Elege volt a hazug képekből, beleíratta a szerződésébe, hogy nem lehet retusálni!

2015.október.23.

Tegnap a fiatal színésznő, Zendaya felháborodására kaptuk fel a fejünket, de máris itt egy újabb elképesztően szimpatikus sztár, aki nem akar másnak látszani, mint ami.

Kate Winslet
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A retusálás érzékeny téma, képmutatás lenne azt állítani, hogy értelmetlen, vagy felesleges utólag belenyúlni a fotókba. Természetes, hogy a magazinok mindig a legjobbat akarják kihozni a képekből, modellekből, sztárokból. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy időnként túlzásba esnek az utómunkával, amivel nem feltétlenül az a baj, hogy az alanyra szülőanyja is csak nehezen ismer rá, hanem inkább az, hogy az ilyen jellegű beavatkozások végeredménye gyakran az, hogy hamis képet mutat valakiről.

Még tovább merészkedünk, még azt is el lehet fogadni, ha valaki soványabbnak, szebbnek szeretné látni és láttatni magát. A magazin, fotós és a képeken megörökített személy közös felelőssége, ha ezt tartja kívánatosnak. Az igazi probléma azzal van, ha valakit akarata ellenére retusálnak hosszú combú, ránc nélküli csodanővé. Zendaya el tudja fogadni hogy vastagabb a csipője, mint egy topmodellé, és nem kér belőle, hogy másmilyennek ábrázolják. Nem sokan gondolkodnak így, pedig mint azt a 19 éves Disney-sztár is felismerte, nekik, a hírességeknek (természetesen az őket bemutató, belőlük élő médiához hasonlóan) igenis van felelősségük abban, hogy milyen testkép-ideált népszerűsítenek. Itt egy újabb nagyszerű példa, hogy mások is érzik ennek a súlyát, és mások is fel merik vállalni magukat, akár a hibáikkal együtt is.

Kate Winslet a napokban olyan szerződést kötött a L´Oréal Paris márkával, amelynek egyik kitétele szerint a színésznő fotóit nem szabad retusálni. Az E! magazinnak nyilatkozó Oscar-díjas angol színésznő elmondta, hogy felelősséget érez a fiatalabb generációért, és szeretné megmutatni, hogy a legfontosabb, hogy vállalják magukat.

Kate Winslet

A Titanic sztárjának már korábban is akadtak problémái a retusálással, 2003-ban a GQ magazin címlapján pózolt. Már akkor is sérelmezte a Hello! magazinnak nyilatkozva, hogy a combjait harmadakkorára varázsolták, mint amekkorák a valóságban. Nekünk például már korábban feltűnt, hogy előszeretettel varázsolnak neki tengerkék szemeket a fotókon, pedig, mint az a legutóbbi, egyébként gyönyörű férfimagazinos fotóin is jól látszik, valójában sötétzöld szemei vannak.

Kate Winslet bátor lépéséért csak még jobban imádjuk!

Ez is érdekelhet

7 nadrágtrend, ami mindennél menőbbnek számít 2023-ban

7 nadrágtrend, ami mindennél menőbbnek számít 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói