Bennifer újra együtt – de mitől lesz egy pár halhatatlan power couple?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bizonyítékok sora igazolja, hogy az egy ideje egyedülálló Jennifer Lopez és Ben Affleck újra egymásra talált 17 év után. Feltételezések, találgatások már egy ideje felrebbentek ezzel kapcsolatban, reménnyel töltve meg az y-generáció tagjainak színes sztárpletyka-magazinokon nevelkedett lelkét. És igen, végre egyértelmű, hogy a tinikorunkban végigkövetett szerelem halhatatlan, újra fellángolt. Mi mást is várhatnánk attól az érzéstől, ami a 2002-es Jenny from the Block klipben még egy, az összes zenecsatornán naponta újra nézhető, az énekesnő fenekére adott pusziban is megnyilvánult?!

Bennifer újra együtt – de mitől lesz egy pár halhatatlan power couple?
Fotó: Gettyimages.com

A pár ugyanebben az évben kezdett randizni és csakhamar Hollywood mindenki által ismert, megkerülhetetlen sztárpárjai közé emelkedtek „Bennifer” becenévvel. Tökéletesen kiegészítették egymást Affleck hétköznapian jóképű imázsával és a Lopezt körül lengő tündökléssel, amit a sajtó sem volt képes megunni, még a 2003-as Gengszter románc (Gigli) című, a legtöbbek szerint tragikusra sikerült romantikus vígjátékuk ellenére sem. Ezt követően, amilyen gyorsan berobbantak a köztudatba, olyan gyorsan léptek is tovább: 2004-ben néhány nappal tervezett esküvőjük előtt szakítottak, majd mindketten mással keltek egybe egy éven belül.

Vajon miért övez ekkora érdeklődés egyes sztárpárokat?

Egyrészt megállapíthatjuk, hogy ez a fajta rajongó kíváncsiság nem csak Lopez és Affleck kettősét övezi, hanem más celebpárokat is. Kezdhetjük a felsorolást Beyoncénél és Jay-Z-nél, folytathatjuk a nemrégiben válást bejelentő Kim Kardashiannel és Kanye Westtel vagy a már jó ideje nem egy párt alkotó Angelina Jolie-ra és Brad Pittre is gondolhatunk, akiket egykor „Brangelina” néven ismert a világ. Egyszerű a recept: két nagyon híres ember közös élete még annál is érdekesebb, amilyennek a közvélemény egy ilyen személyt önmagában tart. Utóbbiak a Lopez-Affleck pároshoz hasonlóan tipikus hollywoodi power couple-nek nevezhetők, ami még több izgalmas pletykát jelent az arra éhes közönségnek: a sajtóhírek mellett közösen készített filmekben is követhetők.

Bennifer eddigi megjelenései a vásznon semmiképp sem nevezhetők olyan sikeresnek, mint amekkora lelkesedés övezte egyes, Hollywood hőskorában tevékenykedő power couple-ok filmjeit. Katharine Hepburn és Spencer Tracey civakodása Az év asszonyában (Woman of the Year) vagy Elizabeth Taylor és Richard Burton Kleopátrában kibontakozó szerelme csak még népszerűbbé tették ezeket a párokat. A mozivásznon tanúsított összhangjuk segítette a rajongókat a románc elképzelésében, Lopez és Affleck tündöklése azonban ennek hiányában is töretlen.

Fotó: Gettyimages.com

Hasonló státusz azonban queer párokat nem övezett az elmúlt évtizedekben. Ez talán arra vezethető vissza, hogy a power couple kifejezés hallatán a legtöbben az idealisztikus, heteroszexuális hírességek közötti románcokra gondolnak. Ha valakit megkérnénk, hogy nevezze meg a kedvenc hollywoodi álompárját, akkor a válasza valószínűleg rengeteget elárulna a saját elképzelései szerinti tökéletes párkapcsolatról, a romantikus ideáljairól és olyan párt választana, amelyik ezt leginkább megtestesíti.

A hollywoodi álompár intézménye rendszerint két, eltérő sztárszemélyiség, különböző stílusú ember összekapcsolódásával jön létre, a végeredmény pedig egy giccsesen összetapasztott nevű médiaképződmény, ami homogénné válik. Brangelina például két, szinte valószerűtlenül szép emberből állt össze, akiknek a kettőse már igazán lélegzetelállító volt.

