Exkluzív interjú Saweetie-vel a Budapesten megrendezendő MTV Europe Music Awards műsorvezetőjével

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elérkezett az idei év MTV-eseménye, ahol a műsorvezető nem más lesz, mint Saweetie. A 28 éves amerikai rapper pár éve futott be igazán a My Type és Tap In című dalaival. Most pedig egyszerre lesz műsorvezető, fellépő és jelölt az MTV Europe Music Awardson. Vele beszélgettünk zenéjéről, jövőbeni terveiről és a díjátadóról.

Exkluzív interjú Saweetie-vel a Budapesten megrendezendő MTV Europe Music Awards műsorvezetőjével
Fotó: Gettyimages.com

November 14-én először ad helyet Magyarország az MTV eseményének a Papp László Sportarénában. Ennek köszönhetően nagyon sok híresség érkezik Budapestre, köztük Saweetie is, akivel online beszélgettünk:

Rappelsz, énekelsz, tartalomgyártó vagy és most műsort is vezetsz. Van valamilyen rejtett tehetséged, amiről nem tudunk?

Pont most kezdtem zongorázni tanulni, úgyhogy remélhetőleg az egyik közelgő fellépésemen hallhattok majd zongorázni.

Nehéz nőnek lenni a hiphopszakmában?

Úgy érzem, hogy nem ismernek el minket annyira, mint a férfiakat. Nekünk magyarázkodnunk kell és nem fogadják el, amit gondolunk. És ez nem csak a hip-hopban jellemző, hanem sajnos az egész világon.

Kik voltak gyerekkorodban a zenei példaképeid?

Nagyon szerettem Aaliyah-t. Emlékszem, amikor meghalt, egy hétig sírtam miatta, mert nagyon kötődtem hozzá és a zenéjéhez. Utána már nem igazán volt más példaképem.

Igaz, hogy először az autódban vetted fel a dalaidat? És ha igen, akkor ez hogyan változtatta meg a gondolkodásod a pénzzel és hírnévvel kapcsolatban?

Igen, az elején nem engedhettem meg magamnak, hogy stúdióban vegyem fel a dalaimat. Mindig is az az ember voltam, aki bármi áron, de elérte, amit szeretett volna, így ezt is megoldottam. De nem bánom, mert az autóban rappelés tett azzá, aki vagyok.

Mit jelent számodra a multikulturalitás?

Már nagyon fiatalon megtanultam, hogy minden ember más, sokféle származással és kultúrával. Én magam is multikulturális családban nőttem fel, ugyanis fekete, filippínó és kínai származású vagyok. Gyerekként nehéz volt, mert nagyon különbözik a családom két ága. Szeretem a filippínó oldalamat, mert az anyukám, a nagynénéim, a nagybátyáim, a nagyszüleim mind migránsok. Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan családban nőttem fel, ahol tradicionális filippínó értékek és szabályok vannak.

Fotó: Profimedia

Mi az, amit a szüleidtől kaptál, amitől ilyen eltökélt és céltudatos lettél?

Anyukám nagyon szigorú szülő volt, például tökéletes kézírást várt el. Ez utólag kifizetődött, mert azon felül, hogy fegyelmezett lettem, a kézírásom is nagyon szép lett. Olyannyira, hogy sokszor kampányokban is megjelenik. Ha anyukámnak nem tetszett, ahogy a házi feladatomat megírtam, akkor az egészet újra kellett csinálnom. Az volt a mondása, hogy ha valamit csinálsz, akkor azt csináld jól, ezért, ha én 2 órán át rosszul írtam a leckémet, akkor utána még 2 órát azzal kellett töltenem, hogy kijavítsam. Viszont ennek köszönhetően már nagyon fiatalon megtanultam, hogy kitartónak kell lennem.

Apukám sportember, és én is sportolóként nőttem fel, ezért tőle azt tanultam, hogy hogyan legyek kompetitív, és hogy keményen meg kell dolgoznom mindenért. Ennek köszönhetően az év sportolója is lettem az iskolában. És ezért is szeretem ennyire ezt a szakmát, mert nagyon illik a mentalitásomhoz.

Hogyan született meg az Icy Baby Foundation és milyen a céljaid vannak vele?

