Így építsd be a C-vitamint a bőrápolási rutinodba

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azt már mindannyian számtalanszor hallottuk, hogy a C-vitamin mennyire előnyös az immunrendszerünkre nézve, de legalább ilyen hasznos az is, ha beépíted a bőrápolási rutinodba. Mivel a C-vitamin egy erős antioxidáns, képes védelmet nyújtani a különböző szennyeződések és a káros napsugarak ellen, de számos más pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.

C-vitamin
C-vitamin
Fotó: Gettyimages.com

Hogyan hat a C-vitamin a bőrödre?

Amellett, hogy erőteljes antioxidánsként védi a bőrödet, naponta, megfelelően alkalmazva a kollagéntermelést is elősegíti, ami aztán simább bőrhöz vezet. Növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, gyorsítja a bőr gyógyulási folyamatát, csökkenti a gyulladásokat, és aktívan fellép a pigmentáció ellen.

Egy igazán sokoldalú bőrápoló csoda, ami tényleg képes ragyogóvá varázsolni a bőrödet. Előnye, hogy természetesen is fellelhető a bőrünkben, azonban az élet előrehaladtával egyre kisebb mértékben. Így tehát ahogy idősödünk, a bőrünknek egyre nagyobb szüksége van plusz C-vitaminra, de ártani semmiképpen nem árthatunk neki vele, sőt! A helyi alkalmazása még a múltbéli sérüléseket is helyreállítja, és megvédi a bőrt a további károsodástól, ami így hosszabb ideig erős, egészséges és ragyogó marad.

Vannak különböző C-vitamin formák, amikre figyelned kell?

Igen, és ez olykor zavaró is lehet. Az L-aszkorbinsav a C-vitamin legismertebb és legtisztább formája, egyben pedig a leghatékonyabb a bőrápolásban. Így tehát főleg L-aszkorbinsavat tartalmazó kozmetikumokat érdemes választanod a bőröd szépsége és egészsége érdekében, de szóba jöhet még a nátrium-aszkorbil-foszfát, az aszkorbinsav-palmitát, a retinil-aszkorbát, a tetrahexildecil-aszkorbát, a 3-O-etil-aszkorbinsav, az aszkorbil-palmitát és a magnézium-aszkorbil-foszfát is, amelyek szintén a C-vitamin formái.

Hány százalékos C-vitamint érdemes használnod a bőrödre?

Ahhoz, hogy a C-vitamin valóban pozitívan hasson a bőrödre helyileg, általában tiszta L-aszkorbinsav tartalmú, savas pH-jú, 10-20% közötti koncentrációval rendelkező terméket érdemes választanod, de ha vannak egyéni bőrproblémáid, akkor azokat is vedd számításba.

Míg a 15%-os vagy annál magasabb koncentrációjú aszkorbinsav kiválóan alkalmas a makacsabb bőrproblémák kezelésére, addig a megelőzésre a 0,6%-os konentrációjú C-vitamin is elég lehet. Az alacsonyabb koncentrációjú termékek ráadásul a bőr helyreállításában és táplálásában is segíthetnek.

Minden bőrtípusra alkalmazható?

A C-vitamin használata közben általában nem valószínű, hogy irritáció lép fel. Legtöbbször minden bőrtípus és bőrprobléma jól reagál rá, a fakóságtól a sötét foltokon át a ráncokig. Ritkán viszont, főleg magas koncentrációjú aszkorbinsavat tartalmazó termékek első használatakor előfordulhat átmeneti irritáció.

A retinoidokhoz hasonlóan a C-vitamint is fokozatosan érdemes beépítened a szépségápolási rutinodba, közben pedig végig figyeld, hogyan reagál rá a bőröd. Így könnyen kitapasztalhatod, hogy mi az a mennyiség, amit még jól tolerál a bőröd. Ha elkezded minden nap egyszer használni, és 10-14 nap múlva sem okoz irritációt, akkor akár reggel és este is felviheted a bőrödre.

Van, amivel nem szabad egyszerre használnod?

Egykor a C-vitamint sok más összetevővel, köztük a retinollal is összeegyeztethetetlennek gondolták, manapság viszont már rengeteg kutatás az ellenkezőjét bizonyítja. Niacinamiddal, peptidekkel, valamint AHA és BHA hámlasztókkal együtt is szabad használni. A retinol és a C-vitamin pedig a tudomány jelenlegi állása szerint szinergikusan egészségesebb és szebb bőrt eredményez, különösen a menopauza idején.

Mely C-vitamint tartalmazó termékek a legjobbak?

A leghatékonyabb C-vitamin tartalmú formulák a szérumok, de hidratálókat és C-vitaminos arctisztító géleket is nyugodtan kipróbálhatsz. Még jobb, ha olyan termékeket választasz, amelyekben más antioxidánsok, például E-vitamin vagy ferulic is található. Érdemes azt is szem előtt tartanod, hogy a C-vitamin rendkívül instabil, így ha fénynek és levegőnek van kitéve, lebomlik, ezért arra is figyelj, hogyan tárolod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

glamour plusz ikon Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)