Ugyan a világban mindenütt köttetnek házasságok, kapcsolatok és románcok, a power couple jelenség Hollywood hőskorában gyökerezik. Az akkori showbusiness-gépezet a filmstúdiók kiterjesztéseként működött, a szerződött színészeik vásznon kívüli életét is felügyelték a tökéletes imázs érdekében. Ennek következtében, a XX. században uralkodó társadalmi szabályok értelmében csakis heteroszexuális kapcsolatok, szerelmek hírével kerültek a sztárok a pletykamagazinok lapjaira. Egyes esetekben a stúdiók még kreáltak is ilyen románcokat a hírverés érdekében.

Emiatt szinte napjainkig fel sem merült, hogy egy LMBTQ+ pár is kerülhet power couple státuszba. Az első, ennek lehetőségét mutató példa Ellen DeGeneres és Portia de Rossi 2008-as hatalmas esküvőjét övező óriási médiaszenzáció volt. A pár annyi címlapon jelent meg, amennyit korábban csak a heteroszexuális alompárok zsebeltek be korábban. Idén Jodie Foster is hasonlóképpen felrobbantotta az internetet, amikor Zoomon vette át a Golden Globe-ot felesége és kutyájuk társaságában. Az ilyen példák ellenére nem jelenthetjük ki, hogy a queer párok a heteroszexuálisokéhoz mérhető cukormázban tündökölnek a médiában – inkább csak egyszeri alkalmakról van szó.

A hollywoodi power couple eredete

A legelső ilyen álompárnak Mary Pickfordot és Douglas Fairbanks-et tekinthetjük, akik még a némafilmek korában futottak be tündöklő pályát. Életükben minden tökéletesen megfelelt annak, amire a rajongók vágytak: palotaszerű otthonuk volt Beverley Hills-ben saját állatkerttel, tematikusan berendezett szobákkal és olyan vendégeket fogadtak, mint F. Scott Fitzgerald vagy Charlie Chaplin. Minden lépésüket közvetítette a média, így rajtuk keresztül szinte egyszerre alakult ki a power couple intézménye és a körülrajongott, figyelt filmsztár-szerep. És már a nevek kombinálása is elindult: A páros otthonát a sajtó „Pickfair”-nek becézte.

Természetesen a 20-as évek óta számos különböző működésű power coupe életét követhette a közönség. A szeszélyes viselkedés, a botrányos történések és a szinte nevetségesbe hajló otthonok mind-mind hozzájárultak a narratívákhoz. A közönség ugyan a legtöbbször tudja, hogy érdeklődése etikátlan, olyasmire kíváncsi, ami nem tartozik rá. Az is előfordul, hogy el is ítéli a párt a kapcsolat alakulása miatt.

Hasonló történt a 40-es, 50-es években, amikor a közvélemény erkölcstelennek tekintette Ava Gardnert, amikor összejött Frank Sinatrával. A magazinolvasók szerint a sztár elszerette a férfit annak kedves olasz feleségétől, Nancy-től. Az új pár aztán összeházasodott és a kezdeti felháborodás ellenére a századközepi hollywoodi glamúr szimbóluma lettek. Hasonló történt napjainkban Will Smith-szel és Jada Pinkett Smith-szel: a pár közös életét, gyermekeik felnevelését helyeslően nézte végig a közönség, majd mindenki felháborodott, amikor kiderült, hogy a pár a házasságuk megmentése érdekében nyitottá tette azt. Ez már sokaknak nem fért bele a hollywoodi álompár imázsba.

Visszatérve arra, hogy mégis mi tesz egyes híres párokat power couple-lé, és ezzel magukat az egyéneket is ikonikusabbá: talán a társadalom prekoncepciói a tökéletes szerelemről vagy a két ember között a filmvásznon is megjelenő vitathatatlan szenvedély. Vagy csak mind kíváncsiak vagyunk. Még ha tudjuk, hogy helytelen is, folyamatosan figyeljük a power couple-ek lépéseit, legyen szó valamilyen pozitív történésről vagy szakításról. Az ilyen esetek legalább azt igazolják, hogy ezek az emberek sem tökéletesek. A Bennifer újra egyesülése viszont az ellenkezőjével kecsegtet: talán mégis létezik a tökéletes szerelem. Arról nem is beszélve, hogy a hír visszarepít minket 2002-be, amikor fiatalok és gondtalanok voltunk.

Fotó: Gettyimages.com

Szerző: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)