Mi minden kell egy tökéletes olvasósarok kialakításához?

Hirdetés

2024. április 26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legtöbb könyvrajongó egyik legnagyobb vágya egy saját, otthoni könyvtárszoba létrehozása. Erre sajnos nincs mindenkinek lehetősége, aggodalomra azonban nincs ok, hiszen hasonló hangulatot teremthetünk egy kellemes olvasósarok kialakításával is. Mindannyian megérdemlünk egy kis kuckót, ami csak a miénk, ezért az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire lesz szükségünk a tökéletes búvóhely létrehozásához.

Mi minden kell egy tökéletes olvasósarok kialakításához?
Fotó: 123rf.com

Miért is jó olvasni?

Az olvasás az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb hobbi. Egy jó könyv segítségével kikapcsolódhatunk, kiszakadhatunk az unalmas, vagy éppen fájdalmas hétköznapokból. Amíg olvasunk, megfeledkezünk a külvilágról és gondolatban idegen tájakra, számunkra ismeretlen világokba utazunk, mások bőrébe bújhatunk és otthonunk biztonságából élhetünk át változatos kalandokat, ismerhetünk meg lebilincselő sorsokat.

Az olvasás azonban nemcsak szórakozás, hanem a tanulás egy nagyon fontos – és igen szórakoztató – módja, hiszen lehetőséget kínál arra, hogy megismerjük a világot, az embereket, a történelmet vagy éppen a tudományt. Ezzel szélesítjük látókörünket, bővítjük tudásunkat, ráadásul fejlesztjük a nyelvi és kommunikációs készségeinket – a szókincset, a szövegértést, az íráskészséget – is. Aki sokat olvas, az könnyebben tanul, logikusabban gondolkodik, jobban tud koncentrálni és még a memóriája is fejlődik. A könyvek által ráadásul empátiát és megértést tanulunk, amit az emberi kapcsolataink ápolása, de akár a munkánk során is kamatoztathatunk.

Az előnyök száma tehát szinte végtelen, ahhoz azonban, hogy igazán elmerülhessünk egy érdekes regényben, szükségünk van egy nyugodt, csendes és kényelmes helyre, ami csak a miénk.

Hogyan hozzuk létre az olvasósarkot?

Ahhoz, hogy kialakítsuk a számunkra ideális zugot, tulajdonképpen csak egy kis kreativitásra van szükség. Akár egy igazán apró lakásban is találhatunk egy sarkot, ahova bármikor behúzódhatunk, ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni: lássuk, mi is kell ehhez.

Egy megfelelő hely

Az első lépés természetesen az, hogy megtaláljuk az ideális helyszínt. Fontos szempont a megvilágítás: válasszunk olyan helyet, ahova gyakran besüt a nap, így délután minél tovább kihasználhatjuk a természetes fényt: ez nemcsak hangulatossá teszi az olvasást, de segít koncentrálni és a szemet is kíméli.

A nyugodt olvasáshoz még egy dolog elengedhetetlen, ez pedig a csend. Ha egyedül élünk, egy kicsit egyszerűbb dolgunk van, de ha a családtagok folyamatosan a nappaliban töltik az időt, valószínűleg nem ez a legjobb helyszín, amit választhatunk. Nem szabad megfeledkezni a környezeti zajokról sem: ha van olyan ablakunk, ami nem a forgalmas utcára nyílik, jó eséllyel itt tudjuk kialakítani az ideális olvasósarkot.

Egy kényelmes ülőhely

Az olvasás elmaradhatatlan kelléke egy minden igényt kielégítő ülőalkalmatosság. Mindenkinek más válik be: van, aki egy kanapén elnyújtózva élvezi igazán a kedvenc könyvét, más inkább a fotelekre szavaz. Mindenképp olyan darabot válasszunk, melynek alakja a test formájához igazodik és a gerincünk mellett a karunkat is megtámasztja, hiszen a könyvet tartva kezünk könnyen elfáradhat. Szerencsére az elérhető bútorok száma szinte végtelen, így biztosan mindenki megtalálja a számára tökéletes anyagból készült foteleket és székeket.

Nem lőhetünk mellé egy dekoratív, stabil lábtartó beszerzésével sem, ami még jobban segíti majd az ellazulást és a kényelmes üldögélést. Az olvasósarok fontos kiegészítője még egy puha, meleg takaró is, hiszen egy téli estén nincs is kellemesebb, mint beburkolózva elmerülni egy izgalmas regényben. Kipróbálhatjuk a különböző fej- és nyakpárnákat is, így már csak attól kell tartanunk, hogy fel sem akarunk majd kelni fotelünkből.

Polcok és asztalok

Az olvasnivalókat természetesen tárolni is kell valahol. Az olvasósarok két falát – a lehetőségekhez mérten – átalakíthatjuk könyvespolccá: ha kevés a hely, akár a plafonig is beépíthetjük a falat, a már elolvasott könyvek pedig felkerülhetnek a nehezen elérhető polcokra. A gyűjteményünket természetesen úgy rendezzük el, ahogy szeretnénk: az író neve alapján betűrendbe, esetleg színek vagy témakörök szerint, a lényeg az, hogy mi bármikor megtaláljuk azt, amit éppen keresünk.

Mivel az olvasás mellé egy finom ital is dukál, egészítsük ki búvóhelyünket egy asztalkával, amin elfér egy csésze tea, de az éppen olvasott könyvek halma is. Tehetünk még ide egy szép dísznövényt, esetleg egy kedves családi fényképet, így téve a teret még barátságosabbá. A kisebb tárgyaknak – könyvjelzőknek, tollaknak – szerezzünk be egy dekoratív tárolódobozt, hogy minden kéznél legyen, amire csak szükségünk van.

Fények

Olvasósarkunkban a megvilágítás két okból is fontos lesz. Egyrészt természetesen elég fényt kell biztosítanunk az olvasáshoz, hogy minél kevésbé terheljük meg a szemünket. Válasszunk egy olyan lámpát, amit könnyen mozgathatunk, így ha pozíciót váltunk, másként helyezkedünk el, akkor egyszerűen a megfelelő irányba állíthatjuk azt. Emellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a hangulatvilágítás fontosságáról sem: a könyvespolcokon remekül mutat egy égősor, a kisasztalon pedig egy ernyős asztali lámpa. Ezek fényénél nem fogunk tudni olvasni, de rendkívül otthonos és barátságos hangulatot teremtenek.

Vonuljunk el!

Most tehát minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy egy gyönyörű környezetben, csendben, nyugodt körülmények között élvezhessük aktuális kedvenc olvasmányunkat. Vegyünk fel egy kényelmes melegítőt, főzzünk egy csésze teát és vonuljunk el egy kicsit a világ elől: mindenki megérdemli a kikapcsolódást, a háztartással és a munkával pedig ráérünk egy kicsit később foglalkozni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)