Sportolás nyáron: a fényvédelemről beszélgettünk Jakabos Zsuzsanna úszóval

Nem kell a nyár miatt lemondanod a rendszeres sportolásról, de mivel ilyenkor erősebb a napsugárzás, edzés előtt jól megszokott rutinná kell válnia a fényvédő felvitelének - és persze az sem mindegy, milyen fényvédő termékről van szó.

Sportolás nyáron: a fényvédelemről beszélgettünk Jakabos Zsuzsanna úszóval
Fotó: pejkó gergő / glamour

Függetlenül attól, hogy mit sportolsz, szuper érzés kint mozogni a szabadban, talán még jobban elfáradsz és jobban is esik. A napsugárzásról azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni, hiszen edzés közben sokszor fel sem tűnik, mennyire égető ereje van a napnak. Különösen igaz ez az úszás esetében, amikor a hideg vizű, fedetlen medencében tartózkodsz akár több órán át. Te talán észre sem veszed, de egy átlagos fényvédőt a víz percek alatt könnyedén lemoshat, így máris veszélynek van kitéve a bőröd. Jakabos Zsuzsanna ötszörös olimpikon úszót kérdeztük arról, neki mi vált be legjobban a fényvédelem terén.

„Gyakran utazunk meleg égövi edzőtáborokba, ahol jóval erősebb a napsugárzás. Történt egyszer például Dél-Afrikában, hogy jóformán hólyagosra égett a vádlim, mert állandóan napfény érte. Nagyon kellemetlen volt, szóval pontosan tudom, milyen fontos, hogy megvédjük a bőrünket a naptól.” - meséli az úszó.

Mit tehetsz, ha már leégett a bőröd?

Gyakori hiba, hogy ha a bőrápolás terén már tudatosabbak is vagyunk, és odafigyelünk a fényvédelemre, sokszor csak az arcunkra fókuszálunk. Természetesen elengedhetetlen a fényvédő az arcon minden nap, de nem feledkezhetünk meg a test többi részéről sem. Minden olyan bőrfelületet kenj be, amelyet nem fed ruha!

„A mindennapokban is használok fényvédőt, legalább 50 faktorosat, akkor is, ha a bőröm nincs erős napsugárzásnak kitéve. Próbálgatom a különböző termékeket, keresem azt, amelyiket a legkényelmesebben tudom viselni.” Az utcai vagy napozó termékek azonban nagyban különböznek azoktól, amiket a munkája során alkalmaz.

„Mivel szinte csak levegőt venni jövök fel a víz alól, ezért az arcom is majdnem mindig víz alatt van. Az a tapasztalatom, hogy sok fényvédő krém, ami vízálló jelzéssel ellátott, nem bír ki egy két órás edzést. Legtöbbször újra fel kellene tennem, de erre ott, abban a helyzetben nincs lehetőség.”

Legyőzhetetlen fényvédő

Elmondása szerint nagyon sokféle készítményt tesztelt már, amit megfelelőnek talált arra, hogy az edzések próbáját kiállja. „Úszás közben nem foglalkozom vele, hogy hogy mutat az arcom, ezért akár lehet fehér is az adott krém, ha az megvéd a napsugaraktól. Nemrég találtam rá egy kifejezetten extrém körülményekhez készült fényvédőre, ami teljesen fehér marad, és szinte mint egy ragasztó tapad fel a bőrre, de sminklemosóval könnyen eltávolítható.”

Ultimate Shield SPF50 ásványi fényvédő antioxidánsokkal HARKEN DERM - harkender.com
Fotó: Harken Derm

Fényvédő és alapozó egyben

„Emellett igencsak jó eredménnyel végzett nálam a Shiseido Sports 50 faktoros BB krémje, amit leginkább egy alapozóhoz tudnék hasonlítani. Folyékony, színezett textúrája mattra szárad a bőrön, és eddig kivétel nélkül edzés végén is fent volt az arcomon.” - mesélte Zsuzsanna.

Sports bb krém SPF50+ SHISEIDO 13 490 Ft/30 ml
Fotó: Shiseido

Az innovatív megoldásairól ismert japán márka kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett sokoldalú fényvédője szárazon tartja a bőrt, ráadásul 'WetForce' technológiájának köszönhetően vízzel vagy izzadsággal érintkezve nő a fényvédő hatása. Kiegyenlíti, hidratálja és védi a bőrt a káros sugárzástól.

Praktikus és trendi

Sportágtól függően érdemes a fényvédő krém mellett öltözékeddel is védened bőrödet. Úszáshoz persze nem opció, de egy sapka amellett, hogy véd, a szemellenzőnek köszönhetően jobban is látsz benne, ráadásul trendivé teheted vele szettedet is.

Baseball sapka LEVI'S - zalando.hu
Fotó: Zalando

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint