Hódít a 70-es évek dús frizurája: Radván Simon fodrásszal és a Dyson mérnökével beszélgettünk

Nincs még egy dolog, ami akkora önbizalmat ad, mint a ragyogó, dús haj. Nem véletlen, hogy világsztárnak érezzük magunkat minden alkalommal, amikor kilépünk a fodrásztól. A dús hullámokat mostanában viszont nem divat különleges alkalmakra tartogatni, de nem is érdemes.

A réteges hajvágás segíthet kihangsúlyozni természetes hullámaidat
A réteges hajvágás segíthet kihangsúlyozni természetes hullámaidat
Fotó: Demeter Vanda / Glamour

Nincs új a nap alatt, így a trendek is vissza-vissza térnek. Gondolj csak bele, néhány éve még el sem tudtuk képzelni, hogy ismét bő szárú nadrágban járunk, most pedig a testre simuló farmer van a tiltólistán. A hajak terén is jól kirajzolódnak ezek az irányvonalak, amelyek meghatározásában most a svéd influenszernek, Matilda Djerf-nek és az innovatív tech cégnek, a Dyson-nak is nagy szerepe volt, akiknek köszönhetően magas hőhatás nélkül érheted el álmaid frizuráját. Ismét itt a 70-es évek, a dús haj, a stílus tökéletesítésében pedig Radván Simon fodrász lesz segítségünkre.

A mindig késésben lévők frizurája

„Egy ilyen fazon azért is jó választás, mert reggelente jó esetben kevesebbet kell majd készülődni, ráadásul ha párás a levegő, akkor is úgy hullámosodik be a haj, hogy egyből olyan hatást kelt, mintha egy frizura lenne, amit direkt ilyenre készítettünk el, szebbek az ívek.” – mesélte Simon. Első ránézésre jogosan gondolhatjuk, hogy mégis egy ilyen időigényes beszárítás és fokozatos vágás hogyan könnyítheti meg a mindennapjainkat. A kulcs ebben az esetben a jó hajvágás, amely egy olyan alapot ad, amivel aztán alig lesz dolgunk. Ha az egyes rétegek megfelelően követik egymást és hajunk természetes ívét, akkor még hajszárítás nélkül is szép végeredményt érhetünk el. Persze ha rászánjuk az időt és beszárítjuk, akkor hosszú napokig élvezhetjük a dús hatást.

Textúra kérdése

Örökké kusza, pufi hajjal mindig irigykedve nézzük a fénylő, tükörsima hajú lányokat, ez a trend azonban most kivételesen nem nekik kedvez. A jó hajvágás ugyan valóban alapvető, de szükséges hozzá a megfelelő textúrájú alapanyag is. „A nagyon egyenes és vékonyszálú hajúaknak nem érdemes ezzel a fazonnal kísérletezni, ugyanis visszájára fordulhat a dolog. Nekik praktikusabb a tömör, egyenesre vágott frizura, így sűrűbbnek tűnik az alja.” – mondta Simon. Ha hajad levegőn szárítva csapzott hatást kelt, és vannak benne természetes hullámok, a szakértő kifejezetten neked ajánlja ezt a fazont.

Beauty Budget: Pénztárcabarát útmutató a sikeres hajnövesztéshez

Skandináv életérzés

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret hódítottak maguknak a skandináv tartalomgyártók a különféle közösségi média platformokon, a természet közelsége, a közösség ereje és a természetes, önazonos megjelenés mindenkit nosztalgikus vágyakozással tölt el. Ebbe az idilli életformába pedig tökéletesen beleillik ez a légies és játékos frizura. „Nagyon hozzá voltunk szokva az egyenesre vágott, egyszerűbb hajhoz, Matilda pedig egy 70-es évek inspirálta frizurát vágatott magának, ami nagyon jól passzol a stílusához és egyéniségéhez. Tényleg annyira illik hozzá, hogy sugárzik az önbizalma és ez az, ami szerintem mindenkinek szimpatikus.” - mesélte Simon. Persze ha a trend eredetét kutatjuk, akkor évtizedeket kell visszamennünk, az azonban egészen biztos, hogy a 70-es évek dús hajkoronájának ismételt népszerűségéhez a több mint 2 millió követővel rendelkező svéd influenszernek is köze van.

Eszközök forradalma

Míg a bőrápolásban a fényvédelem kapja most a legnagyobb hangsúlyt, a hajak terén a volumen hódít, és a hajformázó termékek és eszközök gyártói is erre fókuszálnak.

– mondta Simon. A retró fazonnal együtt a retró eszközök is ismét divatba jöttek, és míg nem is olyan régen még eszünk ágában sem volt hajcsavarókkal a fejünkön Netflix-ezni, ma már ez nem olyan elképzelhetetlen. A jól bevált hajcsavarók valószínűleg még sokáig velünk maradnak, de mellettük olyan innovatív technológiák is születtek, mint például a Dyson Airwrap többfunkciós hajformázója, amely akár csak Matilda, szintén végigsöpört a közösségi média felületein. Megszámolni sem tudjuk, hány videót láttunk arról, ki hogyan szereti használni vagy éppen ki milyen alternatívát talált, amivel helyettesíteni tudja ezt a dicsőített kelléket. A márka hajápolási mérnöke Jake Reynolds elmesélte, mitől is olyan különlegesek a Dyson hajformázói, amelyek a hosszas kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően úgy tudják szárítani, hullámosítani vagy éppen simítani a hajat, hogy közben nem károsítják azt.

„A célunk, hogy megkönnyítsük az emberek mindennapjait és olyan problémákat oldjunk meg, amikről esetleg még nem is tudtuk, hogy léteznek. Minden új termékünknek ez az alapja, éppen ezért nagyon felhasználóbarátak. A márkának óriási tapasztalata van a légáramlás kérdéskörében, ezért magától értetődő volt, hogy a hajápolással kapcsolatban felmerülő problémákra is megoldást szeretnénk nyújtani.” – mondta Jake.

Olyan technológiát akartak kidolgozni, amely alacsony hőfokon is képes elérni a kívánt eredményt. A haj szerkezetének kutatására több mint 50 millió fontot költöttek, mérnökeik folyamatosan együtt dolgoztak fodrászokkal és azóta is figyelnek a visszajelzésekre.

„A 150 °C feletti hő visszafordíthatatlanul károsítja a hajat. A hajszálak külső rétege a cuticula, ami hasonló, mint egy háztető, ahol a cserepek sorra követik egymást. Amikor lelapulnak és rendezettek, szépen vissza tudják verni a fényt, ha viszont megsérülnek, a haj könnyen töredezetté, gubancossá, és rendezetlenné válik, valamint a fényt is megtöri, ezért fakóbb lesz a hatás.” – mesélte Jake.

A Supersonic hajszárítóba intelligens hőszabályozót építettek, ami másodpercenként negyvenszer ellenőrzi a levegő hőmérsékletét és szabályozza, ne melegedhessen túl. Az Airwrap Complete multifunkciós hajformázó megalkotásához pedig a Coanda hatást hívták segítségül, amelynek köszönhetően a tincsek minden oldalról az eszközhöz tudnak tapadni, így nem csupán hatékonyan, de könnyen is formázhatjuk a hajat. Ha szeretnénk, hullámosra, ha szeretnénk göndörre, vagy éppen egyenesre.

A cikk egy része a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

GlamDrop: Ikonikus piperék újragondolva és hatóanyag fókuszú bőrápolás

Dús haj, frizuratrendek és szakértői tanácsok várnak!

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói