Ezt kell tudnod a retinolról, az egyik legizgalmasabb bőrápoló összetevőről

Mostanában egyre többen építik be a retinolt a bőrápolási rutinjukba - de hogy mégis miért? A legfőbb oka talán az, hogy az egyik leghatékonyabb bőrápoló összetevőként tartják számon, és rengeteg különféle szerben, például szérumokban, krémekben, olajokban, de vényköteles készítményekben is megtalálható. Vagyis akár az is előfordulhat, hogy már most is használod, csak nem tudatosan.

Ezt kell tudnod a retinolról, az egyik legizgalmasabb bőrápoló összetevőről
Fotó: Shutterstock

Mi pontosan retinol?

Csakúgy, mint sok más vitaminnak, a retinolnak is van egy másik neve, amit már milliószor hallhattál. Ahogyan az aszkorbinsav a C-vitamin, a niacinamid pedig a B3-vitamin kevésbé ismert elnevezése, úgy a retinol az A-vitamin egyik származéka. Fő funkciója, hogy támogatja a sejtcserét, és serkentheti a kollagéntermelést. A bőrápolásban az A-vitamin származékai közül a retinolon kívül még a retinsavat, a retinil-észtereket és a retinaldehidet használják gyakran.

Mire képes?

Valószínűleg hallottad már, hogy a retinol szinte mindenki számára előnyös, és ez tényleg nem túlzás. Mivel növeli a bőrsejtek forgalmát és serkenti a kollagénszintézist, fő pozitívuma, hogy enyhíthetőek vele az öregedés jelei: csökkenti a ráncok megjelenését, valamint simává, egyenletessé és feszessé teheti a bőrt. A retinol a pattanások és az általuk hátrahagyott anyagok kezelésében is segíthet, így akkor is helye lehet a bőrápolási rutinodban, ha még tinédzser vagy huszonéves vagy.

Hogyan kezdd el használni?

Ha a retinol eddig még nem volt a bőrápolási rutinod része, de most kedvet kaptál hozzá, akkor első lépésként csak kísérletezz vele. Egyrészt nem lehetsz biztos benne, hogy hajlamos vagy-e tőle irritációra, másrészt elsőre még úgy is kis mennyiséget ajánlott belőle használnod, hogy vannak, akiknek később nagyobb mennyiséget is jól tolerál a bőre. Kezdetben minden második este használj egy kis mennyiséget valamilyen retinol tartalmú készítményből, természetesen a hozzá tartozó útmutatót betartva.

Ha a szemeid alatti részen is ki akarod próbálni, akkor mindenképpen egy alacsonyabb koncentrációjú, kifejezetten arra a területre kifejlesztett terméket válassz. Ha semmilyen irritációt nem tapasztalsz, és indokoltnak érzed, néhány hét múlva megemelheted a felvitt retinol mennyiségét, de csakis kis mértékben. A bőröd jelzéseit pedig ezután is figyeld, hiszen irritáció később is jelentkezhet.

Mi az, amit semmiképp ne felejts el?

Nem számít, hogy újonc vagy gyakorlott retinolhasználó vagy, egy dolgot semmiképp ne felejts el: fényvédőt is használni mellette. Mivel a retinol visszaállítja vagy stabilan tartja a bőr normál egyensúlyát, könnyebben hajlamosíthatja arra, hogy leégjen. Ennek elkerülése érdekében minden nap használj valamilyen fényvédő krémet, és hogy a bőröd hidratáltságát is megőrizd, az is jó ötlet, ha bármilyen retinolos készítmény használata előtt egy hidratáló készítményt is felviszel a bőrödre.

Ez is érdekelhet

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el