Exkluzív interjú Ashley Graham plus size modellel divatról, kirekesztésről, üzletről

2019.november.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A modell, aktivista, tévés műsorvezető és vállalkozó mindig új lehetőségeket keres, hogy még magasabbra jusson. Pedig nehéz elhinni, hogy van még feljebb.

Ashley Graham
Fotó: Vanina Sorrenti

Graham pontosan olyan, mint amilyennek elképzeltem. Egy Prada táskát hozott magával, de edzőruhában üldögél az étteremben, ahol együtt reggelizünk. Kevés sminket visel, egy kis szempillaspirál és néhány pötty korrektor. Eszembe jut az a sok fotó, amit láttam már róla, közeli portrék, amelyeken látszanak a szeplői, dús ajkak, nagy szemek és elegáns szemöldök. Pontosan így néz ki élőben is. Amit a fotók nem tudnak visszaadni, az, ahogyan nevet. Nagyon sokat. Nagy, mélyről jövő nevetése van, amire felfigyelnek az emberek. Emellett elképesztően közvetlen. Alig húsz perce ismerjük egymást, de megkínál az ételével, megadja egy orvosának a számát és egy Biblia-értelmezőét, akit szerinte kedvelnék és a személyes emailcímét.

Ashley Graham tippje: így sosem lesz unalmas a párkapcsolatod

Ashley Graham tippje: így sosem lesz unalmas a párkapcsolatod

A fontos dolgok érdeklik
A harminckét éves Graham a sok felkapott modellel ellentétben nemcsak szép és kedves. Amikor felkérték, hogy egy sminkes és fodrász tehetségkutató show-nak legyen a házigazdája (American Beauty Star), kérte, hogy a műsor producere is lehessen. A Topmodell leszek zsűritagjaként szemtanúja lehettem, hogyan vezeti és egyben látja el a produceri munkálatait a műsornak Tyra Banks - mondja. Nem volt súgógép, mindent megjegyzett. Háromféleképpen adta elő, majd mindenkinek elmondta a helyszínen, hogy melyik szögből szeretné a felvételt és milyen fény legyen rajta. Rendkívül határozott volt. Graham megjegyezte ezt a stílust, és az American Beauty Star forgatásán ő is így viselkedett. Határozottan mondtam el, mit akarok, de közben mosolyogtam. Így vezetik az emberek a saját üzletüket.

Ashley Graham
Fotó: Vanina Sorrenti

Graham az első saját vállalkozását huszonhárom évesen kezdte, egy olyan fehérneműmárkát hozott létre a kanadai ruhaüzlet-lánccal, az Additon Elle-lel közösen, amiben minden méretezés megtalálható. "Mindenki kérdezi, hogy megbántam-e valaha valamit a karrieremben. Az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem kezdtem el hamarabb ezt a márkát", meséli.

Karrierje elején Graham modell kolléganőjét, Crystal Rennt idézte, aki a mentora volt. Ma Cindy Eckert az, akire felnéz. Ő egy gyógyszerész ügyvezető, akit egy sajtóeseményen ismert meg. "Nem tud semmit a divatról, de ismeri a szerződéseket, hogyan kell egy céget bővíteni, és hogyan valósítsd meg, amit akarsz, amikor már nagyon biztos vagy magadban".

Bozoma Saint John az Endeavor tehetséggondozó ügynökség marketing igazgatója a másik, illetve Gayle King újságíró a harmadik, akiknek a tanácsát megfogadja. "Gayle-el volt néhány felejthetetlen beszélgetésem, amikor a podcatomat, a Pretty Big Dealt elkezdtem" - meséli. Graham a nyitottságáról ismert, előszeretettel oszt meg a saját magánéletéről információkat, és arra használta ezt a platformot, hogy olyan vendégeket tegyen próbára, mint Kim Kardashian West, Noor Tagouri és Serena Williams, akikkel jóval az alvásrutinjukon túli témák is felmerültek, mint például a gyereknevelési szokások, a felszínesség vagy a kódolt szexizmus.

Ashley Graham
Fotó: Vanina Sorrenti

Ezek érzékeny témák, amik Grahamhez is közel állnak, a testpozitív mozgalom élharcosa, és a tárgyiasítás, illetve a magabiztosság között kellett táncolnia egész modellkarrierje alatt, aminek a sikerét még mindig a Sports Illustrated bikinis mellékletének a címlapján való szereplésében méri. De készen áll a kérdésekre válaszolni. Látom, hogy min megy keresztül a férjem (Justin Ervin operatőr - a szerk.) nap mint nap. Elmentünk Olaszországba, és egy férfi leköpte azért, mert fekete, meséli Graham. Meghasad a szívem. Nagyon fel tud az ilyesmi dühíteni. Ugyanakkor arra törekszem, hogy ezt a mérget jó irányba tereljem.

Graham úgy gondolja, hogy a legjobb út ez irányba az egymás meghallgatásán és edukálásán át vezet. "Olvass könyveket, beszélgess. Képezd magad", mondja. "Minél többet beszélgetsz olyan emberekkel körülötted, akik máshogy gondolkodnak, annál többet fogsz tanulni és fejlődni, és annél jobban tudod te is elmagyarázni az álláspontodat másnak. Senki sem fogja megérteni egy fekete ember életét, aki nem fekete, de nem kell ignorálni, amin keresztülmegy. Mindent tudni akarok fehér nőként erről, hiszen fekete gyerekeket fogok felnevelni. Le kell majd ülnünk átbeszélni, hogy anyu fehér, apu fekete, és fel akarok erre készülni".

Ashley Graham
Fotó: Vanina Sorrenti

Több mint modell
A szépségről való gondolkodást is szeretné megváltoztatni. "A legnagyobb kihívást most a diverzitás és az elfogadás megteremtése jelenti. Én vagyok az első nem tipikus modellalkatú modellje a generációmnak, akit leszerződtetett egy nagy szépségmárka" - nyilatkozta Graham nem sokkal azután, hogy a Revlon márkanagykövete lett.

Sajnos azóta nem nevezett ki egyetlen nagy márka sem másik nem tipikus modellalkatú lányt az arcának. És ez Graham mértékének nagyon kevés. Nem gondolom, hogy a tokenizmus rossz dolog lenne, ameddig a márka, az ügyfél – bárkié is a küldetés – tovább fejlődik, és azt mondja, legközelebb még több bőrszínt, nemet, orientációt, vallást, testi fogyatékosságot megmutatunk - állítja. A valódi sokszínűség nemcsak egy cég hirdetéseiben mutatkozik meg, hanem a munkatársakon és vezetőkön is látszik. Ne csak beszéljenek arról, hogy nyitottak, hanem valóban legyenek is azok.

Nem kell várni tovább: a várandós Ashley Graham meztelen fotót posztolt

Nem kell várni tovább: a várandós Ashley Graham meztelen fotót posztolt

A maga részéről Graham egy csak nőkből álló csapatot hozott össze, hogy segítsék a vállalkozásának vezetésében. "Büszke vagyok rájuk és magamra is. A Törtetők című film jut róla eszembe: lassítva járunk, fújja a szél a hajunkat. Azért vagyunk itt, hogy számítson, amit mondunk". Ez az elv határoz meg mindent az életében: ha a podcastját vezeti, ha segíti az American Beauty Star irányváltását, vagy épp egy fotózáson ad útmutatásokat a fotósnak, hogy a hibákat és a narancsbőrt nem szeretne leretusáltatni a testéről. Grahamet meghallgatják. "A testemre mindig úgy tekintettek, mint egy tárgyra, ami nem az enyém", mondja. "Te vagy a szexi lány. Te vagy a meztelen lány. A férfiak idealizálni fogják a homokóra alakodat. Mindig arról volt szó, hogy mit gondolnak mások az én testemről, ameddig meg nem találtam a hangomat. Most már én mondom meg az embereknek, hogy mit gondolok a saját testemről".

"A legnagyobb kihívást most a diverzitás és az elfogadás megteremtése jelenti."

Hallatni a hangunkat nőként erőteljes érzés, ehhez kétség sem férhet "A nőket tulajdonképpen jobban fizetik, mint a férfi modelleket", árulja el Graham. "Nem tudom, hogy létezik még egy olyan szakma, amiben ez így lenne". Emiatt könnyű megérteni, hogy bár Graham a jövőre tervez – bővíteni szeretné a vállalkozásait, talán ír még egy könyvet -, még mindig érzi a saját hatalmát ott, ahol jelenleg van. "Modellként most már van hangom, rájöttek, hogy van eszem is, tudni akarják, mit gondolok és milyen ügyeket támogatok.".
Graham több, mint egy modell, és több, mint egy üzletasszony, vagy bármi más, amivel jellemezni szokták. Nem is kérdés, hogy évek múltán is a csúcson lesz, bárhol is legyen az a csúcs.

A topmodell augusztus közepén, éppen a kilencedik házassági évfordulójuk napján jelentette be közel tízmilliós követőtáborának Instagramon, hogy férjével babát várnak. Azóta pedig a tőle megszokott őszinte stílusban mutatja be mindennapjait a szundiktól a kívánósságon át a gondoskodásig, amit most a teste megkövetel tőle.

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2019. novemberi számában jelent meg. Szöveg: Jessica Chia

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője