Szívszorító az Erzsébet királynőről készült utolsó portréfotó

2022.szeptember.19.

A 10 napos gyászidőszak után a mai napon, szeptember 19-én temetik el Erzsébet királynőt, akitől gyermekein, unokáin és házastársaikon túl a világ vezetői is búcsút vesznek, a közvetítésen keresztül pedig emberek millió figyelhetik a szertartást. A búcsú és a tisztelgés részeként a palota egy korábban sosem látott fotót is megosztott a 96 éves korában elhunyt uralkodóról.

A palota nyilvánosságra hozta Erzsébet királynő utolsó portréfotóját
A palota nyilvánosságra hozta Erzsébet királynő utolsó portréfotóját
Fotó: Getty Images /Max Mumby/Indigo

Az angol királyi család Erzsébet királynő temetésének előestéjén hozta nyilvánosságra a közösségi média oldalain azt a korábban sosem látott képet, mely egyben az uralkodóról készült utolsó portréfotó is. A kép még idén, a királynő platinajubileumának apropójából készült, aki egyben az első brit uralkodó, aki elérte ezt a mérföldkövet, miután 70 éven keresztül uralkodott, maga a fotó pedig Ranald Mackechnie sorozatának része.

Ismerős lehet a gyöngysor Erzsébet királynő nyakában, ami az egyik kedvenc ékszere is volt egyben, ezt nemrég egyébként a gyászoló Katalin hercegnén láthattuk. (A gyöngy a 19. század óta a könnyeket szimbolizálja a királyi családban.) A ruhája pedig természetesen kékben pompázik, ami legendásan a kedvenc árnyalata volt. A Vogue magazin rá is mutatott, hogy 2012-ben például az uralkodó által nyilvánosan viselt ruhák többsége, vagyis 29 százaléka kék volt, ami eleve különleges jelentéssel bír: gyakran hozzák összefüggésbe a monarchiával, a művészetekkel és az üzleti élettel. De skóciai utazásai során is előszeretettel viselte ezt a színt, hiszen Skócia zászlajában domináns szerepet tölt be a kék, ami egyértelműen a tisztelgés jele, ugyanakkor egyfajta felsőbbrendűséget is jelképezhetett, utalva a korona Skóciához fűződő kapcsolatára.

A portré műfaja a királyi családban

Születésnapok, keresztelők, eljegyzések, és persze az elmaradhatatlan karácsonyi fotók. Az angol királyi család életében különösen fontos szerepet töltenek be a családtagokról készült portrék. És bár néhány közülük meglepően spontánnak és természetesnek tűnik (bár erre leginkább Katalin hercegné törekszik, aki kizárólag nappal, természetes megvilágításban fotózza gyermekeit), nagyon összetett folyamat előzi meg a ruhák színkódjának összehangolásától kezdve egészen az ékszerek kiválasztásáig.

Erzsébet királynő halála és temetése a saját veszteségeink felett érzett fájdalmat is felidézheti

Milliók követik Erzsébet királynő temetését

A temetést megelőző este III. Károly király és felesége, Kamilla királyné a Buckingham-palotában fogadta a világ különböző pontjairól érkező vezetőket, köztük Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok elnökét, és feleségét, Jill Bident, míg a hétfői istentiszteleten a királynő összes gyermeke és unokája is jelen van a Windsori kastély Szent György-kápolnájában, a temetést magát pedig milliók követik figyelemmel szerte a világon.

Ez is érdekelhet

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói