69 éve koronázták meg II. Erzsébet királynőt - ilyen volt a nagy nap

2022.június.2.

Egész Nagy-Britannia lázban ég, hiszen II: Erzsébet trónra lépésének a 70. évfordulóját ünneplik. A platina jubileum ünnepségei valójában már fél éve zajlanak, de ez a hétvége lesz a csúcspont.

 II. Erzsébet immár királynőként üdvözli az alattvalókat 1953. június 2-án a Buckingham Palota erkélyéről férjével, Fülöp herceggel
II. Erzsébet immár királynőként üdvözli az alattvalókat 1953. június 2-án a Buckingham Palota erkélyéről férjével, Fülöp herceggel
Fotó: Profimedia

Talán elsőre furcsa lehet, hogy 2022-ben ünneplik a királynő trónra lépését, de a koronázására csak egy évvel később került sor. Nos, a magyarázat egyszerű, és bevett szokás tekinthető az uralkodóházak esetében, egész egyszerűen kellő időt akartak hagyni az előző uralkodó halála utáni gyásznak, illetve az új uralkodót hivatalosan is beiktató nagyszabású ceremónia előkészületeinek.

VI. György brit király 1952. február 6-án hunyt el, ekkortól lényegében lánya, aki II. Erzsébetként lépett a trónra tekinthető az uralkodónak. A koronázási ceremóniára azonban bő egy évvel később 1953. június 2-án került sor. Csak a királynő ruhájának elkészítéséhez nyolc hónapra volt szükség. Norman Hartnell a korszak egyik legtekintélyesebb tervezője, aki egyébként II. Erzsébet esküvői ruháját is tervezte, a Brit Nemzetközösség országainak jellegzetes növényeivel díszítette.

II. Erzsébet híres, később bélyegeken, pénzen is sokat használt hivatalos királynői portréja
Fotó: Profimedia

A koronázási szertartás csaknem három órán keresztül tartott, és médiatörténetileg is kiemelkedő momentum volt, hiszen ez volt az első teljes egészében élőben közvetített hasonló ceremónia. A becslések szerint világszerte mintegy 277 millió ember követte figyelemmel II. Erzsébet megkoronázását, ami sokáig a legnézettebb televíziós esemény volt.

Ilyen gyönyörű menyasszony volt II. Erzsébet királynő, amikor 74 évvel ezelőtt hozzáment Fülöp herceghez

II. Erzsébetet a westminsteri apátságban koronázták királynővé, ahol 1066-ben tartottak először ilyen eseményt. A ceremónia legfontosabb momentuma az volt, amikor canterburyi érsek, Geoffrey Fisher Erzsébet fejére helyezte Szent Eduárd koronája, amely a monarchia egyik központi jelképe, és 1661-től ezzel koronázzák királlyá Nagy-Britannia uralkodóit.

A körítésre jellemző, hogy mai árfolyamon körülbelül 43 millió fontba került a koronázási ceremónia, miközben a platina jubileumnak hatalmas a költségvetése, de így is töredéke ennek az elképesztő összegnek. A fél évig tartó ünnepségsorozatra 7,5 millió fontot költöttek. Igaz, a bevétel várhatóan meghaladja majd a ráfordított összeget, hiszen London gyakorlatilag megtelt a hetven éves évforduló legfontosabb hétvégéjére.

A 69 évvel ezelőtti koronázás teljes egészében is megtekinthető az interneten, de ez a negyedórás összefoglaló is tökéletesen érzékelteti az esemény nagyságát:

Ez is érdekelhet

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói