A fiatal nőkre is ugyanolyan veszélyes: Tünetek, amelyekből felismerhető a petefészekrák

2016. november 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A petefészekrák kialakulásának lehetősége fiatal és idős korban egyaránt veszélyes lehet egy nő számára, így fontos, hogy hamar felismerjük a tüneteket.

cobie smulders, petefészekrák, női betegség, igy jartam anyátokkal, lenny
Fotó: rex/puzzlepix

Az Így jártam anyátokkal című sorozat sztárja, Cobie Smulders csupán 25 éves volt, mikor petefészekrákot diagnosztizálták nála. Betegségéről sokáig hallgatott, majd tavaly egy interjúban bevallotta, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a forgatások alatt. Most pedig a Lenny oldalra írt egy esszét a tapasztalatairól, amit a te figyelmedbe is ajánlunk.

Számos műtét, és egy 360 fokos fordulat az életmódját illetően végül azt eredményezte, hogy a színésznő a háta mögött hagyta a betegséget, és ami talán még ennél is fontosabb, két kislánynak adott életet. Amire ez az eset felhívja a figyelmet az nem más, mint hogy bár a petefészekrák kifejezetten ritka a fiatalkorú nőknél, mégsem lehetetlen. Szerencsére a diagnózis sokkal kedvezőbb ezekben az esetekben, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a rákos megbetegedések közül ez az egyik legveszélyesebb. Amerikai rákkutatók szerint jövőre több mint 22 ezer új esetet fognak diagnosztizálni, és több mint 14 ezer nő fog a betegségben meghalni. Mint arra már utaltunk, az esetek többségében az idősebb korú nők vannak kitéve az efféle megbetegedéseknek, ráadásul az a típusú rák pedig, amelyben a színésznő szenvedett egy ritkább és könnyebben kezelhető altípus volt, mégsem szabad legyintve elsiklani felette.

A petefészekrákot nehéz felismerni, de van pár elterjedt tünete
Smulders elmondása szerint, mielőtt diagnosztizálták nála a betegséget, nagyon furcsa volt a közérzete, és éppen emiatt fordult orvoshoz. A tünetei között szerepelt többek között az alacsony energiaszint, a fáradtság, és az állandó feszültségérzet a hastájon. Ámbár ezek a leggyakoribb tünetek, a listát még lehetne folytatni medencében érzett fájdalommal, puffadással, menstruációs fájdalmakkal, gyakori vizelési ingerrel, és székrekedéssel. Az említett panaszokkal pedig az a probléma, hogy nagyon sok más betegség tünetei is lehetnek, ráadásul vannak nők, akiknél ezek minden hónapban a menstruáció kísérői.

Tehát miből lehet tudni, hogy valami komolyan nincs rendben az egészségünkkel? Abból, hogy a szimptómák egyre csak romlanak, nem látunk semmi javulást, és már legalább két hete tartanak. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt.

Tulajdonképpen két fő oka van annak, hogy a petefészekrákot az orvosok gyakran nem ismerik fel. Először is hasüregi szervekről beszélünk, ami azt jelenti, hogy bőven van elég helyük arra, hogy megnőjenek, emiatt pedig későn vesszük észre a bajt. A rák gyakran átterjed a belekre, a húgyhólyagra, a rekeszizmokra, a májra. De az az altípus, amely a fiatal nőknél jelentkezik inkább, lassabban terjed, és emiatt nagyobb az esély arra, hogy az orvosok még időben közbe tudnak lépni.

A másik ok pedig, hogy még nincs meg az a megfelelő vizsgálat, amivel ki lehetne mutatni a petefészekrákot. Természetesen nagyon sok szakember dolgozik rajta, rengeteg kutatást végeznek, és óriási energiát fordítanak erre a területre, de mégis, még mindig eredménytelenül. Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb orvos olyan tesztekre küldi a nőket (ultrahangra és vérvizsgálatra), amelyekből igazából semmi sem derül ki. Ez pedig azt a hamis érzetet kelti, hogy biztonságban vannak, hiszen kivizsgálták őket. Nagyon fontos tehát, ha a tüneteid fokozódnak és már hosszabb ideje folyamatosan tartanak, akkor kitartóan követeld a nőgyógyászodtól a további vizsgálatokat, sőt érdemes több szakembert is felkeresni.

Meg kell említeni, hogy bár a petefészekrák kezelése kihatással van a gyerekvállalásra, az orvosok abszolút nem zárják ki, hogy egy hosszabb kezelés után is gyereket vállaljanak ezek a nők. Erre pedig Cobie Smulders a legjobb példa, hiszen az orvosok több műtétet is elvégeztek nála, aztán mégis két egészséges gyereket szült.

A fiatalabb nők esetében az orvosok mindent meg is tesznek azért, hogy megmaradjon a termékenységük, tehát nem az lesz az első válasz, hogy eltávolítják a petefészket, de vannak olyan helyzetek is, amikor a kezelések annyira legyengítik a pácienst, hogy beköszönt a korai menopauza.

A betegek előtt nyitva áll továbbá az a lehetőség is, hogy kiegészítő kezeléseken vegyenek részt, Smulders bevallása szerint ő mindent kipróbált a jógától kezdve az akupunktúráig. Az orvosok szerint mindaddig, amíg ezek a terápiák nem váltják fel a tradicionális kezelést, addig érdemes próbálkozni velük. A színésznő és az orvosai sem tudják megmondani, hogyan sikerült végül teljesen legyőznie a rákot, nincs rá pontos recept, minden nő és minden eset más. Smulders persze tisztában van vele, hogy az anyagi helyzetéből adódóan több lehetősége volt, mint egy átlagos nőnek, a legextrémebb terápiáktól kezdve a legegyszerűbb módszereket is kipróbálta. De még így is azt tanácsolja, hogy akkor se adjuk fel, ha a pénztárcánk már nem bírja - nem tudhatjuk, hogy éppen melyik kezelés lesz hatással ránk.

cobie smulders, petefészekrák, női betegség, igy jartam anyátokkal, lenny
Fotó: rex/puzzlepix

Az egészséges életmód segíthet, hogy legyőzd vagy megelőzd a rákot

Már a 34 éves színésznő esete is azt támasztja alá, hogy nem mindegy, hogyan táplálkozol. Smulders a diagnózisa után azonnal lemondott a tejtermékekről, és a szénhidrátokról. A kutatók szerint nincs arra bizonyíték, hogy egy bizonyos diéta folytatása, vagy csak egy valaminek a kiiktatása biztos javulást hozna, de abban megegyeznek, hogy az egészséges életmódra való áttérés, a kiegyensúlyozott, mértékletes táplálkozás, és az egészséges súly megtartása biztosan erősíti a szervezetet, hogy a későbbiekben jobb helyzetből induljunk.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez most komoly? Kiderült, miért utasította vissza Harry herceg a Károly királlyal való találkozóját

Ez most komoly? Kiderült, miért utasította vissza Harry herceg a Károly királlyal való találkozóját

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)