Ezért olyan hasznos a teafaolaj a bőröd számára

A teafaolaj egy rendkívül sokoldalú összetevő, amit az ausztrál őslakosok már évezredek óta használnak. Ennek ellenére sokan mégis bizalmatlanok vele szemben, ugyanis használata bár használata egyszerű, azért némi elővigyázatosságot igényel, mert bizonyos körülmények között komoly gondokat is okozhat. Ez viszont még nem azt jelenti, hogy jobb, ha lemondasz róla, sőt! Ha megismered minden pozitív tulajdonságát, te is be akarod majd építeni a bőrápolási rutinodba.

A teafaolaj sokoldalú bőrápoló összetevő
A teafaolaj sokoldalú bőrápoló összetevő
Fotó: Gettyimages.com

Mi pontosan a teafaolaj?

A teafaolaj az ausztrál teafa leveleiből származó olaj, ami az ausztrál Új-Dél-Walesben és Queenslandben honos. Az ausztrál őslakosok már sok ezer évvel ezelőtt is használták különböző bőrproblémák enyhítésére, manapság pedig az egyik legnépszerűbb bőrápolási összetevő. Legtermészetesebb formájában annyira erős illóolaj, hogy irritálhatja a bőrt, ezért gyakran vízzel vagy más olajjal, például kókusz-, szőlőmag- vagy jojobaolajjal higítják.

Milyen pozitív tulajdonságai vannak a bőrre nézve?

A teafaolaj olyan kulcsfontosságú vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a bőr felszínén lévő, pattanásokhoz vezető baktériumokat. Ezen túl pedig segít megnyugtatni a bőrt, és már meglévő pattanások esetén csökkenti az azok okozta bőrpírt.

Gyakran hasonlítják a benzoil-peroxidhoz, hiszen hatásuk hasonló, de a a teafaolaj sokkal kevesebb mellékhatással jár, és csak ritka esetben okoz szárazságot, irritációt és viszketést. Ugyan leginkább a pattanások elleni küzdelemben való szerepéről híres, antimikrobiális tulajdonságai is vannak: bizonyítottan hatékony a körömgomba, a lábgomba és a korpásodás kezelésében.

Milyen bőrtípusra alkalmas?

A teafaolaj a száraz és a zsíros bőrre is pozitívan hat. Míg a száraz, irritált vagy gyulladt bőrt megnyugtatja, addig a zsíros, pattanásos bőrt megtisztítja és újra egészségessé és széppé teszi. Fontos, hogy csak helyileg alkalmazhatod, lenyelni szigorúan tilos. Azt se feledd, hogy nagyobb bőrfelületen való használat előtt mindig végezz bőrpróbát, hogy ellenőrizd az esetleges irritáció lehetőségét.

Mely összetevőket nem szabad a teafaolajjal párosítani?

A teafaolajnak nincsenek ismert gyógyszerkölcsönhatásai, de a legtisztább, hígítatlan formában történő alkalmazása irritálhatja a bőrt, különösen akkor, ha egyébként is érzékeny. A legjobb, ha csak olyan teafaolaj tartalmú termékeket próbálsz ki, amelyeket kifejezetten a bőrön való alkalmazásra fejlesztettek ki.

Abban az esetben, ha ekcémád van, semmiképpen ne használd, ugyanis a bőröd szinte biztos, hogy még inkább irritált lesz. Ha viszont például pattanások, vagy gombás fertőzések kezelésére akarod használni, többféle teafaolaj tartalmú terméket is nyugodtan kipróbálhatsz. Bőrápolási céltól függetlenül pedig a legjobb, ha az alacsonyabb koncentrációjú termékeket választod, hiszen ezeknél van a legkisebb esélye a bőrirritációnak.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Ne legyél erőszakos és követelőző - október 20.

Napi horoszkóp: Ne legyél erőszakos és követelőző - október 20.

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

Szépséghírek

Halloween körmök: ezek ijesztően jók

Halloween körmök: ezek ijesztően jók