Mire jó a kollagén? Így építsd be a szépségápolási rutinodba

Ha esetleg még nem is használtad, biztosan te is találkoztál már a kollagénnel bőrápolási hirdetésekben, vagy hidratálók címkéjén. A kollagén sokat tehet azért, hogy egészségesebb és szebb bőröd legyen, éppen ezért jó, ha tudod, hogyan építheted be hatékonyan a szépségápolási rutinodba.

Mire jó a kollagén?
Mire jó a kollagén?
Fotó: Shutterstock

Na de mi is pontosan az a kollagén és mire jó?

Nos, a szervezetben a legelterjedtebb fehérje, és elengedhetetlen az izomzat és a sejtek egészséges működéséhez. Szerkezetét tekintve rostos, hosszúkás és kötélszerű, ami erőt és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek. A kollagén nemcsak a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen, az egész testben megtalálható és fontos szerepet tölt be. Legalább 28 különböző típusú kollagén létezik, ezekből a testünkben 90%-ban az 1-es típusú van jelen. Megtalálható a bőrben, az inakban, az erekben, a szervekben és a csontokban.

Fotó: giphy

Lényegében úgy működik, mint a ragasztó, annak érdekében, hogy összekösse a szöveteket.

Na de ha megtalálható a testünkben, akkor miért van szükség rá, hogy esetleg külsőleg is gondoskodjunk kollagén-bevitelről?

A bőr folyamatosan termeli a kollagént, de az évek múlásával ez a termelődés egyre lassul. Amellett pedig, hogy a kollagén-termelés az életkor előrehaladtával csökken, az UV-sugárzás, a dohányzás és a szennyezett levegő is korlátozhatja. A kollagén-termelés csökkenése általában a húszas években kezdődik, és évente körülbelül egy százalékkal csökken, majd ez a csökkenés a menopauza idején jelentősen felerősödik.

Ha növelni akarod a szervezetedben a kollagén-szinted, akkor először is érdemes egy olyan napi arckrémet használnod, ami kollagén-tartalmú és az UV-sugarak ellen is véd. Fontos, hogy valóban az év minden napján használd, hiszen bár a Nap sugarai télen például jóval enyhébbnek tűnhetnek, az UV-sugárzás attól függetlenül még fennáll. Jó megoldás lehet az is, ha csontlevest főzöl, és azt fogyasztasz rendszeresen. A kollagénben gazdag csontokból készült leves ugyanis aminosavakra bomlik a bélben, és építőkockaként szolgálhat a kollagén-termelés fokozásához.

Fotó: giphy

Ha ezek a megoldások nem szimpatikusak, akkor választhatod még a tojásfehérjét, a húsokat és a sajtot, ha pedig vegán vagy, akkor a káposztát, hiszen ezek az élelmiszerek a legjobb aminosav-források közt vannak. A kollagén-termelést fokozhatja továbbá a C-vitamin és A vitamin bevitel, de az életmódoddal is sokat alakíthatsz azon, hogy éppen mennyire jól ellátott a szervezeted kollagénnel. Kerüld a dohányzást, a túlzott cukorfogyasztást, és fordíts több időt a testmozgásra. Ha mindez sikerül, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a bőröd, de az egész tested hálás lesz érte.

Ez is érdekelhet

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói