A sminkecset mögött - less be Kassai Fibi sminkeskészletébe!

2022.május.9.

A szépségszakma szerteágazó világában olykor nem egyszerű megtalálni azt az irányt, amellyel leginkább azonosulni tudunk. Azonban ha megvan, akkor is elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, kitartás és mérhetetlen mennyiségű alázat.

A sminkecset mögött - less be Kassai Fibi sminkeskészletébe!
A sminkecset mögött - less be Kassai Fibi sminkeskészletébe!

Kassai Fibi neve mára már igazi fogalommá vált. A legnépszerűbb tévéműsorok, a legmenőbb beauty- és divatanyagok, sőt megannyi reklámkampány is az ő keze munkáját dicséri. A nem kevesebb, mint tizenhét évre visszatekintő sminkes pályafutása során Fibi hatalmas utat járt be. Interjúnkban a szakmáról, annak nehézségeiről és persze kedvenc kozmetikumairól, eszközeiről is beszélgettünk.

Miért ezt a szakmát választottad? Mi segít abban, hogy töretlen odaadással tudod csinálni ennyi év után is?

A divat. Mióta az eszemet tudom, érdekelnek a ruhák, a szépítkezés. Szerintem ez egy velem született dolog. Az, hogy mindig változnak a dolgok, folyamatosan mozgásban tart. Nyitott vagyok az újdonságokra, az új technikákra, mindig érdekel a másik; sminkeseket követek és sminkvideókat nézek. Ha van két szabad percem, akkor előbb nézek meg egy sminkvideót, minthogy mások életét kövessem.

Mindenki kerülhet hullámvölgybe a karrierje során. Történt már veled olyan, hogy elvesztetted a motivációdat?

Szerencsére a motivációmat még sosem vesztettem el. Az egyetlen dolog, amit megemlítenék, az a járványhelyzet. Hiszen a mi szakmánk nem egy irodai munka, itt fontos a személyes kontaktus. De a motivációmra ez nem volt kihatással. Úgy álltam hozzá, hogy jó, akkor maszkot viselünk, talán a hangsúlyosabb szemöldökre és a szemöldökformázásra érdemes fókuszálni, vagy a szemsminket izgalmasabbá tenni. A járványhelyzettel egy új profilt is kialakitottam, az egyéni sminkoktatást, hiszen a „hogyan sminkeld magad?”- képzésre most talán még nagyobb szükségük van a nőknek.

Véleményed szerint mitől lesz valaki jó szakember?

Az első dolog, amit kiemelnék, az az elszántság. Nem kell százszázalékosan jó kézügyesség, viszont fontos a jó ízlés, és hogy ki mennyire szeretné csinálni. Amikor én elkezdtem, egy picike babám volt, tehát nem voltam egyszerű helyzetben, mégis, az agyam valamiért átkattant, és úgy éreztem, hogy tűzön-vízen át is ezt szeretném csinálni, és ez azóta is változatlan. Tehát az ambíció a legfontosabb. De nem csak sminkesként – bármit kitalálhatunk, ha hiszünk benne, akkor meg tudjuk csinálni.

Kassai Fibi

Mit gondolsz, melyek a legnagyobb tévhitek a sminkesszakmával kapcsolatban?

Rengetegszer fordultak már hozzám azzal, hogy „csak egy kicsi sminket csinálj!”. Bárki, aki egy kicsit is ért a sminkeléshez, tudja, hogy olyan, hogy csak egy kicsi smink, nem létezik. A természetesnek tűnő sminkek éppen annyi, ha nem több munkát igényelnek, mint a látványosabbak, attól függetlenül, hogy talán nincs bennük akkora áttörés, mint például egy fekete füstösben. Ezenkívül sokan azt gondolják, hogy ez egy felsőbb osztályú, prémium szakma. Nagyon nagy állóképességre van szükség, sokszor egy fél napot ott állsz a modell mellett, nem „csak kifested és keresed a pénzt” kategória. A harmadik dolog pedig, hogy úgy indulnak neki sokan, hogy majd biztosan bekerülnek a felsőbb körökbe, és ott jól ellavíroznak. Általában ezek az emberek gyorsan lemorzsolódnak.

Egy sminkesnek rendkívül fontosak az eszközei. Mit veszel figyelembe, amikor egy munkára készülsz?

Mindenképpen a munka jellege számít. Teljesen más szett kell egy divatanyag fotózására, mint a tévés szereplők sminkeléséhez, hiszen a világítástechnika nagyon eltérő. Azt vettem észre, hogy egyre kevesebb dolgot viszek magammal. Míg régen két kisebb komódméretű bőrönddel mentem, mára már sokkal átgondoltabban, céltudatosabban pakolok és használom az eszközeimet. A tapasztalatomnak köszönhetően a kevesebből is tudok többet csinálni. Tudatosan korlátozom is magam a vásárolgatást illetően, és próbálok a fenntarthatóság jegyében jobban odafigyelni.

Vannak kulcstermékek, melyekhez a kezdetek óta ragaszkodsz?

Egy MAC ecset a szakmám kezdete óta, tizenhét éve velem van. A sminkecsetek, ha rendesen gondjukat viseled, tisztítod őket, megfelelően tárolod, akkor akár egy egész életen át elkísérhetnek. A szemhéjporokat hosszú ideig szeretem megtartani, mert nem romlanak meg egykönnyen. Az első MAC sminkpalettám még mindig megvan! De összességében nem ragaszkodom termékekhez, szeretek kísérletezni. Nem gondolom, hogy egy magas árkategóriás pipere feltétlenül többet tud egy drogériásnál, így a szempillaspirálokból a L’Oréal Paris termékeit kifejezetten ajánlom, ha valaki nem szeretne tizenezreket költeni.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es márciusi lapszámában jelent meg.

Szöveg: Szakál Réka

Fotó: Ajkai Dávid; GLAMOUR-archívum

Smink: Kassai Fibi

Haj: Radván Simon

Stylist: Csillag Szilvia

Modell: Gál Eszter/vmmodel.hu

Ez is érdekelhet

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

Sztármenyasszonyok, akik miniben mondták ki a boldogító igent

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!