Mi áll a csirkebőr hátterében, és hogyan veheted fel vele a harcot?

2022.július.30.

Sokunknak kell szembesülnünk a kellemetlen keratosis pilarisszal, köznyelven a csirkebőr vagy angol tükörfordításban az eperbőr problémájával.

Mi áll a csirkebőr hátterében, és hogyan veheted fel vele a harcot?
Fotó: Kourosh Sotoodeh / GLAMOUR

Ez a grízes, dudoros, érdes bőr igencsak gyakori jelenség, a felnőttek 40%-a élete során legalább egyszer valamilyen formában találkozik vele a testén. Leggyakrabban a kar tetején jelenik meg vagy a combokon, vádlin, és az emelkedő hőmérséklettel súlyosbodhat is. Bár az egészségedre nem jelent veszélyt, esztétikai szempontból mégsem árt, ha tudod, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

A csirkebőr vagy eperbőr, orvosi nevén keratosis pilaris apró vörös, barna vagy fehér dudorokként jelenik meg libabőrhöz hasonló formában. A felkaron, a combon, az arcon vagy a fenéken jelentkezik, de ritkább esetben a test más részein is feltűnhet. Nem okoz viszketést, nem fertőző és nem jelent veszélyt az egészségedre, de ha neked is van, akkor tudod, hogy a látványa és a tapintása sokszor kellemetlen tud lenni.

Keratosis pilaris, azaz a csirkebőr
Fotó: Getty Images

Mi áll a háttérben?

A csirkebőrt a haj növekedését támogató fehérje, a keratin túltermelődése okozza. Mivel a szőrtüszők keratintól való eltömődése váltja ki, ezért csak a tested olyan felületein jelentkezhet, ahol szőrtüszők vannak, tehát a tenyereden vagy a talpadon például biztosan nem fog megjelenni. A kialakulásának oka ismeretlen, de leginkább örökletesként tartják számon, illetve bizonyos kutatások szerint a glutén és a tej fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy megjelenjen.

Megjelenését a hormonális változások is felerősíthetik, így gyakran pubertáskorban vagy várandósság idején jelentkezik intenzíven. A meleg hőmérséklet és az olyan termékek használata, mint az illatosított szappanok, tusfürdők, testradírok, vagy egy forró fürdő, szintén képesek súlyosbítani. Természetesen az sem használ, ha a kellemetlen felületű bőrfelületet megkaparod vagy dörzsölgeted.

Sajnos nincs rá gyógymód, és nincs olyan ismert módszer, ami megakadályozná a csirkebőr megjelenését. A kor előrehaladtával viszont leggyakrabban a harmincas évek környékére eltűnik az érintettek többségénél. A jó hír viszont az, hogy vannak olyan dolgok, amikkel szinten tarthatod, és a csinos nyári ruhák viselésekor sem nyújt majd kellemetlen látványt. A legfontosabb, hogy kerüld a forró fürdőt, a túlzottan illatos termékek használatát, és ha csak lehet, ne érje erős napsugárzás ezeket a részeket.

Mindezeken kívül pedig az alábbi termékek tovább enyhíthetik a durva tapintású bőrfelületet:

Ez is érdekelhet

Anonim HIV- és STD-szűrést is kérhetsz ingyenesen a Sziget-fesztiválon

Anonim HIV- és STD-szűrést is kérhetsz ingyenesen a Sziget-fesztiválon

Tedd & Ne tedd

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Sztárhírek

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk