3+1 könnyű tipp a környezetbarát szépségápolásért

2022.február.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szépségápolási rutinunk pozitív érzésekkel kell feltöltsön bennünket, a smink javítja a hangulatunkat, az illatok megnyugtatnak. Fürdőszobánkat úgy kell kialakítanunk, akár egy rejtekhelyet, ahová elmenekülhetünk egy kis időre a világ elől, hogy gondoskodjuk önmagunkról.

3+1 könnyű tipp a környezetbarát szépségápolásért
Fotó: Getty Images

Mindössze egyetlen probléma van ezzel: ahhoz, hogy mi élvezhessük az énidőt, a kozmetikai termékek előállítása során felhasznált vegyszerek a lefolyóba jutva mérgezik a tengerek élővilágát, a polcokra kerülő műanyag flakonok pedig súlyos romboló hatással vannak környezetünkre.

Talán azt gondoljuk, nem tudunk nagy változást hozni a világba, ha megválogatjuk, mely kozmetikai termékeket vesszük meg. De összességében, ha csak a vattakorong használatának elhagyása mellett döntünk, már rengeteget tettünk bolygónkért, hiszen annyival is kevesebb hulladékot termelünk, mint korábban.

A döntés a miénk, csak meg kell tennünk az első lépéseket és etikusan kell választanunk. Íme tehát, 3+1 tipp tőlünk, hogy beauty rutinod környezetbarátabb legyen.

Mit szólnál egy kis pucérkodáshoz?

Ha belegondolunk, hogy 80 millió műanyag sampont és balzsamot dobnak ki évente világszerte, könnyen beláthatjuk, hogy miért is van szükségünk a váltásra. Szerencsére egyre több márka elérhetővé tette már szilárd változatban is hajápoló termékeit, hogy három fronton is jelentősen csökkentsék a pazarlást:

  • Kevesebb csomagolás 
  • Kevesebb vízfogyasztás, mivel a már zuhanyzó vizet használják fel habosításra. 
  • Kevesebb károsanyag-kibocsátás, mivel lényegesen kisebb tömegűek, mint flakonos társaik, ezáltal kevesebb helyet foglalnak szállítás során. 
Angel Hair szilárd sampon LUSH 3290 Ft
Fotó: Lush Cosmetics

Ne dobd el!

Tagadhatatlan, hogy a vattakorong használata és a törlőkendős megoldás kényelmes és gyors, de a környezetre gyakorolt hatásuk borzasztó, mert sajnos ezek is rengeteg szemetet termelnek, sok esetben pedig nem lebomló termékekről van szó.

De ne csüggedj, számtalan környezettudatos alternatíva létezik az alapos bőrtisztításra. Kezdve például a jól bevált törölközővel, vagy választhatod a mosható, csúcstechnológiás szálas korongokat, melyek használatához csak vízre van szükségünk a smink fellazításához és eltávolításához.

Mosható arclemosó pamacs GARNIER 1999 Ft/3 db
Fotó: Garnier
Sminklemosó pamacs DODA BEAUTY 3290 Ft
Fotó: DODA Beauty

Töltsd meg ismét!

Végre arra is van megoldás, hogy ne kelljen minden alkalommal szőröstül-bőröstül újra megvennünk kedvenc tusfürdőnket, hajápolónkat vagy imádott kézmosónkat. Egyre több helyen elérhetőek a különféle utántöltő állomások, az ETELE plázában, a The Body Shop üzletében ki is próbáltuk ezt az újítást.

Elsőként választanunk kell az üzletben egy 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készült palackot, majd kiválasztottuk a terméket. Az üzlet munkatársa megtöltötte a flakont, felcímkézte és a lejárati dátumot is ráírta. Végül ha kiürült a palack, kimossuk, visszavisszük és újra meg tudjuk tölteni. Ezzel ráadásul nem csupán a környezetnek, de még a pénztárcának is kedvezünk.

Újra és újra

Egyre több márka tartja úgy, hogy őrültség a csomagolás előállítása szűz műanyagból. Ennek köszönhetően sok cég úgy döntött, hogy ezentúl óceánokból, folyókból, folyópartokról és strandokról gyűjtött anyagok újrahasznosításával állítják elő csomagolásaikat.

A Dove elkötelezett, hogy termékeink fenntarthatóbb csomagolásban kerüljenek a polcokra, valamint csökkenteni szeretnénk a szűz műanyag felhasználását, ezért flakonok a kupak kivételével 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek.
Fotó: Dove
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője