A szexuális ragadozók az Instagramon vadásznak, ezt pedig nem szabad szó nélkül hagyni

2019.július.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Instagram egyfajta út lehet a fiatal nők számára a vágyott modellkarrierhez, a gond azonban az, hogy erről tudnak azok a szélhámosok is, akik szexuálisan zaklatják a modelleket, mint például a legutolsó ilyen jellegű botrány "hőse", a fotós Marcus Hyde.

A nívós amerikai lap, a New York Times a napokban egy hosszú és részletes cikkben foglalkozott a modelleket érintő szexuális zaklatások témájával – ezekről az ügyekről mi is beszámoltunk.

A Times cikkében az írja, hogy Marcus Hyde feltörekvő tehetségnek számított a fotósok körében, Kim Kardashian West kedvenceként, a Fendi divatház közösségi média kampányának felelőseként, milliós Instagram követőtáborával. A héten azonban számtalan nő számolt be arról, hogy a fotós egyre növekvő befolyását –helytelenül– arra használta fel, hogy közösségi média felületeiken meztelen képeket zsaroljon ki tőlük, cserébe ő ingyen készített volna róluk fotókat.

Hyde ügyének kirobbanása vasárnapra datálható, amikor Sunnaya Nash modell - aki dolgozott a Calvin Klein és a Converse márkával is – kiposztolta a Marcus Hyde-dal folytatott diskurzusról készült képernyőfotóit. Hyde ebben arra kérte a modellt, hogy küldjön magáról meztelen képeket, mielőtt ő maga hivatalosan is fotózza, ám amikor a lány ezt visszautasította, akkor Hyde közölte vele, hogy 2000 dollárért, azaz csaknem 600 ezer forintnyi összegért cserébe fogja fotózni. Sunnaya Nash posztja után rengeteg levelet kapott olyan nőktől, akikkel korábban megtörtént ugyanez az eset; a modell ezeket is kiposztolta. A Diet Prada, ami kvázi a divatipar őrkutyájaként funkcionál, szintén posztolta a képeket. Nash erre elmondta, legalább 50 nő üzent neki, ugyanilyen, vagy még rosszabb esetekről. Hyde nem volt elérhető sem telefonon, sem email-ben, sem saját weboldalán, így nem kommentálta a dolgot.

Undorító: meztelen fotókat zsarolt modellektől a Kardashian-Jenner klán kedvenc fotósa

Undorító: meztelen fotókat zsarolt modellektől a Kardashian-Jenner klán kedvenc fotósa

Kedden Kim Kardashian West Instagram sztorijában elhatárolódott a fotóstól, elmondta mélyen lesújtotta a dolog, nagyon csalódott és szomorú a fotóst ért vádak miatt.

Ariana Grande, aki szintén ismerte Hyde-ot hasonlóképpen sztoriban reagált, amelyben azt írta:

"Elolvastam néhány sokkoló és szívfacsaró történetet. Utálom, hogy ez beszédtéma, de kérlek benneteket, ne dolgozzatok olyan fotósokkal, akik mellett kényelmetlenül érzitek magatokat, vagy azt akarják, hogy vegyétek le a ruháitokat, miközben ti nem akarjátok."

A Fendi szóvivője azt nyilatkozta, a jövőben nem fognak együttműködni a fotóssal. Szerdán már Hyde Instagram fiókját is eltávolították, mivel megsértette a szexualitásra vonatkozó előírásokat, - ezt hivatalosan is megerősítette a platform szóvivője, Stephanie Otway.

"Szeretnénk az Instagram közösségét biztonságban tartani, ennek érdekében mindent megteszünk. Az (ön)kifejezés a lényege annak, amit csinálunk, és az emberek akkor tudják jól kifejezni magukat, ha a közeget biztonságosnak és támogatónak érzik."

Hyde Instagramon kibontakozott botránya egyébként jó példája annak, hogy a divat -és egyéb vizuális művészetekkel foglalkozó iparágak által kedvelt platform mennyire képes teret engedni a visszaéléseknek. Sokszor hallani a személyes adataink védelméről és a biztonságos használatról, miközben nincs elég figyelem szentelve annak, hogy ezeket a felületeket szexuális ragadozók is használják.

"Egy modell Instagram fiókja mára a névjegykártyájává vált. A már dolgozó és a még csak modellkarrierre törekvők számára is elsődleges felület annak tekintetében, hogy felfigyeljenek rájuk és szerződtessék őket ügynökségek" – mondta el a Model Allience (megfelelő munka elősegítésére fókuszáló képviselőcsoport) alapítója Sara Ziff.

Hozzátette, egy modellként dolgozni vágyó lánynak nagyon nehéz dolga van, ha meg akarja ítélni melyik munka legitim, és melyik nem.

"Egy szexuális zaklató megbújhat akár egy olyan profil mögött is, ami nagyszámú követővel és kék pipával rendelkezik a név mellett – ezek ugyanis nem garanciák a hitelességre. Marcus Hyde is rendelkezett ezekkel, mégis képes volt ezt művelni a lányokkal. Profik soha nem követelnének meztelen képeket. Az Instagramnak óriási felelőssége van, jelenleg ugyanis olyan környezetet teremt, amiben lehetőséget kapnak a zaklatók".

A Diet Prada duója, Tony Liu és Lindsey Schuyler, akik szintén posztolták egy modell zaklatásának történetét, emailben azt írták a NYTimesnak, hogy a közösségi média megváltoztatta a hagyományos modellszakma kilátásait, bárkit felhatalmazva arra, hogy nyilvánosságot nyerjen magának és függetlenként navigáljon el a modellkedés világába; nem megszokott módon egy saját járjon ki magának, de ennek következtében egy modell sokkal kiszolgáltatottabbá, sebezhetőbbé is válik, hisz nincs mögötte egy védelmet nyújtó ügynökség.

"Havonta egyszer történik egy eset, amikor jelentést kell tennünk és eltávolíttatnunk olyan emberek fiókjait, amik nem dolgoznak az IMG Models-nél. Mert bár az nagyszerű az Instagrammal kapcsolatban, hogy mennyire demokratizálta a felfedezhetőség folyamatát (egy lánynak ma már nem kell nagyvárosban élni és felhívnia valakit azért, hogy elkezdje a modellpályafutását), de ebben az az ijesztő, hogy bárki könnyen kiadhatja magát egy ügynökség vezetőjének, és könnyen kicsalhat képeket lányoktól."

forrás: New York Times

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)