Felszaladt pár kiló? Szőrszálak sarjadnak a szád felett? Figyelmeztető tünetek sora jöhet még (x)

Szponzorált tartalom

2018.október.5.

A betegségekre általában úgy gondolunk, hogy néhány pirulával könnyen megszabadulhatunk tőlük. A hormonzavar azonban sokkal alattomosabban támad, mint egy nátha és jóval nehezebb meggyógyítani is. Ráadásul olyan tüneteket okoz egy időben, amelyeket csak a szakértő ismer fel.

Felszaladt pár kiló? Oké, előfordul, majd kicsit visszafogod a nasit. Egyre többet izzadsz? Nos, amit összekajálsz, és amilyen stresszesen élsz, nem csoda. Folyton fáradt vagy, de aludni nem tudsz?

Próbálj megnyugodni, mert a hajtás a melóhelyen nem tesz jót. Úgy látod, mintha kissé sűrűbben nőnének a szőrszálak a szád felett és már nem elég kétnaponta leborotválni a lábad? Jó, ez már tényleg ciki, de majd átállsz a gyantára. Ugye milyen könnyen találunk választ ezekre a kérdésekre?

Hormonális elváltozás állhat a háttérben

Ha azonban ezeket a tüneteket egy időben tapasztalod magadon, érdemes elgondolkodni azon, hogy szakemberhez fordulj, ugyanis ezek összessége az inzulinrezisztencia jele lehet. Egy egyszerű terheléses vércukorszint vizsgálat során megvizsgálják az inzulin szinted és, ha a háziorvosod rossznak találja az értéket, az endokrinológushoz irányít tovább.

A mobil az oka

Ez ugyan furcsának tűnhet, de az okostelefonok elterjedése bizony nagyban befolyásolja az inzulinrezisztencia kialakulásának gyakoriságát!

Az okostelefonok mindig nálunk vannak, folyamatosan, éjjel-nappal hírekkel, információkkal bombáznak minket, a barátok, a közösségi oldalak, a család és az online világ. Ez a túlterheltség emeli a stresszhormonok szintjét, ami megfelelő táplálkozással és sporttal csökkenthető. Ha azonban nem mozgunk és pihenünk eleget, illetve sok készételt fogyasztunk, a hormonszint folyamatosan magas marad, ez pedig hosszú távon diabéteszt okozhat. A kész- és feldolgozott élelmiszerek rengeteg cukrot, lisztet és keményítőt tartalmaznak, a felesleges mennyiséggel nem tud megbirkózni a túlterhelt szervezet, így inzulinrezisztencia alakul ki, amit megfelelő diétával és rendszeres testmozgással meg lehet előzni, illetve segítségükkel még hatékonyabbá válik a betegség kezelése is. Viszont a végleges gyógyuláshoz sokszor gyógyszer szedése is szükséges – mondta el Dr. Balogh Illés, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet endokrinológusa.

Dr. Balogh Illés, nőgyógyász-endokrinológus, Dr Rose Budapest Plasztikai Intézet
Dr. Balogh Illés, nőgyógyász-endokrinológus, Dr Rose Budapest Plasztikai Intézet

Igazi, "magyaros" betegség

A magyarok hagyományosan kevés jódot fogyasztanak az étkezéseik során, így Magyarországon az átlagosnál több a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő ember. – Szerencsére a jódhiány elkerülhető jódozott só használatával, illetve ma már a multivitaminok is tartalmaznak megfelelő mennyiségű jódot. – tudtuk meg Dr. Balogh Illés endokrinológustól, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakorvosától.

Ha több információra van szükséged az endokrinológiai szakrendeléssel kapcsolatban, kérj időpontot a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet orvosaitól a budapestplasztika.hu oldalon vagy a +36 1 354 08 00 telefonszámon.

Ez is érdekelhet

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt