Hoppá! Te is allergiás lehetsz a géllakkra!

2018.augusztus.25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyre több trend terjed a körmöket illetően, gondoljunk csak az átlátszó, zselés manikűrre, a menő gyümölcsmintás körmökre, vagy az extrém körömtetoválásra. Nem csoda, hogy egyre nagyobb igény van a körömápolásra, a különböző gélek és akrilfestékek pedig egyre jobban elterjednek.

Hoppá! Te is allergiás lehetsz a géllakkra!
Fotó: Shutterstock

A növekvő népszerűség azonban folyamatosan aggodalomra ad okot a bőrgyógyászoknak, akik figyelmeztetnek, hogy a gél – és akrilfestékes körmök fő alkotóeleme, a metakril allergiajárványt idézett elő az Egyesült Királyságban és Írországban, ami túlnyomórészt a nőket érinti.
Egy, a Brit Bőrgyógyászok Szövetsége (BAD) által végzett 2017-es tanulmányból kiderült, hogy az allergiás reakciók főként akkor jelentkeznek, ha a megmaradó (még mindig nedves) anyagok hozzáérnek a bőrhöz. A körmök meglazulásához, súlyos vörös, viszkető kiütésekhez vezetnek. Ezek leginkább az ujjak hegyén jelentkezhetnek, de tulajdonképpen a test bármely részén is, ami érintkezik a körmökkel.
A vizsgálat háromféle manikűrkészítési eljárást vizsgált: a géllakkot, az akril körömdíszítést és a polírozást. 13 brit és ír körzetből 4931 emberen végeztek allergiatesztet. Megállapították, hogy a résztvevők 1,5%-a érzékeny a 2-hidroxiletil-metakrilátra és 2,4%-a legalább egy további metakriláttípusra. Hozzátették, a vizsgálatban 93%-ban nők vettek részt.

Így távolíthatod a gél lakkot a körmödről otthon, biztonságosan!

Így távolíthatod a gél lakkot a körmödről otthon, biztonságosan!

"742 emberből 19% tapasztalt negatív mellékhatásokat, miután szalonban akrilfesték került a körmére, és 16% polírozás után" – mutatta ki a BAD.
A számadatok talán elhanyagolhatónak tűnnek, de a Brit Bőrgyógyászok Szövetsége által végzett kutatás kimondottan a géllakkallergia kiszűrésére irányult, a Stylfile is részt vett benne. A megvizsgáltak leginkább körmük minőségének roncsolódására és allergiás kiütésekre panaszkodtak – viszketésre, szemhéj-arc- és nyakduzzanatra. Bár nagyon alacsony számban, de légzési nehézségeket is felsoroltak a résztvevők.
"Nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek vele, hogy a különböző műkörmök allergiás reakciókat válthatnak ki náluk. Az igazság az, hogy jelenleg is rengeteg olyan nő lehet, akik allergiás tüneteket produkálnak a különböző manikűrös eljárások miatt, de erről fogalmuk sincs, főleg, ha a kiütések a testük más részein jelentkeznek. Nemcsak azért fontos diagnosztizálni az allergiájukat, hogy ezeket az allergén anyagokat a jövőben elkerüljék, hanem mert, ha már kialakul az allergia, élethosszig tartó következményekkel is járhat, probléma léphet fel olyan fogászati kezelések és műtétek során is, ahol gyakoriak a hasonló allergéneket tartalmazó eszközök.Bár a metakrilra allergiások száma folyamatosan növekszik, sok orvos számára ismeretlen a probléma, így ezekre a vegyi anyagokra való érzékenységet nem tesztelik rutinvizsgálatok során" – mondta Dr. Deirdre Buckley.

A kimutatások a házilag készített manikűrökre is vonatkoznak. Ha magának készíti valaki a manikűrjét, mindenképpen győzödjön meg arról, hogy jó UV lámpát használ a keményítéshez.

Fotó: giphy

A rossz lámpa használata azzal jár, hogy a géllakk nem szárad meg megfelelően és nagyobb eséllyel léphet fel allergiás reakció. El kell kerülni a metakriláttal való közvetlen érintkezést. Ha aggódsz, vagy bármelyik tünetet tapasztaltad a fent említettek közül, ne habozz, keress fel egy tapasztalt orvost vagy bőrgyógyászt, aki tanácsot adhat! Ne hagyd, hogy a hosszú, trendi körmökért való rajongásod veszélybe sodorja az egészséged – függetlenül attól, mennyire tudnak két hétig erősek vagy fényesek lenni a körmeid.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője