A skót Lowland-régióban készített whisky sajátosságai

Szponzorált tartalom

2020. április 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az ország többi vidékéhez hasonlóan szerencsére a Skót-alföld, vagy másnéven Lowland-régió sem szenved éppenséggel hiányt a nagyszerű produktumot előállító whiskylepárlókból. A cikk keretei között a vidék whiskygyártásának a sajátosságait fogjuk tehát kiemelni, külön kitérve az itteni két meghatározó manufaktúra bemutatására.

A skót Lowland-régióban készített whisky sajátosságai
Fotó: idrinks.hu

A Lowland-régió whiskykészítésének a volumene napjainkban

Mindössze kettő darab Lowland-régióban található whiskylepárlóban működik a termelés manapság folyamatos jelleggel, holott Skócia szerte a második legnagyobb területtel rendelkező whiskyrégiónak számít.
Persze ez nem volt mindig így, egészen az 1970-es esztendőig jóval több lepárló üzemelt komolyabb volumenben a környéken. Fél tucat lepárlóban készítették tehát szüntelenül a helyi szakemberek a jobbnál jobb italokat, mára viszont két versenyző maradt egyfajta hírmondónak. Egyik az Auchentoshan Distillery, a másik pedig a Glenkinchie Whisky.

Mit várhatunk a skót alföldi whiskyk kóstolásakor?

A Highland-régióból származó whiskyk markáns és erőteljes karakterével szemben a Lowland-régió italai sokkal inkább könnyedebb jelleget mutatnak, miközben az összetettség is abszolút jellemző tulajdonságuk.
Sőt, a zamatukban nem ritkán a gyógynövényes irányok is egyértelműen kiérezhetők. Leginkább a gyengéd, édes és kifinomult ízek jellemzik tehát a lowlandi whiskystílust. Vagyis azok a whiskygeekek is kedvelni fogják a Lowland remekműveit, akiknek a Highland erőteljesen tőzeges aromáit már-már túlságosan soknak találják.
Persze a Lowland-régió lényegesen kevesebb természeti látványossággal, illetve megcsodálható hegyvonulattal rendelkezik. Ettől függetlenül a helyiek szívesen látnak minden ideérkezőt, és természetesen a helyi whiskyk kóstolására is bármikor lehetőségünk nyílhat. Már az első kortyok után érezni fogjuk, hogy kiváló helyre érkeztünk.

Melyik Lowland-régióból származó whiskyt volna érdemes megízlelnünk?

Ha kedvet kapnánk egy üde, koncentrált és friss párlathoz, akkor az Auchentoshan jó eséllyel kedvünkre való lehet. A tradicionálisnak számító lowlandi háromszoros lepárlást csak ebben az üzemben alkalmazzák, a könnyed, ugyanakkor mégis merész jegyeket megcsillantó végeredményből kiindulva egészen magas szinten.
A másik helyi különlegességnek számító Glenkinchie Whiskyre a hozzáértők az edinburghi maláta fellegváraként szoktak hivatkozni, ami sokat elárul az itt végzett munka magas minőségéről. A Glenkinchie a kifejezetten fűszeres whiskyjével rengeteg rajongót szerzett már magának, a lepárló által nyitva tartott látogatóközpontban pedig a megízlelésére is adottak a lehetőségek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Semmelweis Ignác anyák millióit mentette meg, feleségét azonban tönkretette

glamour plusz ikon Semmelweis Ignác anyák millióit mentette meg, feleségét azonban tönkretette

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)