3 típusú hormonális változás, ami rossz hatással van a bőrödre

2021.június.10.

Ha olyan dolgokra gondolsz, amik befolyásolják a bőröd egészségét és szépségét, akkor biztosan eszedbe jut az étrend, a testmozgás vagy a folyadékbevitel. Viszont azt se feledd, hogy a bőrre az egyik legnagyobb hatást a hormonok gyakorolják, amik az általános egészségi állapotban is központi szerepet játszanak. Amellett, hogy a nemi hormonok pattanásokat idézhetnek elő pubertáskorban, és a menstruációs ciklus alatt is különbözően hatnak a bőrre, más, a szervezetben lévő hormonok is folyamatosan munkálkodnak, néhány hormonális változás pedig kimondottan érzékenyen érinti a bőrt.

3 típusú hormonális változás, ami rossz hatással van a bőrödre
Fotó: Northfoto
1. A stresszhormon-szint emelkedése

A stressz rendkívül rossz hatással van a bőrre, mégpedig az elsődleges stresszhormon, a kortizol révén. Ha stresszelsz, az agyad jelet küld a bőrödnek, és beindul a kortizol-termelődés. A kortizol jelentős szerepet játszik a fiatalos megjelenést kölcsönző kollagén és elasztin előállításában. Amikor stressz ér, lebontja őket, ami nemcsak a ráncok korábbi és sűrűbb megjelenéséhez vezet, hanem bármilyen bőrhiba gyógyulását is gátolja.

2. A melatonin-termelés csökkenése

A pihentető éjszakai alvás nemcsak a test és az elme egészségéhez, de a szép bőrhöz is elengedhetetlen. Ha nem pihensz eleget, valószínűleg fakó lesz a bőröd és sötét karikák jelennek meg a szemed körül. Ezek pedig még a kisebb problémák szemben azzal, hogy bármiféle elváltozás van az arcodon, az a melatonin, vagyis az alvási ciklust irányító hormon hiányában nem fog javulni. A melatonin jelentős szerepet játszik a bőr regenerálódásában, és a környezeti hatások, például az UV-fény elleni védelemben. Mivel csak alvás közben termelődik, ezért még egy okod van arra, hogy nyugodt körülmények között legalább napi 7-8 órát aludj.

3. Endokrin rendellenességek

Igen, az endokrin rendellenességek is drámai módon befolyásolják a bőröd egészségét. Sok szépségápolási termék tartalmaz olyan tartósítószereket, amelyeknek a rendszeres használata irritálhatja a bőrt, és felboríthatja a hormonális egyensúlyt. Ez sokféle módon történhet: először utánozzák a test természetes hormonjait, majd megzavarják a hormonreceptorokat, vagy egyenesen blokkolnak bizonyos hormonokat a szervezetedben. Ennek következménye, hogy végül megváltozik a szervezeted természetes hormonszintje, ami a bőrödre is negatívan hat.

Ez is érdekelhet

Szorongsz a szex miatt? Ezek a tippek segíthetnek

Szorongsz a szex miatt? Ezek a tippek segíthetnek

GLAMOUR Horoszkóp

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát