A Kölyöidők egykori sztárja, Acél Réka így váltotta valóra egyszerre két nagy álmát is

A Kölyökidők egykori gyereksztárja mert nagyot gondolni, és nem egy, hanem egyszerre két álmát is megvalósította: saját kávézót nyitott, miközben nőknek tervez biciklit.

Acél Réka
Fotó: Szombat Éva / GLAMOUR

Acél Réka minden magyar gyerek számára ismerős volt a 90-es évek elején, hiszen ki ne emlékezne a népszerű Kölyökidőkre? Réka gyereksztárból felnőtt lett, és más irányba vitte tovább az élet, pontosabban egy kis, második kerületi, aranyos kávézóhoz, a Mókához, miközben hiánypótló, kizárólag női bicikliket gyártó céget is vezet Női Váz néven.

A mai gyereksztárok borzasztóan aktív közösségimédia-életet élnek, a 90-es évek elején ez teljesen másként nézett ki, mesélj arról az időszakról!
Sokkal durvább volt. Akármennyire hihetetlen, de még közvetlenebb volt az egész. Rengeteg közönségtalálkozóra jártunk, ahova mindig tömegek látogattak el. Az utcán felismertek, odajöttek, autogramot kértek, ezért mindig hordtunk is magunknál fotókat, amiket osztogatni lehetett ilyen esetekben. Azért is volt ekkora az érdeklődés, mivel csak egy csatornát lehetett fogni a tévében, és mindenki azt nézte. A rajongóktól pedig iszonyú sok levelet kaptunk, köztünk rengeteg szerelmeslevél jött. Tehát annak a kornak is megvolt a maga elvarázsoltsága.

Meddig csináltad?

Általános iskola felsőtagozatában kezdtem, ötödik osztálytól egészen a gimnáziumig, ekkorra már kissé cikinek éreztem a dolgot, úgyhogy próbáltam minél jobban kimaradni belőle, és aztán 1994-ben végleg befejeztem.

Később éltél kint Madridban is a családoddal, miért költöztetek vissza?
Három és fél évig éltünk Spanyolországban, a volt férjem kulturális szakdiplomata megbízatása miatt költöztünk ki 2008-ban. Ekkor a lányom egyéves volt, és bár csodálatos Madrid, az emberek kedvesek és imádtam ott élni, mégis nagyon elszigeteltnek éreztem magam. A barátnőimnek akkoriban születettek itthon a gyerekei, és úgy éreztem, rengeteg közös programból kimaradunk. Elég nehéz kisgyerekes anyaként külföldön élni. Ötéves volt a kislányom, mikor hazajöttünk, aminek főként édesanyám örült a legjobban, de most már egyre jobban hiányzik Spanyolország és az a fajta nagyvárosi élet, amit ott éltünk.

Meryl Streep a Hatalmas kis Hazugságok új évadában ismét bebizonyította, hogy zseniális színész

Meryl Streep a Hatalmas kis Hazugságok új évadában ismét bebizonyította, hogy zseniális színész

Hogy vezetett a Kölyökidőktől, a különböző tévés és rádiós műsorvezetéstől egy saját kávézóig az út?
Tinédzserkorom óta vágytam egy kis kávézóra, és azzal, hogy Madridba költöztünk és megszületett az első gyerekem, a tévés, rádiós karrierem parkolópályára került. Mikor hazajöttünk Spanyoloroszágból semmi kedvem nem volt hozzá, hogy visszamenjek a tévéhez, nincs is otthon televízióm évek óta, nem bírom nézni, nem szeretem a mai stílust, ezért is gondoltam, hogy valami mással kellene foglalkoznom. Azt hiszem, elég sok tini vágyik arra, hogy legyen egy olyan saját helye, ahova kizárólag jó fej emberek jöhetnek be, és úgy gondoltam, hogy addigra jött el az ideje, hogy ezt az álmomat megvalósítsam. Meg is történt, teljes erőbedobással, odaadással beleálltam, és megcsináltam.

