Ez volt az a három étel, amit Erzsébet királynő örökre betiltott az állami banketteken, az egyik mérgezést is okozhatott volna

2024. szeptember 22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Erzsébet királynő uralkodása alatt nemcsak a ceremóniák, hanem az állami bankettek menüje is szigorú szabályok szerint alakult. Három étel sosem kerülhetett az asztalra, mivel ezek a királynő szerint nem feleltek meg a protokollnak. Az egyik fogás akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetett volna.

Volt három étel, amiről hallani sem akart Erzsébet királynő
Volt három étel, amiről hallani sem akart Erzsébet királynő
Fotó: Max Mumby/Indigo / Contributor / Getty Images

Erzsébet királynő uralkodása alatt szigorú szabályokat vezetett be az állami banketteken felszolgált ételekkel kapcsolatban. A királyi protokoll részeként három meghatározott étel lekerült a menüről, és ennek komoly indokai voltak. Tom Parker Bowles, Kamilla királyné fia, betekintést nyújtott a királyi család étkezési szokásaiba, és felfedte, mely ételek voltak tiltólistán a pazar eseményeken, beleértve egy olyan fogást is, amely potenciálisan mérgezést okozhatott volna.

Mindig figyelembe vette a vendégek igényeit

Az évente három alkalommal megrendezett állami bankettek az angol királyi család egyik legfényűzőbb eseményei közé tartoztak, amelyeket általában a windsori St. George's Hallban vagy a Buckingham-palota nagy báltermében tartottak. A menük összeállítása minden esetben rendkívüli figyelmet kapott, hiszen nemcsak az uralkodó személyes preferenciáit tükrözték, hanem a vendégek igényeit is. Tom Parker Bowles szerint Erzsébet királynő mindig a vendégekre összpontosított, mikor a menü összeállításáról döntött.

A kagyló, mint potenciális veszélyforrás

Bár a menük francia nyelven készültek, és rendkívül kifinomultak voltak, három étel sosem szerepelt rajtuk. Erzsébet királynő a fűszeres ételeket, a kagylót és a fokhagymával készült fogásokat örökre száműzte az asztalokról. A döntés egyik indoka a kagylók esetében a mérgezés veszélye volt, míg a fokhagyma az udvari etikett miatt maradt ki, hiszen az uralkodó szerint nem illett a hivatalos alkalmakhoz. A fűszeres ételek szintén nem illeszkedtek a királyi protokollhoz, mivel azok túl erőteljesek lettek volna a vendégek számára.

Kivételesen jó megfigyelő volt

Az angol királyi család számára mindig is fontos volt, hogy az ételek szezonálisak legyenek, és a lehető legtöbb alapanyagot a királyi birtokokról szerezzék be. A királyi séf, Mark Flanagan szerint Erzsébet királynő precízen irányította a menük kialakítását, és jó megfigyelőképesége, valamint rendkívüli memóriája révén emlékezett a vendégek korábbi preferenciáira. Bár az idők azóta változtak, egy dolog biztos: senki sem távozott éhesen a királyi asztaltól.

Szívszorító: Erzsébet királynő halálos ágyán megírta utolsó leveleit - meg fogsz lepődni, kinek címezte az egyiket

Szívszorító: Erzsébet királynő halálos ágyán megírta utolsó leveleit - meg fogsz lepődni, kinek címezte az egyiket

Forrás: mirror.co.uk

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A nők elleni erőszak felszámolását kell, hogy képezze az online bántalmazás megakadályozása is

A nők elleni erőszak felszámolását kell, hogy képezze az online bántalmazás megakadályozása is

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)