Az Icy Baby Foundation igazából a nagymamám, Roxane Harper ötlete volt. Neki meséltem el egyszer, hogy mennyire belefáradtam abba, hogy több százezer dollárt adományozok különböző alapítványoknak és nem tudom, hogy mit csinálnak vele. Ezért azt javasolta, hogy alapítsak egy nonprofit vállalkozást, amivel olyan közösségeket támogatok, mint amilyenből én is származom. Ő régóta tagja volt egy ilyen nonprofit szervezetnek, nagyon sokszor mentem vele iskolákba és otthonokba is. Mindig próbált mindenkinek segíteni és változást elérni. Tehát az ötlet az övé volt, és pontosan ezért is nagyon jó partnerem az alapítványban.

Kevesebb, mint négy év alatt icy girlből icy queen lettél. El tudod nekünk mondani, hogy mit jelent icy-nak lenni?

Sokszor máshogy értelmezem a szavakat, mint mások. Például, amikor azt mondom, hogy icy, akkor egy mentalitásra gondolok. Akkor teremtettem meg az icy kifejezést, amikor még semmi pénzem nem volt, és minden dalomat pozitív mondatokkal, megerősítésekkel írtam tele. Tehát az icy számomra az, amikor mindent megteszel azért, amit el szeretnél érni és nevet teremtesz magadnak amellett, hogy független maradsz.

Kivel szeretnél legközelebb együtt dolgozni?

Épp tegnap beszéltünk Mariah Carey-ről, akit nagyon szeretek. Illetve hát én vagyok az icy girl, és ő mindig uralja a telet, úgyhogy nagyon jó lenne egy közös karácsonyi dalt csinálni vele.

Mit gondoltál a zeneiparról régen, és mit azóta, hogy híres lettél?

Azt hittem, hogy ez csak szórakozás. Fotózásokra menni, posztolni, felvenni zenéket... Ez mind igaz, de mögötte rengeteg munka és kevés alvás van, ma már tudom.

Egyre többen ismernek meg téged és a zenédet. Milyen érzés ezt egy pandémia alatt megélni?

Az ok, amiért elkezdtem posztolni, az volt, hogy az emberekkel kötődni tudjak. És remélem, hogy a posztjaimon és a zenéimen keresztül ezt így is együtt tudjuk megélni.

Felelősségednek érzed, hogy milyen példát mutatsz az embereknek?

Igen, teljes mértékben. Amióta realizáltam, hogy mekkora felelősséggel jár az, hogy a követőid utánoznak téged - mert ezt teszik - azóta nagyon figyelek arra, hogy jó példát mutassak nekik és jó dolgokra inspiráljam őket.

Számodra melyik fontosabb, ha TikTokon felkapott egy dalod, vagy ha egy olyan díjra jelölnek, mint az MTV EMA?

Mindkettő nagyon fontos, mert ha látom, hogy egy dalom felkapott lett, akkor tudom, hogy azt az emberek szeretik. Ha pedig egy díjra jelölnek, akkor tudom, hogy az a sok munka és erőfeszítés, amit a dalaimba teszek a csapatommal, kifizetődött. Ezért számomra ugyanolyan értékűek.

Mit árulhatsz el a fellépésedről?

Minimum 10 ruhám lesz, és a fellépő tér minden sarkát és felületét felhasználom majd. Úgyhogy mindenképp nézzétek, mert nagyon izgalmas lesz, én is várom már, hogy lássam az előadókat. Műsorvezetőként, fellépőként és jelöltként egyszerre leszek majd ott, amiért nagyon hálás vagyok.

GettyImages-1339921877
Fotó: Gettyimages.com

Bármi megtörténhet egy élő adásban. Volt már színpadi bakid?

Igen. Három hete az iHeartnál léptem fel, de nem érkezett meg időben a fellépőruhám, ezért a reptéri szettemben kellett előadnom. És szőrös papucs volt rajtam.

Mik az elvárásaid az eseménnyel kapcsolatban?

Csak szeretném jól érezni magam. Sok MTV-díjátadót néztem, és amit nagyon szeretek bennük, hogy mindig jó hangulatot teremtenek. Nagyon izgatott vagyok már.

Amikor külföldön vagy, kipróbálod a helyi specialitásokat?

Mindig megkérdezek egy helyit vagy valakit, aki onnan származik, hogy mi a tradicionális étel ott és azt mindenképpen megkóstolom. (Kíváncsian várjuk, hogy a magyar fogásokból melyiket fogja megkóstolni - a szerk.)

Szerző: Vinkovits Andrienn

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

7 rosacea elleni krém, ami tényleg működik a szakértő szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője