Ezek az élelmiszerek súlyos bőrproblémákat okozhatnak

2021.január.22.

Te is ismered a mondást: "Az vagy, amit megeszel". Bár nem kell szó szerint értelmezned, fontos tudnod, hogy bizonyos ételek különbözőképpen befolyásolhatják a testedet.

Ezek az élelmiszerek súlyos bőrproblémákat okozhatnak
Fotó: Getty Images

Ha valami olyat eszel, ami a testednek nem tetszik, lehet, hogy a bőrödet használja méregtelenítésre. Több tanulmány is kimutatta, hogy valóban van összefüggés a bőröd állapota és a táplálkozásod között. Íme azok az ételek, amelyek által veszély leselkedhet a bőrödre!

Sós falatok

Fotó: giphy

Tény, hogy a szervezetednek szüksége van sóra. De ha túl nagy mennyiségben fogyasztod, erősödhet a vízvisszatartás, karikás lehet a szemed, nem beszélve a kiszáradt bőrről, amit a mirigyek olajtermeléssel próbálnak kompenzálni.

Alkohol

Fotó: giphy

Az alkohol dehidratálja a testedet, beleértve a bőrödet, ami a legnagyobb szerved. A túlzott alkoholfogyasztás megfosztja a bőrödet a létfontosságú vitaminoktól és tápanyagoktól. És ez még nem minden. Az egyenletlen felszín, a megnagyobbodott pórusok, az elszíneződés, a finom vonalak és a rugalmasság hiánya csak néhány olyan tünet, amely a túl sok italozás miatt kialakulhat a bőrödön.

Tejtermékek

Fotó: giphy

A legtöbb tej a tehenektől származik, és ennek az állatnak köztudottan magas a progeszteronszintje, az inzulinszintje és bizonyos hormonjaik száma is, amelyek az emberi testben dihidrotesztoszterenná (DHT) alakulnak át, amire sok ember bőre érzékeny.

Bár az üzletekbe kerülő tej nem tartalmazza a tehenek növekedési hormonját, még mindig benne lehetnek a veleszületettek. Ha látod esélyét, hogy a te bőröd is a tejtől pattanásos, próbáld meg néhány hónapon keresztül mandula – vagy rizstejjel helyettesíteni.

Ha a tejfogyasztás elhagyását választod, ügyelj a kalcium és a D-vitamin pótlására, hiszen ezek fontos, és sokak számára egyetlen forrása a tehéntej.

Édességek

Fotó: giphy

Több klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy szoros összefüggés van a cukor, az egyszerű szénhidrátok és a pattanásos bőr között.

Koffein

Fotó: giphy

Napi egy-két csésze kávé nem okozhat nagy kárt, de az energiaitalok, a csokoládé vagy más koffeintartalmú élelmiszerek vagy italok a bőr idő előtti öregedését okozhatják. Tehát ha valaki naponta nagy mennyiségben koffeint fogyaszt, előbb számíthat arra, hogy ráncos lesz a bőre. A koffein gátolja a kollagénszintézist, a bőrben található strukturális fehérjét, ami a bőr fiatalságáért és egészségéért felel. Ha kávérajongó vagy, a legjobb, amit tehetsz a bőrödért, hogy minden csésze kávé mellé egy pohár vizet is elfogyasztasz.

Ez is érdekelhet

Húsmentesen egy fenntarthatóbb, egészségesebb életért

Húsmentesen egy fenntarthatóbb, egészségesebb életért

Monitor

Folytatódik Jónás Vera Vasárnapi Dalszerző Krónikája

Folytatódik Jónás Vera Vasárnapi Dalszerző Krónikája

G-Életstílus

7 nagyon fiatal környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg mellett

7 nagyon fiatal környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg mellett