Elizabeth Taylor: „Mindig is bevallottam, hogy a szenvedélyeim irányítanak”

A mamája ambícióit valóra váltó bájos gyerekszínészből felnőttként korának legjobban kereső hollywoodi színésznője lett. Kétszeres Oscar-díjas. Nem csak színészi alakításai miatt rendkívüli az élete, mert a magánélete is hasonló szenzációnak tűnik. Kevesen házasofnak ugyanis olyan sokszor, mint azt ahogy Elisabeth Taylor tette. Vajon tényleg egy férfifaló volt? Vagy ez az imázs csak a véletlen műve?

Kleopátra szerepében Liz Taylor
Kleopátra szerepében Liz Taylor valódi ikonná vált. A közönség pedig megőrült a film forgtása közben kialakult szerelmi sztoriért
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a Kleopátra című filmből (ottani sminkje időről-időre divatba is jön). A film elkészültekor, 1963-ban főként azért volt népszerű, mert Taylor itt keveredett botrányokkal tarkított kapcsolatba későbbi férjével, Richard Burtonnel – mindketten mással voltak éppen házasok - és ez mágnesként vonzotta a moziba a közönséget. A korabeli kritikusok véleménye viszont lesújtó volt. Ennek ellenére évek múlva a Kleopátra kultfilm lett, és mai napig a filmtörténet egyik jelentős alkotásának számít.

Sikert sikerre halmozott

Taylor nem állt meg: egymás után forgatta a sikeres filmeket, közben pedig szorgalmasan házasodott. Akibe beleszeretett, ahhoz hozzá is ment. Összesen nyolcszor. Richard Burton kétszer is a férje volt. Házasságai ugyan nem tartottak élethossziglan, de a színésznő arra mindig ügyelt, hogy gyönyörű menyasszonyi ruhában mondja ki az igent. Ma valószínűleg kapcsolatfüggőnek titulálnák korunk pszichológusai, hiszen szinte soha sem volt egyedül, egészen fiatal korától az egyik kapcsolatból lépett át a másikba, még a gyászra sem adott magának megfelelő időt. Azt ellenben nem szabad elfeledteni, hogy a kor elvárásai szerint egy nő nem igen tarthatott fenn szerelmi kapcsolatot, csak ha házassággal is szentesítette, így ennek is köszönhető, hogy a színésznőnek ilyen nagy számú házassága volt. Ma már szerencsésebbek vagyunk, mert kapcsolatokként, futó kalandokként lehet túllenni ezeken a próbálkozásokon és nem kell mindegyik érzelmünkkel azonnal az anyakönyvvezetőhöz rohanni. Elisabeth Taylor tulajdonképpen egy gyönyörű nő volt, ennek az előnyeivel és a hátrányaival és egy igazi jókisllány volt, aki mindig házasodott, ha valamit komolyan gondolt.

Liz Taylor varázslatosan szép nő volt, aki az igazi szerelmet kereste. Úgy tűnik, életét összefoglalva, egyszer meg is találta, csak tragikusan elvesztette

Számoljunk egytől nyolcig!

Az egyeskének Conrad Hilton Jr. a neve. Taylor mindössze 18 éves volt, amikor hozzáment a 23 éves szállodaörökös Conrad "Nicky" Hiltonhoz. De a szerencsétlen sorsú házasság már azelőtt elkezdett megromlani, hogy 14 hetes európai nászútjuk véget ért volna. Hilton „mogorva, dühös és bántalmazó lett, fizikailag és mentálisan" - írta Taylor 1988-as önéletrajzi könyvében, az Elizabeth Takes Off-ban.

Ketteskének Michael Wilding volt a neve. A brit színész, akivel Taylor az Ivanhoe forgatása közben ismerkedett meg Angliában, húsz évvel volt idősebb nála, és a nyugodt jelenlétre volt szüksége viharos első házassága után. Két fiuk született: Michael (született 1953-ban) és Christopher (született 1955-ben). "Csodálatos apa volt" - mondta Taylor 2006-ban a PEOPLE-nak. Öt év házasság után azonban a pár elvált.

Az igazi szerelmet Mike Toddnak hívták. A filmproducer magabiztos udvarló volt, aki világosan bejelentette házassági szándékát. „Nem megkért, hanem elmondta" - emlékezett vissza Taylor az Elizabeth Takes Off című könyvében. A nála 25 évvel idősebb férfi volt élete első nagy szerelme. „Istenem, de szerettem őt! Az önbecsülésem, az imázsom, mindenem szárnyalt az ő túláradó, szeretetteljes gondoskodása alatt" - írta. Házasságuk, amelyből lányuk, Liza született, tragikus véget ért, amikor a showman meghalt repülőgépbalesetben.

Mike Todd volt Elisabeth Taylor első igazán nagy szerelme. A producerrel lehet hogy le tudta volna élni az életét, ám sajnos a férfi egy repülőbalesetben meghalt
Fotó: Northfoto

Négyeskét Eddie Fishernek hívták. A Todd halála miatt még mindig bánkódó színésznő néhai férje jó barátjánál, az énekes Eddie Fishernél talált vigaszt, aki akkoriban Debbie Reynolds színésznő felesége volt. „Nyomasztó volt nap mint nap kinyitni az újságokat, és a fényképeim alatt olyan feliratokat látni, amelyek szerint otthonromboló vagyok" - emlékezett vissza később önéletrajzában, és azt állította, hogy Fisher és Reynolds házassága már akkor is bajban volt. Fisherrel való kapcsolata azonban akkor bomlott fel, amikor beleszeretett a Kleopátra-filmbéli kollégájába, a walesi színészbe Richard Burtonbe.

Ez a szakasz a kezdeti rózsaszín ködnél is jobb egy kapcsolatban - Te átélted már?

A szenvedélyes ötös: Richard Burton. „Mindig is bevallottam, hogy a szenvedélyeim irányítanak, és nem tehetek úgy, mintha nem tudtam volna, mit csinálok, amikor Richarddal összejöttem" - írta Taylor az emlékirataiban. A házas színészek viszonya a Kleopátra római forgatásán címlapokra került - és arra késztette a Vatikánt, hogy "erotikus csellengéssel" vádolja Taylort. A pár végül véget vetett házasságának, és oltár elé állt. De közel egy évtizednyi együttlét után viharos kapcsolatuk miatt a "The Battling Burtons", avagy a "harcoló Burtonök" becenevet kapták - és elváltak.

Richard Burtun és Elisabeth Taylor szerelme enyhén szenvedélyesnek volt mondható, veszekedéseikkel a sajtó állandó szereplői voltak
Fotó: Northfoto

A felmelegített bableves esete

Bár első, tüzes házasságuk zátonyra futott, Taylor és Burton (akik egy 1961-ben született lányt, Mariát örökbefogadtak) még egyszer megpróbálkoztak a házassággal, ez Taylor hatodik házassága. Rövid ideig tartott. Egyesek azzal viccelődtek, hogy Burton egyszerűen csak közel akart lenni ahhoz a sok ékszerhez, amit az exének adott. „Bár voltak nehéz idők, egy percet sem adnék fel a Richard Burtonnel töltött időmből" - írta Taylor az önéletrajzában.

A heteskével Taylor belépett a politikai életbe. Hozzáment a virginiai republikánus (és korábbi haditengerészeti miniszter) John Warnerhez, akit a feleség sztársága segített beválasztani az amerikai szenátusba 1979-ben. A szenátor feleségének szerepe azonban nem állt jól neki. „Azt mondták, hogy viseljek tweedet" - emlékezett vissza a PEOPLE-nak 2006-ban. „Nem viselhettem lila vagy Halston nadrágkosztümöt." A boldogtalan Taylor végül elvált Warnertől, aki 2009-ben vonult vissza a szenátusból.

A nyolcadik, utolsó férj. Valószínűtlen pár voltak - a filmsztár és az építőmunkás. Miután a Betty Ford klinikán találkoztak, Taylor nyolcadszor kötötte össze az életét Larry Fortenskyvel, aki a középiskolából kimaradt, tanulatlan férfi volt és 20 évvel fiatalabb volt híres feleségénél. A pár útjai azonban végül elváltak. „Abbahagyta a munkát" - mesélte a PEOPLE-nek. „Nem létezik szerelem tisztelet nélkül". Taylor megfogadta, hogy soha többé nem megy férjhez - és tartotta is a szavát.

Ez is érdekelhet

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói