Neked is van, hogy fáj a hajad? Nyugi, nem bolondultál meg, ez egy valós probléma

2021.május.5.

Az érzés, hogy fáj a hajad, nem csak a fejedben létezik, tényleg valós probléma. A fejbőr fájdalmának több oka van, de az első számú bűnös általában a kellő számú hajmosás elmulasztása. Ha egy időre mellőzöd a hajmosást, nem kerül sampon a hajadra, akkor a fejbőröd által termelt olajok felhalmozódnak a hajszálak köré, ezáltal pedig könnyen túlszaporodhat az élesztő a fejbőrödön. De milyen okok lehetnek még és hogyan kezelheted a problémát?

Neked is van, hogy fáj a hajad? Nyugi, nem bolondultál meg, ez egy valós probléma
Fotó: Getty/Glamour

A fejbőr hihetetlenül gazdag vérellátásban, idegvégződésekben és olajmirigyekben. Ha az élesztő felhalmozódik, korpásodás alakul ki. Ha pedig több tényező összeadódik, együttesen gyulladást okoznak, ezt az állapotot érzékeled úgy, hogy fáj a hajad. Az a tény sem segít, hogy a zsíros haj gyakran szoros lófarokba kerül, akár még éjjelre is. Ha a magas lófarokhoz még egyéb kiegészítők, csatok vagy pántok is társulnak, tovább fokozódhat a fájdalom. Ha ez megtörténik, akkor olyan sampon állíthatja helyre a problémát, ami szabályozza a pH-szintet és ápolja a fejbőrt. Az ilyen sampon eltávolítja a felesleges élesztőt, a korpásodást, ráadásul táplálja a hajat. Amit még megtehetsz, hogy ha lófarkat kötsz, akkor lazábbra veszed a copfot. Problémát okozhat az is, ha olcsó, rossz minőségű hajkefét használsz. A jó hajkefe ovális, eléri a fejbőrt és segít a véráramlás helyreállításában.

De mégis milyen gyakran moss hajat? Minden attól függ, milyen típusú a hajad. Ha lágyabb, nem várhatsz sok napot az újabb hajmosással, hiszen a lágysággal összefüggésben több olaj is termelődik. A göndör vagy az ősz haj már kevesebb olajat termel, így nem kell feltétlenül 1-2 naponta megmosni. Akinek olajos a haja, jó ha minden nap vagy kétnaponta mossa, akinek azonban száraz, elég 3-4 naponta.

A hajfájdalom nemcsak a hajmosással vagy viselésével függ össze, hanem a migrénes fejfájásban szenvedők kétharmadát is érinti. Ebben az esetben a problémát allodyniának nevezik, és nemcsak a fejbőrre korlátozódik, hanem fokozott érzékenységet eredményez a test egyéb területein is. A migrénes betegeknél a fájdalom pusztán attól is érezhető, hogy fúj a szél vagy hogy egy apró érintés éri a fejbőrt.

Kristen Bell is bevállalta a legtrendibb hollywoodi frizurát és istenien áll nekiHa érzed a hajadon vagy a fejbőrödön, első lépésként próbáld beazonosítani a probléma forrását. Ha ez megvan, kezdd el az orvoslását. Amit viszont soha ne feledj, hogy egy hosszú, stresszes és kemény nap végén sem szabad megfeledkezned a hajápolásról, mert az öngondoskodás elengedhetetlen része.

Ez is érdekelhet

6 hiba, amit ne kövess el szakításkor

6 hiba, amit ne kövess el szakításkor

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére