Fertőtlenítenünk kell a sminktermékeinket is?

2021.március.6.

Most, hogy mindenki otthon van, muszáj megtalálni a módját annak, hogy kicsit jobban érezzük magunkat. Sokan például kisminkelik magukat otthonra, attól függetlenül, hogy maximum a Zoomos megbeszélések során látják őket. Viszont abba belegondolatok már, mennyi baktérium és kórokozó vesz minket körül? Felmerül a kérdés, hogy akkor most már a sminkjeinket is fertőtleníteni kellene rendszeresen?

Sminkek tisztítása
Sminkek tisztítása
Fotó: Getty Images

Légy óvatos, ha kölcsönadnád másnak – vagy inkább ne is oszd meg

„Ha esetleg valakinek kölcsönadom a sminkjeimet, alaposan letörlöm utána” - mondja Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health's Center for Health Security egyik tudósa. Egyáltalán nem javasolja, hogy ebben az időszakban bármit is megossz másokkal. Ha valaki hozzáér a dolgaidhoz, rögtön fertőtlenítsd le!

„A koronavírus az anyagtól függően bizonyos ideig képes megmaradni a termék felszínén. Épp ezért lenne fontos minden sminkterméknek a külsejét is lefertőtleníteni.”

Hogyan fertőtlenítsd le a termékeket

Akár mások fogdosták meg, vagy csak elővigyázatos akarsz lenni, számos módja van annak, hogy fertőtlenítsd le a dolgaidat.

Az alkoholt szokták sokan fertőtlenítésre használni, ami ráadásul el is párolog, így nem tesz rosszat a termék anyagának sem. „Minden szépségtanácsadónak megtanítják a boltokban, hogyan tisztítsák meg a sminkeket, mivel a vásárlók nagy része kipróbálja őket. Szóval a fogyasztónak is menni fog.” Abban az esetben, ha olyan sminket vásárolsz, ami védett csomagolásban vagy pumpás üvegben van, nem kell félned. Ezeket a termékeket mindig alaposan letesztelik, fertőtlenítik, mielőtt a boltokba kerülnének.

Ha üveg vagy műanyag tubusban vannak a sminkek, akkor az egyszerű fertőtlenítő kendő is megteszi a hatást. Még az alkoholos kézfertőtlenítők is megfelelőek lehetnek erre.

Attól függetlenül, hogy jelenleg mi a helyzet a világban, a sminkecseteidet mindig meg kell tisztítani. A legtöbb bőrgyógyász azt javasolja, hogy egy héten minimum egyszer mosd ki és fertőtlenítsd a szivacsokat és az ecseteket, hogy megelőzd a baktériumok lerakódását. Azok számára, akik a kezükkel kenik fel a sminkjüket, nagyon fontos, hogy a kezüket alaposan mossák meg előtte, legalább húsz másodpercig.

Összefoglalva: Ha úgy érzed, hogy azáltal, hogy sminket hordasz, könnyebben elviselhetőek a hétköznapok, senki nem tart vissza. De érdemes odafigyelni a higiéniára!

Ez is érdekelhet

Több az egó, mint az ész - interjú Kajdi Csabával

Több az egó, mint az ész - interjú Kajdi Csabával

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet