Nagy pattanáskalauz: így szabadulhatsz meg a bőrproblémáktól

2021.május.8.

Lehet bármilyen típusú a bőröd, meg kell találnod a megfelelő kezelési módszert, hogy szép és egészséged legyen.

Lili Reinhart bátran felvállalja, hogy sokáig küzdött a pattanásokkal
Lili Reinhart bátran felvállalja, hogy sokáig küzdött a pattanásokkal
Fotó: Getty Images

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy először pontosan beazonosítsd, milyen formában jelentkezik elváltozás a bőrödön. Ezután már szinte gyerekjáték lesz, hogy a megfelelő módszerrel kezeld az esetleges problémát.

Zárt pórusok

Ellentétben a mitesszerekkel, a zárt pórusok közvetlenül a bőr felületén találhatóak, és viszonylag könnyen kezelhetőek. Amikor a pórusok elzáródnak, a bőr által termelt olaj csapdába esik az elhalt bőrsejtekkel együtt. Amint egy pórus túltelítődik, egy kis, megemelkedett fehér csomót látsz a bőr felületén. Szerencsére ha enyhén kitisztítod a szennyeződést és hagyod kiszáradni, nem kell sokat foglalkoznod vele, mert könnyen gyógyul.

Papulák

A mitesszerektől és a zárt pórusoktól eltérően a papulák gyulladt pattanások, amelyek vörös színűek és dudorosak. Ha megjelennek, enyhe fájdalmat okoznak, de bármennyre is csábító hogy leszámolj velük, soha ne nyomd ki őket, mert csúnya heget hagyhatnak maguk után. Ehelyett inkább próbálj ki egy helyi szárításos lekezelést.

Gennyes pattanások

A pustulák, vagy hétköznapibb nevükön gennyes pattanások általában gyulladtak és váladékot is tartalmaznak. Vörös foltokkal járnak, közepükön pedig fehér vagy sárga gennyes folyadék helyezkedik el. Ezek a pattanások kinyomhatóak, de csak akkor, ha már teljesen megteltek. Nyisd fel őket egy steril tűvel, majd tekerj át egy darab tiszta szövetet a mutatóujjadon és óvatosan nyomd meg vele a felületet. Ha tiszta folyadék vagy vér is megjelenik, akkor ne szorítsd tovább, hanem fertőtlenítsd le a kényes felületet a szennyeződések kizárása végett. Időzítés szempontjából hasznos, ha a műveletet fürdés után hajtod végre, hiszen ilyenkor lágyabb a bőr felülete.

Fotó: giphy

Csomók

Oké, a dolgok itt bizony súlyosbodnak. A csomók kemény, fájdalmas dudorok, amelyek a bőr alatt lapulnak meg. Nincs fejük, és nem is mindig vörösek. A csomókat mindig tilos kinyomni, mert tartós hegesedést okozhatnak. A legjobb az, ha csomós elváltozást észlelsz az arcodon, orvoshoz fordulsz, aki valószínűleg kortizolos injekciót fog használni, aminek segítségével elpusztulnak a benne lévő baktériumok és csökken a benne lévő gyulladás is.

Ciszták

A ciszták hasonlóak a csomókhoz, de általában sokkal több duzzanattal járnak. Nemcsak hogy súlyos hegesedéshez vezethetnek, hanem nagyon fájdalmasak is. Általában valamiféle elzáródás vagy fertőzés okozza őket, ezért nyomkodni minden esetben szigorúan tilos az érintett felületet. A ciszták nyomkodása mély irritációt és fájdalmas gyulladást okozhat, és sokkal hosszabb ideig tarthat a gyógyulás, mintha egyszerűen békén hagytad volna őket. A kortizol injekció viszont ebben az esetben is segíthet, és akár már 48 óra elteltével megszűnhetnek a panaszok.

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!