Aki rendben van magával, annak tényleg boldogabb a párkapcsolata? Szakértőt kérdeztünk

Nem véletlen szól a mondás: „először magaddal legyél rendben és utána bonyolódj komolyabb kapcsolatba mással”.
Nem véletlen a mondás: „először magaddal legyél rendben és utána bonyolódj komolyabb kapcsolatba mással”
Fotó: Getty Images/ Getty Images

A testpozitív gondolkodás számos területre kiterjed, köztük a szexuális életre is. Fontos megérteni, hogy előbb önmagunkkal kell rendezni a sorokat, és csak utána jöhetnek mások. Meglepő, hogy mennyiben befolyásolja az önmagunkkal szembeni elégedettség a szexuális életünket. De hogyan javíthatunk az önértékelésen? Melyek az első lépések a változás érdekében? Szakértőnk, Ling Dalma, a Tudatos önbizalom alapítója válaszol.

Az önbizalom és a magánélet minősége között szoros összefüggés mutatkozik. Ling Dalma szerint az önértékelésünk hatással van arra is, hogyan értékeljük magunkat a személyes kapcsolatainkban. Ha öntudatosak vagyunk és elfogadjuk önmagunkat, a szeretetet is könnyebben tudjuk elfogadni másoktól. Az önbizalom hiánya viszont bonyolulttá és feszültté teheti a kapcsolatainkat, ami negatívan befolyásolhatja a magánéletünket.

„Ha magamat nem ismerem, nem értékelem és látom reálisan, vagy érzem azt, hogy szerethető vagyok, akkor ezt minden emberi kapcsolatomra kivetítem. Itt fontos kiemelnem, hogy racionálisan, egyfajta külső szemmel látni magunkat akkor lehet, ha a hibáinkkal, nehézségeinkkel is szembenézünk. Nagyon könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy magunkat idealizáljuk és a személyiségünk fejlesztendő szegleteit elhanyagoljuk, kendőzzük" - magyarázza a szakértő.

Ilyenkor valójában nem az önbizalmunk, hanem az egónk beszél, és ilyenkor a legkönnyebb a körülöttünk lévőket leginkább sérteni az önközpontúságunkkal.

Majd azonnal hozzáteszi: ha valaki kellően öntudatos és megerősítette magát abban, hogy igenis elég jó, és megérdemli az élet örömeit, akkor sokkal könnyebb lesz elfogadnia a szeretetet, boldog pillanatokat, élményeket az őt körülvevő emberektől.

Fordított esetben, ha nem vagyunk nyitottak arra, hogy békére leljünk magunkban, akkor minden kapcsolatunk bonyolult, romboló huzavona lesz, és a magánéletünk is elszenvedi ezt. Nem véletlen a mondás: „először magaddal legyél rendben, és utána bonyolódj komolyabb kapcsolatba mással”.

Mások mondják vagy mi gondoljuk?

Az önmagunkkal való elégedettség képes árnyalni az emberi kapcsolatainkat is. Ling Dalma elmondása alapján az önértékelésünk meghatározza, hogyan reagálunk a társas helyzetekben. Az alacsony önbizalom könnyen vezethet félelmekhez, bizonytalansághoz és bizalmatlansághoz a kapcsolatainkban, míg egy erős önbizalommal rendelkező személy magabiztosabban kommunikál, és képes bízni másokban.

Az alacsony önbizalom könnyen vezethet félelmekhez, bizonytalansághoz és bizalmatlansághoz a kapcsolatainkban
Fotó: JulPo / Getty Images

Az önértékelésünk nagyon erősen kihat arra, hogyan látjuk a világot és más embereket. Könnyen válhat a szűkebb vagy tág környezetünk hideggé és bizonytalanná, ha folyamatosan megkérdőjelezzük magunkat és az értékünket” – tudjuk meg a szakértőtől.

Mint mondja, ennek a félelemnek van egy gyakori formája, amikor is a megcsalástól, elhagyástól tartunk és ezért „túlféltjük” a másikat a kapcsolatban, figyeljük, mennyire vonódik be az életünkbe, valóban kíváncsi ránk, vagy igazak a félelmeink, és csak valamilyen haszonból vannak velünk? Ilyenkor valójában magunkat és a mi értékünket vonjuk kétségbe, hiszen miért vesződne valaki velünk, ha nem tart elég vonzónak, kedvesnek, barátságosnak, viccesnek és még hosszan sorolhatnánk.

