A fiatal nőkre is ugyanolyan veszélyes: Tünetek, amelyekből felismerhető a petefészekrák

2016.november.7.

A petefészekrák kialakulásának lehetősége fiatal és idős korban egyaránt veszélyes lehet egy nő számára, így fontos, hogy hamar felismerjük a tüneteket.

cobie smulders, petefészekrák, női betegség, igy jartam anyátokkal, lenny
Fotó: rex/puzzlepix

Az Így jártam anyátokkal című sorozat sztárja, Cobie Smulders csupán 25 éves volt, mikor petefészekrákot diagnosztizálták nála. Betegségéről sokáig hallgatott, majd tavaly egy interjúban bevallotta, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a forgatások alatt. Most pedig a Lenny oldalra írt egy esszét a tapasztalatairól, amit a te figyelmedbe is ajánlunk.

Számos műtét, és egy 360 fokos fordulat az életmódját illetően végül azt eredményezte, hogy a színésznő a háta mögött hagyta a betegséget, és ami talán még ennél is fontosabb, két kislánynak adott életet. Amire ez az eset felhívja a figyelmet az nem más, mint hogy bár a petefészekrák kifejezetten ritka a fiatalkorú nőknél, mégsem lehetetlen. Szerencsére a diagnózis sokkal kedvezőbb ezekben az esetekben, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a rákos megbetegedések közül ez az egyik legveszélyesebb. Amerikai rákkutatók szerint jövőre több mint 22 ezer új esetet fognak diagnosztizálni, és több mint 14 ezer nő fog a betegségben meghalni. Mint arra már utaltunk, az esetek többségében az idősebb korú nők vannak kitéve az efféle megbetegedéseknek, ráadásul az a típusú rák pedig, amelyben a színésznő szenvedett egy ritkább és könnyebben kezelhető altípus volt, mégsem szabad legyintve elsiklani felette.

A petefészekrákot nehéz felismerni, de van pár elterjedt tünete
Smulders elmondása szerint, mielőtt diagnosztizálták nála a betegséget, nagyon furcsa volt a közérzete, és éppen emiatt fordult orvoshoz. A tünetei között szerepelt többek között az alacsony energiaszint, a fáradtság, és az állandó feszültségérzet a hastájon. Ámbár ezek a leggyakoribb tünetek, a listát még lehetne folytatni medencében érzett fájdalommal, puffadással, menstruációs fájdalmakkal, gyakori vizelési ingerrel, és székrekedéssel. Az említett panaszokkal pedig az a probléma, hogy nagyon sok más betegség tünetei is lehetnek, ráadásul vannak nők, akiknél ezek minden hónapban a menstruáció kísérői.

Tehát miből lehet tudni, hogy valami komolyan nincs rendben az egészségünkkel? Abból, hogy a szimptómák egyre csak romlanak, nem látunk semmi javulást, és már legalább két hete tartanak. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt.

Tulajdonképpen két fő oka van annak, hogy a petefészekrákot az orvosok gyakran nem ismerik fel. Először is hasüregi szervekről beszélünk, ami azt jelenti, hogy bőven van elég helyük arra, hogy megnőjenek, emiatt pedig későn vesszük észre a bajt. A rák gyakran átterjed a belekre, a húgyhólyagra, a rekeszizmokra, a májra. De az az altípus, amely a fiatal nőknél jelentkezik inkább, lassabban terjed, és emiatt nagyobb az esély arra, hogy az orvosok még időben közbe tudnak lépni.

A másik ok pedig, hogy még nincs meg az a megfelelő vizsgálat, amivel ki lehetne mutatni a petefészekrákot. Természetesen nagyon sok szakember dolgozik rajta, rengeteg kutatást végeznek, és óriási energiát fordítanak erre a területre, de mégis, még mindig eredménytelenül. Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb orvos olyan tesztekre küldi a nőket (ultrahangra és vérvizsgálatra), amelyekből igazából semmi sem derül ki. Ez pedig azt a hamis érzetet kelti, hogy biztonságban vannak, hiszen kivizsgálták őket. Nagyon fontos tehát, ha a tüneteid fokozódnak és már hosszabb ideje folyamatosan tartanak, akkor kitartóan követeld a nőgyógyászodtól a további vizsgálatokat, sőt érdemes több szakembert is felkeresni.

Meg kell említeni, hogy bár a petefészekrák kezelése kihatással van a gyerekvállalásra, az orvosok abszolút nem zárják ki, hogy egy hosszabb kezelés után is gyereket vállaljanak ezek a nők. Erre pedig Cobie Smulders a legjobb példa, hiszen az orvosok több műtétet is elvégeztek nála, aztán mégis két egészséges gyereket szült.

A fiatalabb nők esetében az orvosok mindent meg is tesznek azért, hogy megmaradjon a termékenységük, tehát nem az lesz az első válasz, hogy eltávolítják a petefészket, de vannak olyan helyzetek is, amikor a kezelések annyira legyengítik a pácienst, hogy beköszönt a korai menopauza.

A betegek előtt nyitva áll továbbá az a lehetőség is, hogy kiegészítő kezeléseken vegyenek részt, Smulders bevallása szerint ő mindent kipróbált a jógától kezdve az akupunktúráig. Az orvosok szerint mindaddig, amíg ezek a terápiák nem váltják fel a tradicionális kezelést, addig érdemes próbálkozni velük. A színésznő és az orvosai sem tudják megmondani, hogyan sikerült végül teljesen legyőznie a rákot, nincs rá pontos recept, minden nő és minden eset más. Smulders persze tisztában van vele, hogy az anyagi helyzetéből adódóan több lehetősége volt, mint egy átlagos nőnek, a legextrémebb terápiáktól kezdve a legegyszerűbb módszereket is kipróbálta. De még így is azt tanácsolja, hogy akkor se adjuk fel, ha a pénztárcánk már nem bírja - nem tudhatjuk, hogy éppen melyik kezelés lesz hatással ránk.

cobie smulders, petefészekrák, női betegség, igy jartam anyátokkal, lenny
Fotó: rex/puzzlepix

Az egészséges életmód segíthet, hogy legyőzd vagy megelőzd a rákot

Már a 34 éves színésznő esete is azt támasztja alá, hogy nem mindegy, hogyan táplálkozol. Smulders a diagnózisa után azonnal lemondott a tejtermékekről, és a szénhidrátokról. A kutatók szerint nincs arra bizonyíték, hogy egy bizonyos diéta folytatása, vagy csak egy valaminek a kiiktatása biztos javulást hozna, de abban megegyeznek, hogy az egészséges életmódra való áttérés, a kiegyensúlyozott, mértékletes táplálkozás, és az egészséges súly megtartása biztosan erősíti a szervezetet, hogy a későbbiekben jobb helyzetből induljunk.

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: Még több pénz ütheti a markodat - szeptember 26. - október 2.

Heti horoszkóp: Még több pénz ütheti a markodat - szeptember 26. - október 2.

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról