Igen, van megoldás a pórusok eltüntetésére

2021.augusztus.3.

Ha a te arcodon is rendszeresen feltűnően, kis pöttyökben láthatóak a pórusaid, akkor tudod, hogy mennyire bosszantóak tudnak lenni, sőt a pozitív testképet is rombolhatják. Az évek során sok vita folyt arról, pontosan hogyan működnek a pórusok. A közhiedelemmel ellentétben az igazság az, hogy nem képesek kinyílni vagy bezáródni, mivel nincsenek izmaik, azonban mégis van megoldás arra, ha azt szeretnéd, hogy kevésbé legyenek láthatóak.

Hogyan minimalizáld a pórusok látványát?
Hogyan minimalizáld a pórusok látványát?
Fotó: Getty Images

A bőrünk felületén sok apró pötty feltűnhet, amik többségében pórusok, és tulajdonképpen a hajhagymáink apró nyílásai. Két különböző típusú pórus létezik: az egyik felszabadítja a faggyút (a test természetes olaját), a másik pedig az izzadtságot. Bár aprók, de a szerepük annál jelentősebb, mivel lehetővé teszik a faggyú és az izzadtság eljutását a mirigyekből a bőrünk felszínére, ami elengedhetetlen az egészséges bőr számára.

Egy átlagos felnőtt testén körülbelül ötmillió pórus, ezen belül is az arcán húszezer pórus található, nagyrészük pedig nem is látható. Vannak azonban olyan esetek, amikor mégis feltűnőek. Ennek több oka is lehet: a pórusok általában genetikailag meghatározottak, de más tényezők is befolyásolhatják a láthatóságukat. Ilyen például a faggyú túltermelődése, vagy ha az olaj, a méreganyagok, a szennyeződések és a smink összegyűlik a pórusokban. Egy másik tettes lehet az öregedés is, ugyanis a pórus körüli bőr az életkor előrehaladtával kevésbé rugalmas, ezáltal pedig nagyobbnak tűnhet.

Ami a többi tényezőt illeti, a nem megfelelő bőrápolás, a le nem mosott vagy rendszeresen az arcon lévő smink és az orvosilag nem jóváhagyott arcápoló készítmények is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nagyobbak legyenek a pórusaink. Ezeken túl pedig a napfény is szerepet játszhat abban, ha jobban láthatóak, így ha erős, tiszta napsütésnek vagy kitéve, akkor valószínűleg a pórusaid is jobban fognak látszódni.

Ha pedig azt gondolnád, hogy sminkkel egyszerűen halványíthatod őket, akkor jobb, ha tudod, hogy a púderek és az alapozók a nap folyamán szinte nagy többségükben beleivódnak az apró lyukakba, amik ezáltal még nagyobbnak tűnnek. De akkor mi a megoldás?

A feltűnő pórusok kezelésére a legjobb módszer egy összetett bőrápolási rutin. A legjobb, ha naponta kétszer alaposan megmosod az arcodat, és hetente kétszer használsz egy jó minőségű, bőrbarát archámlasztó krémet, hogy a felesleges olaj és az egyéb szennyeződések távozzanak a bőröd felszínéről. Fontos az is, hogy ha napon tartózkodsz, mindenképpen kend be az arcodat egy magas faktorszámú fényvédő krémmel. Emellett pedig bármennyire is csábítóak lehetnek, mellőzd az olyan sminkek használatát, amik beletapadnak a bőrödbe.

Bár a pórusok mérete nem csökkenthető, de ha rendszeresen ápolod a bőrödet, sokkal kevésbé lesznek feltűnőek, és könnyen meg is tudsz majd feledkezni a jelenlétükről. Ne feledd azt sem, hogy úgy vagy szép, ahogy vagy, de egy kis odafigyeléssel még többet tehetsz a bőröd egészségéért, ráadásul a magabiztosságodnak is jót fog tenni.

Ez is érdekelhet

Nálad mennyi élelmiszer landol a kukában? Íme 5 tipp, hogy tudatosabb vásárló lehess

Nálad mennyi élelmiszer landol a kukában? Íme 5 tipp, hogy tudatosabb vásárló lehess

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.