Tényleg biológiailag lebomló, amiről azt mondják, hogy az?

A szépségiparnak már sokadik harcát kellett megvívnia a környezetbarát illetve állatkísérletmentes termékekkel és az eddigiek alapján ténylegesen fejlődnek ezen a téren. Nagyon sok haladást láthattunk tőlük akár saját szándékukból, akár a 2020-szal bevezetett szabályzat miatt az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozóan. Az egyik legújabb hullám a biológiailag lebomló műanyagoké. De vajon ezek tényleg olyan jók, mint amilyennek mondják őket?

Tényleg biológiailag lebomló, amiről azt mondják, hogy az?
Fotó: Gettyimages.com

Pár éve már, hogy megjelentek az első biológiailag lebomló műanyag termékek és akkor mindenki úgy gondolta, hogy ez lesz az, ami majd teljes mértékben helyettesíteni tudja a műanyagot. De sajnos most már ott tartunk, hogy ennek is látjuk a problémáit. Magából a kifejezésből kiindulva ennek egy olyan anyagnak kellene lennie, ami környezeti hatásokra, mint baktériumokkal vagy más élő organizmusokkal való találkozás hatására kell, hogy lebomoljon.

Miből is van a biológiailag lebomló műanyag?

Alapvetően kukorica alapú, majd ehhez tesznek hozzá az előállítási folyamat közben olyan kémiai anyagokat, amik ha később napfénnyel érintkeznek, akkor azáltal felgyorsítják a lebomlási folyamatot. Maga a műanyag legalább 1000 év, mire lebomlik és majdnem minden műanyag termék, ami valaha készült, még mindig nem bomlott le. Így a biológiailag lebomló műanyag erre egy nagyon jó megoldás lenne elméletben.

Magát az anyagot pedig nagyon sok szépségápolási termék csomagolásának vagy éppen dobozának elkészítésében felhasználták.

De mi is vele a probléma?

Maga az anyag, ahogy említettük, úgy van előállítva, hogy bizonyos környezeti hatások során kezd el lebomlani. Ilyen például a magas hőmérséklet, körülbelül 50 fok. De szerencsénkre nem gyakran van ilyen meleg, ha egyáltalán eléri ezt a fokot a hőmérsékletet valahol. Nem mellesleg pedig az egyik probléma, amit szeretnénk elkerülni a klímaváltozással az az, hogy ilyen melegek legyenek.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a biológiailag lebomló műanyag az egyenlő azzal, hogy komposztálható is, de sajnos ez nem így van. Ezen felül pedig ha meg is lennének azok a körülmények, hogy lebomoljon, akkor sem tud, ugyanis ezeknek a műanyagoknak a nagy része óceánokban végzi, ez pedig az ottani élővilágot szennyezi brutális módon és sebességgel.

Hogyan válasszunk a termékek közül?

Tartsuk szem előtt, amikor veszünk valamit, hogy annak a csomagolása valamilyen módon újrahasznosítható-e. Legyen szó akár arról, hogy mi magunk fel tudjuk valahova használni azt a csomagolást vagy éppen visszaváltható legyen. Ha pedig ezeknek nem felel meg, akkor olyan anyagból készüljön, ami újrahasznosítható, illetve tartalmazzon újrahasznosított anyagokat. Mivel a szépségiparban egyelőre majdnem elkerülhetetlen, hogy csomagolás nélkül vegyünk valamit, ezért annak megválogatása az egyetlen, amit tehetünk. Persze vannak növényi módszerek is, amik ha valakinek beválnak, akkor mindenképpen alkalmazzák.

Összességében tehát a fő cél, hogy mindenki találjon magának egy olyan opciót, ami amellett, hogy környezetbarát, a bőrének is megfelel.

Ez is érdekelhet

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

G-Test

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!