A Lush vitorlás hajóval csökkenti szén-dioxid-kibocsátását

2019.július.12.

A friss, kézzel készült kozmetikumokat gyártó és forgalmazó Lush célja, hogy termékeit a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátással juttassa el vásárlóihoz. A terv megvalósításának első lépése a Portugáliában beszerzett alapanyagból készülő parafatégely, melyben csomagolásmentes samponkorongokat tárolhatunk.

Egy szilárd samponkorong háromszor annyi hajmosásra elég, mint egy 250 ml-es hagyományos sampon, ráadásul teljes mértékben hulladékmentes.

A Lush a fenntartható gyártási és szállítási folyamatok előtérbe helyezésével felhívja a figyelmet az összetevők közvetlen beszerzésének termelőkre és környezetre tett hatására. Ez a gyakorlat jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A Lush legújabb szerzeménye egy hagyományos vitorlás hajó, mely Portugáliából Poole-ba szállítja a parafatégelyeket – négy hét alatt.

A kaland Portugáliában kezdődik


A közel 25 ezer fajjal rendelkező paratölgy földközi-tengeri biotópjai Európa legváltozatosabb ilyen területei közé tartoznak. A portugál paratölgyek az ország szén-dioxid-kibocsátásának 5%-át szívják fel. A fa kérgét kilencévente, harmincéves növekedési periódus után, kézzel szedik le. Mivel a munka elvégzésére egyetlen gép sem képes, a feladat hagyományosan közel 100 ezer embernek ad munkát a régióban. A legnagyobb besztszeller természetesen a palackokhoz használt parafadugó.

Egy rövid videó a kéreg leszedéséről és a gyártási folyamatról:

A Lush beszerzői csapata 2016-ban regeneratív megoldást keresett a samponkorongok tárolására – ekkor vették fel a kapcsolatot az Eco Intervention nevű portugál nonprofit szervezettel. A csoport az őshonos erdők védelmére és megőrzésére tanítja a helyi lakosokat; Cork Connections nevű cégük hamarosan a Lush számára készített parafatégelyeket, melyek az Alentejo nevű régióból származtak. A Lush minden eladott tégely után 5 euróval támogatja a helyi termelőket és az élővilág védelmét.

Kevesebb szén-dioxid, több hajó

A portugál szállító kiválasztása után a Lush még eggyel nagyobbat álmodott: úgy döntöttek, az egész termelési lánc – de főleg a szállítás - szén-dioxid-kibocsátását csökkentik. A cég 2018-ban kibérelt egy vitorlás hajót, ami négy hét alatt egy tonna sót szállított Portugáliából Dorset megyébe. Ez a hagyományos módszer még mindig az egyik legfenntarthatóbb szállítási mód, ezért 2019-ben a Lush úgy döntött, újra kipróbálja.

A Lush etikus beszerzési csapatának tagja, Agnes Gendry és a Lush csomagolási osztályának kreatív beszerzője, Nick Gumery együtt dolgoztak a projekten. Agnes több mint 20 év tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi beszerzés terén. Így indokolta az alternatív szállítási módszerek használatát:

"Az üzenet egyértelmű: nem halogathatjuk a dolgokat, azonnali és radikális változtatásokra van szükség az éghajlatváltozás ellen. Tudatosan, elszántan és kreatívan kell csökkentenünk a kibocsátásunkat."

Két évvel ezelőtt felfedezett egy kísérleti projektet, mely a vitorlázás alternatív szállítási módként való újbóli felvirágoztatását tűzte ki célul. 2018-ban kapcsolatba lépett egy holland vitorlás tulajdonosaival és megbízta őket, hogy szállítsanak egy tonna sót Portugáliából Angliába.

"Természetesen a gépesített szállítás sokkal gyorsabb, és logisztikai szempontból is könnyebb egy gépi meghajtású hajót használni. Viszont olyan korban élünk, amikor drasztikusan csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat. A vitorlás hajó nem csak egy nosztalgikus, mókás gesztus, hanem egy olyan környezetbarát szállítási mód, amit megéri újra divatba hozni. A következő tizenkét hónapban reményeink szerint még több hasonló szállítmányt fogadhatunk – és idővel üzleti gyakorlatunk részévé tehetjük a módszert."

Ez is érdekelhet

Podcast: Inspiráló nők a könnyűzenében - Szovják Bea

Podcast: Inspiráló nők a könnyűzenében - Szovják Bea

GLAMOUR Horoszkóp

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.