Mitől más ez a kávézó, mint bármelyik másik? Hogyan jellemeznéd?
Mondhatnám, hogy berendezésileg szedett-vedett, ez azért van, mert imádom a bolhapiacokat, bárhova utazom, mindig végig járom a piacokat, és már évekkel korábban elkezdtem gyűjteni az apróságokat az "álomkávézóba". Szépen halmozódott a sok cucc, és amikor megtaláltam a helyet, akkor csak át kellett az egészet pakolni. Azt hiszem, minden helynek megvan a saját karaktere, attól függően, hogy hol található, milyen a miliője, kik járnak oda, és persze, hogy kik dolgoznak benne, mennyire családias a légkör. A szomszédban található a Jurányi közösségi inkubátor, és ezért sok művész is megfordul a kávézóban, szerencsére csupa jófej emberek, ismerősök, barátok, úgyhogy egy remek kis szociális háló alakult itt ki. Minden van itt, ami kell: reggeli, ebéd, szendvics, süti, kávé, sör, bor.

Hogy kapcsolódik ehhez a bicikli és a Női Váz?
Gyerekkorom óta bringázom, és mivel Dél-Budán nőttem fel, ezért mindig is az volt a tervem, hogy érettségi után beköltözöm a városba, hogy biciklivel tudjak járni mindenhova. Ez így is lett, és már a gyerekeim is ebbe nőttek bele. A nagy már bringával jár suliba és a kicsit is azzal viszem bölcsibe – a biciklizés a hétköznapjaink része, nem véletlenül Amszterdam a kedvenc városom. A Női Váz lehetősége pedig egyszercsak megtalált: egy srác megkeresett azzal, hogy kifejezetten nőknek szeretne bringákat eladni, de ehhez szüksége van egy nőre, aki az üzlet kreatív részét vinné, míg ő a pénzügyekkel foglalkozik. Ez azért is volt csodálatos, mert a Mókát eredetileg bringás kávézónak terveztük, ameddig megpihensz, iszol egy kávét, addig a férjem lent a műhelyben gyorsan átnézi a biciklidet. Sajnos, ez a kezdeményezésünk annyiban maradt, bármennyire is trendinek indult, de az álmom mégiscsak valóra vált tavaly a Női Vázzal.

A Shaibo énekesnőjét nagyon meglepték rajongói, miután őszintén beszélt testképzavaráról

A Shaibo énekesnőjét nagyon meglepték rajongói, miután őszintén beszélt testképzavaráról

Mi a te szereped a cégnél?

Én választottam ki a két váztípust, az egyik kicsit sportosabb, a másik csajosabb, a nevük Lukrécia és Szerénke. Fontos szempont volt, hogy mindkettőn egyenes háttal lehessen ülni, hogy szépek legyenek, és hogy a biciklit te magad állíthasd össze: három színből lehet választani, és a kiegészítők színét, a sárvédőt, a markolatot, az ülést is magadnak választhatod ki a kínálatból - ez mind benne van az árban. A bicikliket üzemkészen kapjuk az esztergomi bicikligyárból, és csak annyit kell tennünk, hogy a megrendelés szerint összeállítjuk a bringát – ezt egyébként egy lány csinálja nálunk. Két-három napon belül a biciklit személyesen át lehet venni a Hunyadi téri bemutatótermünkben, vagy futár ki is szállítja kérésre. Az elmúlt egy évben iszonyat sokat fejlődött a cég, minden bringás eseményen, kezdeményezésen részt veszünk, igyekszünk szem előtt lenni, és népszerűsíteni a városi kerékpározást a nők körében. Nem kell 18 sebességes bicikli, amivel még tekerni is nehéz, nem kell sportszerkó a bringázáshoz, hanem kiskosztümben is nyugodtan lehet kerékpározni, ahogy a nagyvárosokban is teszik a nők.

Az interjú eredetileg a GLAMOUR 2017. Beach számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan