Döbbenetes! Egyes országokban krúgják az iskolából a menstruáló lányokat - Meghan Markle ez ellen küzd

2017.március.15.

A menstruáció éppen olyan természetességgel része a mindennapjainknak, mint az ebéd vagy a tanulás, azonban ez sajnos nincs mindenhol így. A fejlődő világ társadalmaiban a mai napig tabunak, sőt bűnnek számít a havi vérzés, és korlátokat állít a lányok szabad oktatása elé.

Meghan Markle
Fotó: rex/shutterstock/puzzlepix

„A szégyen, amivel a havi vérzés jár, és ennek a konkrét hatása a lányok oktatására továbbra sem kap elég figyelmet. Se az otthoni beszélgetésekben, se a politikai döntéshozatalban nem esik szó a higiénia fontosságáról.”

Markle egy hasonló érdekeltségű szervezettel, a World Visionnel karöltve látott munkához annak érdekében, hogy a szegényebb társadalmak figyelmét is felhívják a témára. A színésznő Indiába utazott a szervezettel, ahol személyesen is megtapasztalta, hogyan határozza meg a nők megítélését és lehetőségeit ez a biológiai stigma.

„Csak Indiában 113 millió 12 és 14 év közötti lány van kitéve annak a veszélynek, hogy bármikor kirúghatják az iskolából az uralkodó nézetek miatt. Amíg kinn voltam, több lány is elmesélte, hogy kellemetlennek érzik az iskolába járást menstruációkor, nincsenek megfelelő higiéniai felszereléseik, rongyokat használnak betét és tampon helyett, nem tudnak részt venni a tesi órán, és mivel nincsen fürdőszoba, ahol tisztába tehetnék magukat, inkább kirúgják őket az iskolából.”

Meghan Markle szerint a probléma két forrásból ered. Egyrészt, nem áll a nők rendelkezésére megfelelő higiéniai felszerelés, kezdve a vécékel vagy a tisztasági betétekkel, másrészt továbbra is alapvető tabukba ütközik az egész téma, így a legtöbb lány kirekesztve, megszégyenítve érzi magát a havi baj beköszöntésekor. A színésznő kihangsúlyozta, miért olyan fontos a téma napirendre helyezése:

„Beszélni kell erről a kérdésről és mozgósítani a döntéshozó szerveket a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása érdekében, és támogatni kell azokat a szervezeteket, amik segítenek a fiatal lányok iskoláztatásában. Itthon, a saját hazánkban is le kell győznünk a félelmeinket, ha szóba jön a menstruáció” - írta Markle. „Ha tanulásra bíztatjuk a lányokat, olyan embereket nevelhetünk ki, akik képesek a változásra a saját társadalmukban és globális szinten egyaránt.”

Nos, Harry herceg nagyon jól választott, már alig várjuk, hogy Kate Middletonnnal karöltve váltság meg a világot!

Ez is érdekelhet

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!