3+1 baki, melyet a nappali berendezése során elkövethetünk

Szponzált tartalom

2020.augusztus.1.

A nappali a legközkedveltebb helyiség a lakásban, éppen ezért a berendezésére célszerű különös figyelmet fordítanunk. Azonban ez nem csupán a dekorációt jelenti, hanem emellett a szoba funkcióját szintén érdemes figyelembe venni.

3+1 baki, melyet a nappali berendezése során elkövethetünk
Fotó: otthonokesmegoldasok.hu

Ugyanakkor megesik, hogy látszólag tökéletesre sikerült a berendezés, valahogy mégsem lett igazán otthonos és kényelmes a végeredmény. Ennek oka a tipikus nappali berendezési hibákban keresendő, melyekből mutatunk most néhányat.

Rossz elrendezés

A szellősebb hatás érdekében hajlamosak vagyunk szinte az összes bútort a falnak tolni, hogy középen nagy hely maradjon. Pici helyiségben ez teljesen érthető, azonban nagyobb hely esetén nem szükséges és nem is ajánlott a falig tolni az összes bútort. Ilyenkor érdemes inkább kisebb csoportokba rendezni a bútorokat, vagyis létre lehet hozni például egy beszélgetős sarkot.

Kevés fényforrás

A nappali tökéletes helyszín a pihenésre és a családi beszélgetésekre egyaránt. Azonban egyik célnak sem felel meg az, ha egyetlen fényforrást alkalmazunk, ami jellemzően a plafonon középen elhelyezett lámpából áll.

Az esti lazítós olvasáshoz sokkal jobb egy olyan lámpa, mely irányítottan azt világítja meg, amit szeretnénk (ez esetben a könyvet), a beszélgetések hangulata pedig meghittebbé tehető több, elszórtan elhelyezett fényforrással. Persze ez nem azt jelenti, hogy a plafonon lévő lámpára ne lenne szükség, de az otthonosság és a praktikum szempontjából több ponton elhelyezett lámpára van szükség.

Zsúfolt berendezés

Mivel a nappaliban jellemzően nagyobb a tér, mint a lakás többi részében, ezért nem csoda, ha minden újonnan vásárolt vagy kapott dolog előbb-utóbb ott végzi. Ez azonban két szempontból sem előnyös.

Egyrészt a sok különféle dekoráció vagy bútordarab nem feltétlenül illik egymáshoz, ami ezáltal megbontja a szoba harmóniáját. Ezt leginkább úgy lehet kivédeni, ha meghatározunk egy vagy két fő színt, melyek dominálni fognak, és ehhez igazítjuk a berendezést. Azok a tárgyak pedig, melyek ez alapján nem megfelelőek, másik szobába kerülhetnek elhelyezésre.

Ezzel a lépéssel nem csupán a harmóniát lehet fenntartani, hanem a zsúfoltságot is sikerülhet elkerülni.

Sok kis növény

Az otthonos hangulat egyik nagyszerű kiváltója a megfelelően elhelyezett szobanövények kompozíciója. Azonban ez nem azt jelenti, hogy minden egyes üres részre egy kis cserepes növényt kellene elhelyezni.

Bár üdítően hathat a sok zöld folt a nappaliban, a harmóniát mégis megborítják. Ezért ha több kis virágunk van, akkor érdemes erre egy függőleges polcot kiválasztani, ahol elhelyezhetjük az összes növényünket, vagy ehelyett egyetlen nagy és mutatós növényt választani. Ezzel nem csak egységessé tehető a tér, de a locsolási idő is egyszerűen lerövidíthető.

Amennyiben több hasznos tippet szeretnél olvasni lakberendezés témakörben, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát!

Ez is érdekelhet

Ezt a három dolgot csinálja Selena Gomez amikor rossz napja van

Ezt a három dolgot csinálja Selena Gomez amikor rossz napja van

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít