Tippek a fenntartható fürdőszobáért

2022.augusztus.6.

A fenntarthatóság és az újrahasznosítás az alaplépései a klímaveszély megfékezésének, de sokan talán nem is gondolnák, hogy az első lépés nem ott kezdődik, hogy visszautasítjuk a szívószálat és a szatyrot a vásárlásunk végén. A háztartásunkban a fürdőszoba az a hely, aminél a legtöbbször gondolkodás nélkül vásároljuk meg a műanyag csomagolású termékeket, miközben itt tudunk tenni az ügy érdekében.

Tippek a fenntartható fürdőszobáért
Fotó: Getty images/Glamour

Ezek olyan apró trükkök, melyek nemcsak környezetbarátok, de akár rengeteget spórolhatunk velük. Ha kíváncsi vagy arra, hogy neked mekkora az ökológiai lábnyomod ezt ezen és ezen a kalkulátoron megteheted. A fenntartható háztartás és környezettudatos életmód apró lépésekkel kezdődik és már akkor sokat tettél a környezet védelméért, ha egy dolgot is elkezdesz a következő tippek közül.

7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egész

7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egész

7 trükk, hogy ne pazarold az ételt: ennyire egyszerű az egészTermészetes anyagok

Rengeteg eszközt használunk a fürdőszobában, melyről nem is gondolnánk, hogy hosszútávon rengeteg szeméttel jár. Fogkefe, fülpiszkáló, sminklemosó szivacs és borotva, mind-mind nehezen lebomló anyagból készülnek, pedig megeshet, hogy napi szinten használod őket. Ilyenkor tökéletes megoldás lehet a könnyen lebomló bambusszal vagy újra felhasználható textillel helyettesíteni ezeket.

Érdemes odafigyelni a tárolók és más használati tárgyak anyagára is. Műanyag zuhanyfüggöny és fogkefetartó helyett válassz újrahasznosított opciókat. A profik pedig már a menstruációjuk alatt is fenntartható megoldásokra találnak a mosható betétekkel és intimkelyhekkel, melyek elsőre furcsának tűnhetnek, de teljesen higiénikus megoldások. (Ugyanígy, a környezettudatos kismamák az eldobható pelenka helyett egyre többször választják a mosható pelusokat.)

Víztakarékosság

A vízhasználat elengedhetetlen egy háztartásban, viszont nem mindegy, hogy milyen gyakran és mennyi vizet használunk el. Egy vécé öblítése például 9, egy relaxáló fürdés pedig 80 liternyit is felhasznál – miközben egy zuhanyzás csak 62 litert. Persze a higiénia miatt ezek elkerülhetetlen dolgok, de mára rengeteg olyan szerkezet létezik, melyek környezetbarát lehetőségeket kínálnak.

Az automata csapok a fogmosás és arcmosás közben segítenek spórolni a feleslegesen folyó vízzel a szürkevíz rendszerek pedig az újrahasznosítás egyik legújabb találmányai. Ezekben a kevésbé szennyezett háztartási vizek (zuhanyzás, kézmosás, mosógép) gyűlnek össze, majd olyan esetekben lehet újra felhasználni, mint a vécé öblítése vagy a kert öntözése.

Energiatakarékosság

A különböző technikai eszközök, mint például mosógép használata elengedhetetlen, de érdemes átgondolni, hogy tényleg szükségünk van-e a legújabb szárítógépre. A legelső megoldás mindenképpen az energiatakarékos, esetleg LED lámpák bevezetése, melyet lehet, hogy a hálószobában és az olvasólámpában már ki is cseréltél, de ne feledkezz meg a fürdőszobáról sem.

Tökéletes indok lehet ez egy kis romantikázásra is, kapcsold le a lámpákat és gyújts meg néhány gyertyát. Emellett a napenergiát nem csak a ház, de a víz melegítésére is lehet használni. Ha pedig ezt az energiaforrást használod érdemes a konyhába és a többi helyiségbe is bevezetned.

Környezettudatos ruhatárat szeretnél? Mutatunk pár inspirációt

Környezettudatos ruhatárat szeretnél? Mutatunk pár inspirációt

Környezettudatos ruhatárat szeretnél? Mutatunk pár inspirációt

Újrahasznosítás

Az Egyesült Államokban a vécépapír 98%-a érintetlen esőerdőkből származik, miközben lehetőség van újrahasznosított papírból készültet venni. Ez az apró lépés rengeteg fát tud megmenteni, melyre akár a törlőkendők és zsebkendők beszerzésénél is figyelhetsz. Ha pedig teljes átalakítást tervezel, akkor a bidé egy papírmentes megoldás lehet.

A kozmetikai termékek vásárlásánál is érdemes odafigyelni, hogy a termék milyen csomagolásban van. Létezik már olyan márka, ami visszaváltja az üres tégelyeket és még kedvezményt is ad a következő vásárlásra. A következő lépés a teljes csomagolásmentesség, mely a LUSH termékeinél megoldható.

Ha inspirációra van szükséged manapság már rengeteg magyar Instagram-profilt találsz, ahol a hangsúly fenntarthatóbb életmódon van. A fürdőszobán kívül például a lakás takarítását is megoldhatod, olcsó, környezetbarát és egészséges alapanyagokból. Wertán Sára szerint például a tiszta és illatos lakás hozzávalói a citromsav, szódabikarbóna, mosószóda, illóolaj, fekete szappan és ecet. A műanyag flakonokat már a mosásnál és takarításnál is lecserélheted ezekkel a hozzávalókból készült saját szerekre.

Rimóczi Zsófi nevét sokaknak nem kell bemutatni. Eleinte a vegán életmódot népszerűsítette, mára pedig egy fenntartható és környezettudatos lakást is berendezett férjével. Oldalán sokszor osztja meg követőivel a trükkjeiket, legutóbbi például a teljesen vízmentes "komposztbudi" elkészítésének folyamatát mutatták be. Ugyan utóbbi már egy nagyobb átalakítást kíván, és a legeltökéltebbek vágnak bele, oldalán egyszerűbb, de annál fontosabb praktikákat is olvashatunk.

Ez is érdekelhet

Újra hódít a válltömés, a női erő szimbóluma, ami némi csavarral tért vissza

Újra hódít a válltömés, a női erő szimbóluma, ami némi csavarral tért vissza

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói