Híres édesanyák és lányaik vallottak az önbizalomról a Radnóti Színházban

2019.október.14.

Összefogott kilenc sikeres hölgy, valamint a Radnóti Színház, a Líra Könyv Kiadócsoport és az UNICEF Magyarország, hogy ezen az estén fókuszba kerüljön a legfontosabb kapcsolat, a bizalom az anyák és lányaik között. Négy ismert édesanya (Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Kováts Adél), valamint lányaik (Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarján Zsófi, Kováts Rozi) és az este moderátora, D. Tóth Kriszta avatták fel a Radnóti Színház új játszóhelyét, a Radnóti Tesla Labort.

A különleges beszélgetéshez az apropót a lánygyerekek világnapja, valamint Az önbizalom kódja lányoknak című könyv megjelenése adta. A kötet a nehezen megszerezhető és illékony önbizalomról szól, a színpadon pedig a vendégek is ezt a témát járták körbe. Az UNICEF jószolgálati nagykövete, D. Tóth Kriszta párosával szólította színpadra anyákat és lányaikat, akik aztán meséltek nővé válásról, féltésről, önállósodásról, félelmekről, elfogadásról. Ezekről mindenkinek megvan a maga személyes sztorija. A megvásárolt könyvek árának és az este bevételének nagy része is az UNICEF gyerekekért végzett munkáját támogatta. Az eseményen a könyvből dramatizált részletet adtak elő a RIM-esek, a Radnóti Ifjúsági Műhely diákjai.

Hámori Ildikó és Szinetár Dóra többek között arról is szót ejtettek, hogy milyen üzeneteket írt az édesanya a pedagógusoknak a lánya intőire, amelyekben arról tájékoztatták, hogy a gyerek az iskolában engedély nélkül kérdez. "Tudom, otthon is ezt csinálja" – írta vissza ilyenkor színésznő. "Talán a legnagyobb ajándék, amit a szüleimtől kaptam az az, hogy mindig hagyták, hogy hallassam a hangom, kérdezzek, partnerként kezeltek" – mondta Szinetár Dóra, aki szeptember óta az UNICEF Magyarország jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik.

Hernádi Judit és Tarjáni Zsófi mindketten színpadi emberek, ám más-más műfajban dolgoznak. Nem tagadják, olykor vannak vitáik, de egy napon belül mindig kibékülnek. "Néha elmegyek a koncertjére és hihetetlenül furcsa érzés, hogy látom őt a színpadon, semmi közöm hozzá, mert egy önálló személyiség és közben mégis, hiszen ő a lányom. Ez egy csodálatos dolog" – mesélte a különleges élményről Hernádi Judit.

"Egyszer a lányom azt mondta, hogy ő egyszerűen csak olyan akar lenni, mint a többiek, csakhogy senki sem pont olyan, mint a többiek. Mindenki másként járja be ugyanazt az utat az önmagunk elfogadása és a világban való helyünk megtalálására" – mondta Kováts Adél, akinek 20 éves Rozi lánya nem változtatna magán semmit mindabban, amiben az édesanyjára hasonlít, vallotta az újonnan átadott Tesla Labor színpadán.

"Apa volt az alap, de anya húzza rá a házat" – mondta Bajor Lili az édesanyja, Hámori Eszter mellett ülve. A két színésznő önképről, önbizalomról és emberségről is beszélt a teltházas jótékonysági eseményen. Eszter elmondta, hogy a legjobb embernek a lányát tartja, és ez a tulajdonság a sérülékennyé is teszi, ami miatt félti őt.

"Számomra az együttműködések, a hálózatépítés az egyik legfontosabb szervezeti tevékenység, amire a Radnóti Színház kiemelten figyel. Amikor pedig ilyen fontos tartalommal töltjük fel egy közös ügy mentén a kapcsolódást, az a leghatékonyabb és leginkább messzehangzó" – jelenti ki Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója és színésznője. "Köszönöm a Lírának és az UNICEF-nek, valamint minden kedves résztvevőnek, kollégámnak, barátaimnak, hogy a Radnóti Színház második játszóhelyének ilyen fontos ügyről szólt az első, rendhagyó előadása. Hozzáteszem, számomra a bemutatásra kerülő darabok is sokszor hasonló célt szolgálnak: nem megszokott nézőpontokat fókuszálnak, kérdéseket vetnek fel, nyitottá, elfogadóbbá, olykor kétkedőbbé teszik a nézőt" – említi meg Kováts Adél.

"Nagyon örültünk, amikor a kiadó igazgatója, Kolosi Beáta az UNICEF Bajnoka lett, igazán büszkék vagyunk erre" – mondta Csapody Kinga, a Menő könyvek kiadóvezető-főszerkesztője. "Elképesztő élmény volt a Menő Könyvek egész csapatának a tegnapi este. Pontosan egy éve szúrtunk ki magunknak egy könyvvásáron Az önbizalom kódja lányoknak című könyvet, amit annyira megszerettünk, hogy tényleg mindenki hozzátett valamit (a sorok közt ült a kötet fordítója, szerkesztője, tördelője, korrektora is – a RIM csapatának egyik szereplője az egyik kamaszszerkesztőnk volt). Tavaly az Egy feminista nem jár rózsaszínben - és egyéb hazugságok című könyvvel támogattuk az UNICEF munkáját, idén pedig ezzel. Ezért is kerestük meg a Radnóti Színház csapatát az est ötletével, és hihetetlen volt a nézőtérről látni, hogy az együttgondolkodás és a közös munka milyen csodát szült. A többiek nevében is mondhatom, hogy mindannyiunknak büszkeség, hogy mi is tehetünk a lányok edukációjáért, és külön köszönjük a tegnapi est kilenc zseniális résztvevőjének, hogy ennyi okos, elgondolkodtató üzenettel indultunk haza tegnap" – tette hozzá Csapody Kinga.

"Ezen az estén anyák és lányok beszélgettek egy jót, az előadás után pedig a közönség még hosszan folytatta a diskurzust az előtérben. Már ezért is megérte volna megtartani ezt különleges előadást, ám ne feledjük, hogy a jegyvásárlók egyben az UNICEF gyerekekért végzett munkáját is támogatták, köztük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a lánygyerekek ügyében teszünk" – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. "Még mindig 130 millió lány marad ki az oktatásból, 12 millió társukat adják 18 éves kora előtt férjhez, nincs hozzáférésük az egészségügyi szolgáltatásokhoz, nem dönthetnek saját életük alapvető kérdéseiben sem. Tennivaló tehát akad bőven. Köszönjük a Radnóti Színháznak és a Líra Könyv Kiadócsoportnak, hogy a segítségükkel részt vehettünk ebben az értékteremtő kezdeményezésben" – tette hozzá Mészáros Antónia.

Ez is érdekelhet

Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol

Megdöbbentő, mi történik, ha napi két csésze kávét iszol

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói