A skót Lowland-régióban készített whisky sajátosságai

Szponzorált tartalom

2020.április.21.

Az ország többi vidékéhez hasonlóan szerencsére a Skót-alföld, vagy másnéven Lowland-régió sem szenved éppenséggel hiányt a nagyszerű produktumot előállító whiskylepárlókból. A cikk keretei között a vidék whiskygyártásának a sajátosságait fogjuk tehát kiemelni, külön kitérve az itteni két meghatározó manufaktúra bemutatására.

A skót Lowland-régióban készített whisky sajátosságai
Fotó: idrinks.hu

A Lowland-régió whiskykészítésének a volumene napjainkban

Mindössze kettő darab Lowland-régióban található whiskylepárlóban működik a termelés manapság folyamatos jelleggel, holott Skócia szerte a második legnagyobb területtel rendelkező whiskyrégiónak számít.
Persze ez nem volt mindig így, egészen az 1970-es esztendőig jóval több lepárló üzemelt komolyabb volumenben a környéken. Fél tucat lepárlóban készítették tehát szüntelenül a helyi szakemberek a jobbnál jobb italokat, mára viszont két versenyző maradt egyfajta hírmondónak. Egyik az Auchentoshan Distillery, a másik pedig a Glenkinchie Whisky.

Mit várhatunk a skót alföldi whiskyk kóstolásakor?

A Highland-régióból származó whiskyk markáns és erőteljes karakterével szemben a Lowland-régió italai sokkal inkább könnyedebb jelleget mutatnak, miközben az összetettség is abszolút jellemző tulajdonságuk.
Sőt, a zamatukban nem ritkán a gyógynövényes irányok is egyértelműen kiérezhetők. Leginkább a gyengéd, édes és kifinomult ízek jellemzik tehát a lowlandi whiskystílust. Vagyis azok a whiskygeekek is kedvelni fogják a Lowland remekműveit, akiknek a Highland erőteljesen tőzeges aromáit már-már túlságosan soknak találják.
Persze a Lowland-régió lényegesen kevesebb természeti látványossággal, illetve megcsodálható hegyvonulattal rendelkezik. Ettől függetlenül a helyiek szívesen látnak minden ideérkezőt, és természetesen a helyi whiskyk kóstolására is bármikor lehetőségünk nyílhat. Már az első kortyok után érezni fogjuk, hogy kiváló helyre érkeztünk.

Melyik Lowland-régióból származó whiskyt volna érdemes megízlelnünk?

Ha kedvet kapnánk egy üde, koncentrált és friss párlathoz, akkor az Auchentoshan jó eséllyel kedvünkre való lehet. A tradicionálisnak számító lowlandi háromszoros lepárlást csak ebben az üzemben alkalmazzák, a könnyed, ugyanakkor mégis merész jegyeket megcsillantó végeredményből kiindulva egészen magas szinten.
A másik helyi különlegességnek számító Glenkinchie Whiskyre a hozzáértők az edinburghi maláta fellegváraként szoktak hivatkozni, ami sokat elárul az itt végzett munka magas minőségéről. A Glenkinchie a kifejezetten fűszeres whiskyjével rengeteg rajongót szerzett már magának, a lepárló által nyitva tartott látogatóközpontban pedig a megízlelésére is adottak a lehetőségek.

Ez is érdekelhet

A 3+1 legnagyobb tévhit a macskákkal kapcsolatban

A 3+1 legnagyobb tévhit a macskákkal kapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk