Diana hercegné tette a királyi család tagjává, mégis hátba szúrta őt Sarah Ferguson - íme a történet, amit csak kevesen ismernek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Katalin hercegné állapotának kérdése elemi erővel söpörte el az őt és Meghan Markle-t összehasonlító tartalmakat az utóbbi hónapokban. A brit királyi család egy másik tagjának, Sarah Fergusonnak a betegségei viszont éppen felélesztették egy régebbi rivalizálás emlékét. András herceg volt feleségét ugyanis jó 30 évvel ezelőtt Diana hercegnével állították szembe a pletykalapok.

Diana hercegné és Sarah Ferguson élete nagyon sok ponton találkozik, mégis szomorúan ért véget
Diana hercegné és Sarah Ferguson élete nagyon sok ponton találkozik, mégis szomorúan ért véget
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Sarah Ferguson valójában a válása évétől számítva, azaz 1996 óta hivatalosan már nem tagja a királyi családnak. Ezt azonban viszont éppen mostanában kérdőjelezte meg számos szakértő. Mintha visszafelé forogna az idő kereke a yorki hercegné számára, hiszen Fülöp herceg és Erzsébet királynő halálával megenyhült körülötte az a fagyos légkör, amely életének az elmúlt évtizedeit jellemezte.

Ennek egyértelmű jele volt, hogy nemcsak a család karácsonyi sétáján vett részt tavaly Sandringhamben, hanem a II. Konstantin görög király tiszteletére rendezett búcsúztatón is az exférje mellett vonult.

Az ezeket az eseményeket tárgyaló cikkekben rendre felmerül, hogy Vilmos herceg két unokatestvérének, Beatrix hercegnőnek és Eugénia hercegnőnek az édesanyja most azért kap kitüntetett figyelmet és támogatást, mert tavaly mellrákkal, idén pedig melanomával diagnosztizálták. (Szerencsére úgy tűnik, hogy mindkét betegséget megúszta 1-1 műtéttel.)

Ezzel együtt is kérdés, hogy ez az állapot meddig tart majd - mármint nem a hercegné nyilvános megjelenéseinek sora, hanem az „elvált” státusz. Hónapok óta azt rebesgetik, hogy András herceg és Sarah újra össze fog házasodni, ami egyszerre lenne különleges fordulat és a legkevésbé sem meglepő, logikus lépés a számukra.

Népszerűbb volt, mint a trónörökös, mégis vesztesként emlegetjük - András herceg bukásának története egy szakértő szemével

Népszerűbb volt, mint a trónörökös, mégis vesztesként emlegetjük - András herceg bukásának története egy szakértő szemével

A yorki hercegi párnak a sors ugyanis megadta, hogy jó viszonyt (vagy talán annál többet is) alakítson ki a válása után. Ez olyasmi, ami a szintén 1996-ban elvált Diana hercegné és Károly számára nem volt lehetséges. Ahogy az sem történhetett meg soha, hogy a walesi hercegnét újra a királyi család körében láthassuk.

Sarah Ferguson és Diana hercegné nagyon jó barátnők voltak
Fotó: Northfoto

Udvarhölgynek nem volt jó, feleségnek megfelelt

Kezdetben viszont Diana hercegné és Sarah sorsa nemcsak a házasságaik kudarca kapcsán, de más tekintetben is párhuzamosan haladt. Mindkét hercegné az uralkodóháznál sokkal régebbi, erős brit gyökerekkel rendelkező családból származott, távoli unokatestvéri kapcsolat is volt közöttük.

Ezért aztán nem véletlenül forogtak hasonló körökben, ami a legelső, kamaszkori találkozásukhoz is elvezetett. Diana viszont egy gróf lányaként született, míg Sarah közeli felmenői között leginkább vidéki, földbirtokos köznemeseket találunk. Így aztán amikor a későbbi walesi hercegné és yorki hercegné 20 éves kora körül mélyebben összebarátkozott, még kevéssé tűnt valószínűnek, hogy valaha mindketten királyi testvérekhez mennek majd hozzá.

Később a már férjezett Diana hercegné úgy gondolta, hogy Sarah kiváló udvarhölgye lehetne. Ez a felvetés nem túl meglepő, ha azt is számításba vesszük, hogy ráadásul mindkét nő szülei elváltak, az édesanyjuk pedig elhagyta a családot. A hasonló gyerekkor különösen erős köteléket eredményezett közöttük, amelynek később számos életrajzíró szerint komoly hullámhegyei és -völgyei is voltak.

Kétségtelenül az előbbi fázisban tartottak, amikor Diana hercegné bemutatta a barátnőjét idősebbik sógorának, András hercegnek. Csakúgy, mint Diana, Sarah Ferguson is együtt játszott Andrással gyerekként, az apja, Ronald Ferguson pedig III. Károly pólómenedzsere volt. Ahhoz azonban végül mégsem tartotta elég előkelőnek az udvar, hogy az új walesi hercegné udvarhölgyéül fogadhassa.

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Diana viszont nem riadt vissza a tétek emelésétől. 1985 júniusában egy házibulin összehozta a két fiatalt. A kerítési művelet akkora telitalálatnak bizonyult, hogy András nem sokkal később Diana vidéki házába szökött el Sarah-val. Néhány hónappal később pedig - a palota korábbi aggodalmait félretolva - már az eljegyzés is megtörtént.

Diana hercegné mutatta be egymásnak Sarah Fergusont és András herceget
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Esernyővel böködte a két hercegnő a vendégeket

Sarah Ferguson érkezése az uralkodóházba nemcsak a brit királyi családban okozott nagyobb változásokat, de a bulvárlapok címoldalait is átírta. 1986-ban a walesi hercegi pár házassága már a komoly válság jeleit mutatta, amiből akkoriban a közvélemény még csak nagyon keveset érzékelt.

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Nem így volt ez a családi viszonyrendszerben, ahol Sarah berobbanását sokan ezért is hasonlították friss szellőhöz. Az új yorki hercegné szerette a vidéki levegőt, jó lovas volt, hangos és vicces, mindenki szórakoztatónak tartotta. Maga Diana hercegné is felszabadultabbnak és magabiztosabbnak érezte magát „Fergie” mellett - ahogy Sarah-t ma is becézik -, ami jól látszik abból, hogy a két hercegné fényképe nem egyszer került kiemelt helyre az újságokban.

Ez leginkább akkor történt meg, amikor valamely nyilvános eseményen valamilyen csínytevést követtek el. Az 1987-es ascoti lóversenyen például esernyővel szurkálták az előttük sétálókat. Olyan is előfordult, hogy a sípályán zajló fotózkodás közben megpróbálták egymást játékból a földre lökni - a mellettük álló Károly nagy bosszúságára.

Akadtak tágabb körben is, akik ezt a viselkedést illetlennek és tiszteletlennek találták, de ezekben a korai években Sarah Ferguson még mindig rendkívül népszerű volt, és külön róla szintén szívesen közöltek híreket és fotókat. Dianáról pedig az a hír járta ekkoriban, hogy megkönnyebbülten fogadta a rá irányuló figyelem csökkenését. A felszín alatt azonban két olyan nő próbált egymásra támaszkodni, aki egy sokszor barátságtalan környezetben küzdött az érzelmi - és népszerűségi - túlélésért.

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

Az elmúlt évek során Katalin és Meghan esetében is láthattuk, hogy az udvari környezet nem könnyíti meg a királyi családba érkező fiatal nők dolgát. Ha pedig hihetünk Harry hercegnek, akkor azt is tudjuk, hogy a különböző udvartartások között intenzív rivalizálás folyik. Óhatatlanul megmutatkozott mindez Diana és Sarah kapcsolatában is.

1987, Ascot - Diana hercegné és Sarah Ferguson esernyőkkel szurkálják a járókelőket
Fotó: Ken Goff / Getty Images

Sokat rontott a sajtó Sarah és Diana hercegné kapcsolatán

A királyi szakértők nagy része egyetért abban, hogy a walesi hercegné egy idő után nehezen viselte azt a kontrasztot, amelyet a saját intenzív küzdelmei és összeomlott házassága és Fergie könnyed beilleszkedése, valamint boldog kapcsolata között látott. A yorki hercegné pedig a csak a felszínen volt rendkívül magabiztos, valójában ő is kereste a helyét a szabályok és az - időnként ellenséges - udvaroncok között.

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

Fergie-t Diana rendkívüli népszerűsége is elbizonytalanította. Ingrid Stewart királyi életrajzíró szerint Sarah elkezdett túlkompenzálni, és egy idő után egyre többen úgy látták, hogy az új hercegné nem is annyira mulatságos, mint inkább megterhelően túláradó. Így volt ezzel a sajtó is, amely ráadásul hamar rájött, hogy a két fiatal nő szembeállítása egymással még sokkal nagyobb olvasottságot biztosít, mint az, ha vidám hangulatban ábrázolják őket egymás mellett.

Eléggé kiszámítható módon leginkább a hercegnék alakját és öltözékét állították kontrasztba. Ezáltal pedig - Katie Nicholl brit újságíró elmondása alapján - egyfajta „királyi rivalizálást” alakítottak ki közöttük. Hogy mindez pontosan milyen módon csorgott bele Sarah és Diana barátságának privát világába, azt nehéz megítélni.

Az viszont biztos, hogy mindketten rengeteg kritikát kaptak, Fergie pedig sokszor kifejezetten brutális viccelődéssel szembesülhetett. A cikkekben azt írták, hogy túl hangos, túl lelkes, ízléstelenek a ruhái, és időnként kegyetlen szóviccekkel tettek megjegyzést a súlyára. Emellett abban a tekintetben is versenyeztették őket, hogy melyikük jótékonysági szervezetei kapnak nagyobb figyelmet.

Ez az oka, hogy bár Kamilla fejére került a korona, mégis Katalin hercegné a nagy kedvenc

Ez az oka, hogy bár Kamilla fejére került a korona, mégis Katalin hercegné a nagy kedvenc

A ‘80-as évek végére emiatt a Diana és Sarah barátsága a szemtanúk szerint meglazult és már alig beszéltek egymással. Hiába volt - Katalin hercegnével és Meghan Markle-lel ellentétben - nyilvánvalóan sok közös bennük, a királyi családban és a nyilvánosság előtt betöltött helyük, valamint a kérlelhetetlenül erős médiafigyelem szétzilálta a köteléküket.

Gyorsan rivalizálásba ment át Sarah Ferguson és Diana hercegné kapcsolata
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Fotók leplezték le a hűtlen hercegnét

Az 1990-es évek elején azonban a két hercegnét újabb közös cél hozta össze: ekkorra mindketten ott akarták hagyni a férjüket. Az éjszakai telefonbeszélgetések során szőtt terveik azonban kudarcba fulladtak, mert Sarah Fergusonról olyan fényképek kerültek elő, amelyeken a szeretőjével mutatkozott. Így a válás végül diadalmas kivonulás helyett szégyenteljes elkullogássá alakult.

A történelem megismétli önmagát: Katalin hercegnével megismétlődött az anyakirályné története

A történelem megismétli önmagát: Katalin hercegnével megismétlődött az anyakirályné története

A fotósorozat annyira botrányos volt, hogy Fülöp herceg sosem bocsátott meg neki, de sógornőjének is el kellett fordulnia a szövetségtől. Különösen így volt ez azután, hogy 1996-ban Sarah könyvet adott ki, amelyben kellemetlen részleteket osztott meg róla. Így Diana életének utolsó évében megint erős feszültségek voltak közöttük.

Azt a már-már testvéri viszonyt, amely a yorki hercegnét bevitte a királyi házba, valójában soha nem sikerült rendezniük. Sarah Ferguson azonban több interjúban utalt arra, hogy biztos benne, végül újra találkoztak volna az útjaik. Elképzelhető, hogy így van, hiszen Sarah (az apósától eltekintve) egyértelműen ügyesen békül.

Nem véletlen, hogy mostanában megjelenhetett a királyi család privát eseményein, ugyanis mára szinten mindenkivel jóban van. A közvélemény nagy része megbocsátott neki, Károly király is elfogadja, a volt férjével pedig évtizedek óta egy kúriában él. András herceg botrányainak fényében viszont kérdés lehet, hogy az utolsóként felsorolt kapcsolat mennyire árthat majd Sarah Ferguson újjáéledt népszerűségének.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az, hogy ki kel fel éjjel a síró gyerekhez, nem a nemi hovatartozás függvénye”

„Az, hogy ki kel fel éjjel a síró gyerekhez, nem a nemi hovatartozás függvénye”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)