Meg kell értenünk, hogy minden félelem belülről fakad, és azok a negatív jelzők, amelyek csupán a gondolatainkban léteznek, nem mások, mint az önértékelési problémák érzékelhető jelei.

A szakértő szerint az alacsony önbizalom könnyen vezethet félelmekhez, bizonytalansághoz és bizalmatlansághoz a kapcsolatainkban
Fotó: gorodenkoff/Getty Images

A rossz önértékelés nem szexi

Kár lenne tagadni, hogy az önmagunkkal való elégedettség, vagy annak hiánya hatással van a szexuális életünkre is. Ling Dalma rámutat arra, hogy az önbizalomhiány gyakran vezet egyéjszakás kalandokhoz, amelyek inkább az egónkat táplálják, mintsem valódi kapcsolatokat építenének.

A szingli reménytelenségre gyógyírként használt egyéjszakás kalandok által csak tovább nő az önértékelési hiány. Amikor gyakran váltjuk a partnereinket, tudat alatt azt üzenjük magunknak, hogy ő, vagyis a másik személy nem ismer minket igazán, nem tudom elijeszteni, mert holnaptól már nem is látom.”

Az egyéjszakás kaland másik veszélye – már, ami az önértékeléssel kapcsolatos –, hogy szépen feltornázza az egónkat, hiszen elhisszük, hogy kellünk valakinek akkor és ott, úgy abban a formánkban, azonban ha belegondolunk, ez csupán egy eufórikus este, ami a résztvevők örömét szolgálja, de a valóságban csak aláássa az önbecsülést. Habár az is igaz, hogy az egyéjszakás kalandoknak lehet funkciója, ha valaki tudatosan, elég önreflexióval dönt az ilyen jellegű románc mellett.

Mindenesetre fontos, hogy nem akkor kellünk valakinek igazán, ha csupán egy estére kellünk, hanem akkor, ha a mindennapokban is mellettünk van, legyen szó egy krízisről vagy kisebb-nagyobb nehézségről. Vagyis akkor lesz kielégítő a magánéletünk, ha megbecsüljük önmagunkat és a partnerünket is. Az önbizalom növekedése felszabadít, segít, hogy felfedezzük saját magunkat, a partnerünket, és mélyebb, kielégítőbb szexuális élményt szerezzünk.

Tedd fel magadnak a kérdést

Nem vitás, hogy az önbizalom fejlesztése kulcsfontosságú a boldogabb magánélet elérésében. Annak érdekében, hogy növeljük az önértékelésünket, Ling Dalma különböző gyakorlatokat és technikákat javasol, például mások szemével látni magunkat, pozitív visszajelzéseket adni másoknak, és minőségi időt tölteni a szeretteinkkel. Az önismeret fejlesztése, a gyermekkor feldolgozása és a reális célok kitűzése is fontos lépések az önbizalom növelése felé.

Ha racionális, lépésekben elérhető célokat tudunk kitűzni magunk elé, sokkal könnyebb dolgoznunk értük és elérnünk, mintha egy nagyon messzire mutató, majdnem esélytelen álmot kergetnénk és a folyamatos eredménytelenségtől égetnénk a gyertya két végét.

Fontos az önbizalom, de itt is meg kell találnunk az arany középutat.
Fotó: nicoletaionescu/Getty Images

Ha szeretnénk jobb önismerettel és önbizalommal rendelkezni, akkor három kérdést érdemes tisztázni magunknak: Ki vagyok én? Kívül, belül illetve a jó és a rossz tulajdonságaimmal egyaránt. Mi tesz boldoggá, mik a céljaim és hogyan tudom elérni őket? Mit teszek azért, hogy jobban megismerjem magam és jobb ember legyek?

Végül a szakértő figyelmeztet arra is, hogy a túlzott önbizalom veszélyeket is hordozhat. Az önkontroll és a realitásérzék megtartása fontos annak érdekében, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Meg kell találni az arany középutat, ahol önbizalommal és szerénységgel egyaránt rendelkezünk.