A jövő nemzedékének popsztárja: Charli XCX

2014.január.23.

Charlotte Emma Aitchison, művésznevén Charli XCX, angol énekesnő és szövegíró. A 21 éves előadó már gyerekkorában is érdeklődött a zene iránt, 8 évesen kezdett el számokat írni. 2007-ben, 14 éves korában adta ki az első albumát, amire szüleitől kapott kölcsön pénzt, és utána MySpace-en fedezték fel tehetségét. Azóta sikereket sikerekre halmoz, főleg mióta kiadta első komoly stúdióalbumát és megírta 2012 egyik legnagyobb buli slágerét az Icona Pop számára.

Charli XCX
Fotó: Rexfeatures

Születési idő:

1992. augusztus 2.

Karrier:
A 2007-ben kiadott 14 nevű albumáról a következő év elején kezdett MySpace oldalán megosztani számokat, ami felkeltette a figyelmét egy illegális raktár buli szervezőnek Londonban. Ő biztosította Charlie első koncertjéhez a szükséges feltételeket. Szülei egyáltalán nem aggódtak érte, mindketten örültek a lehetőségnek, és el is kísérték a fiatal tehetséget ezekre a partikra. Charli számára nagyon furcsák voltak ezek a bulik, ugyanis vidéken nőtt fel, és ismeretlen volt még számára ez a világ.

2008 végén megjelent két kislemeze !Franchesckaar! és Emelline/Art Bitch címmel. Miután 2010-ben leszerződették, elvonult a zenei élettől. Charli ezt a periódust úgy jellemzi, hogy "elveszett időszak".

2011 élménydús év volt a számára. Több sikeres zenésszel dolgozott együtt, mint például Alex Metric angol dj és producerrel. Majdnem háromévnyi kihagyás után 2011-ben kép EP-vel is jelentkezett Stay Away és Nuclear Seasons néven, az utóbbinak köszönhetően egyre többen felfigyeltek tehetségére, és egyre csak nőtt a követőinek a száma a SoundCloudon.

Charli számára az igazi áttörést első komoly stúdióalbuma, a True Romance jelentette, mellyel tavaly debütált, és rövid időn belül igencsak tekintélyes helyezéseket ért el a legbefolyásosabb listákon. Charli így nyilatkozott lemezéről: "Mindig is hatalmas poprajongó voltam, és ezzel az albummal sajátos plusz dolgot, amolyan csavart, szerettem volna alkotni a popzenében" – mondta az énekesnő. Szerintünk sikerült neki.

Charlit illeti az érdem az Icona Pop I Love It című megaslágeréért is, melyet ő írt a svéd popduó számára.

A tavaly már körbeturnézta Európát Ellie Goulding társaságában, sőt Budapesten is fellépett az Electronic Beats fesztiválon. Később pedig Marina & the Diamonds-zal közösen utazták be Amerikát és Kanadát.

2013 nyarán Charli megerősítette, hogy gőzerővel dolgozik második, vagyis gyakorlatilag harmadik albumán.

Divat:
Egyik kedvenc tervezője Patricia Field. Amikor New Yorkban jár, mindig elnéz az üzletébe. Imádja Vivienne Westwoodot, Jeremy Scott, Henry Holland és Ashish kreációinak pedig ugyanúgy nem tud ellenállni. De nagyon szereti a vintázs ruhákat is, mert így saját bevallása szerint, igazán egyedi darabokat tud összekombinálni. Kedvenc online shoppingos oldala a Nasty Gal és az Etsy.

Saját stílusáról így vélekedik : "Az ízlésem sokat változott az elmúlt években. Szeretem az alapdarabokat skót kockás szoknyával párosítani. Olyan kicsit, mintha félig pom-pom lány, félig Nancy lennék A bűvölet című filmből, ami egyébként egyik kedvenc filmem. Amikor csak tehetem a Buffallo cipőmet viselem, mert nagyon kényelmes" – mondta egy interjúban, majd hozzátette: "Annyi biztos, hogy az egyik legnehezebb dolog a saját stílus kialakítása" – ezzel nem tudunk vitatkozni.

Érdekesség:
Nevében az XCX eredetileg azt jelentette, hogy "Kiss Charli Kiss", de ezt még 15 évesen találta ki, amikor épp egy raktár buliban lépett fel. Később az XCX jelentését megváltoztatta "X-rated Cunt X-rated"-re, mert szerinte a régi "béna" volt.

Stílusikonként tekint Winona Ryderre, kedvenc énekesnője pedig Britney Spears, mert szerinte ő a legjobb a popszakmában.

Legnagyobb álma, hogy Björkkel vagy Gwen Stefanival dolgozhasson együtt.

Miért szeretjük?
Fiatal kora ellenére nagyon elhivatott, és maximalizmusát tükrözi az is, amit saját munkájáról mond: "Nem az a fontos, hogy minél többen megvegyenek egy albumot. Az se zavar, ha egy ember se veszi meg a lemezem. Az az igazán fontos, hogy a zenéket jól összerakják, és elmondhassam magamról, hogy valami igazán jót alkotottam" – nyilatkozta Charli XCX.

A vörös szőnyegen még csak ritkán láthatjuk, de reméljük, ez rövid idpn belül változik, addig is nézd meg legizgalmasabb szettjeit:

A jövő nemzedékének popsztárja: Charli XCX A 21 éves előadó tavaly kiadott lemezével máris meghódította a világot, és ezzel még közel sem elégszik meg.

Ez is érdekelhet

Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?

Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?

Divat Shoppingtipp

Szuper táskák a Michael Kors és az Ashya kollaborációban

Szuper táskák a Michael Kors és az Ashya kollaborációban

G-Életstílus

Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez

Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez