V. Vilmos király - kezdjünk barátkozni a kifejezéssel és Károly király lemondásával?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hétfő este telefonok kijelzőinek millióin villant fel az értesítés: Károly király rákbeteg. Rishi Sunak brit miniszterelnök másnap azzal igyekezett megnyugtatni az alattvalókat, hogy a rosszindulatú daganatot „nagyon korai” stádiumban sikerült elkapni. Minden lehetőség megvan tehát arra, hogy III. Károly felépüljön - de mi történik akkor, ha az állapota miatt mégis lemond a trónról?

Károly király rákbetegsége ellenére sem szeretné teljesen elengedni a monarchia körüli feladatokat
Károly király rákbetegsége ellenére sem szeretné teljesen elengedni a monarchia körüli feladatokat
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

II. Erzsébet királynő halála óta néhányan pedzegették, hogy Károly király az életkora miatt nem fog sokáig uralkodni. A király genetikai háttere viszont erősen ellentartott ennek a felvetésnek. Mivel az édesapja 99, az édesanyja pedig 96 évesen hunyt el, a világ közvéleménye a találgatások ellenére valójában nemigen számított arra, hogy ilyen rövid időn belül az „V. Vilmos” kifejezést fogják emlegetni a Redditen és a híradásokban is.

Az újabb koronázás víziója viszont nagyon korainak tűnik, a rák ugyanis ma már nem feltétlenül halálos ítélet, egyes fajtái pedig végképp nem azok. Károly király minden bizonnyal a legjobb kezeléseket kapja, amit jelenleg a sandringhami birtokán, természetközeli környezetben pihen ki. A lapok pedig azt is lehozták már, hogy a felépülését elősegítő étrendet alakítottak ki neki.

Ezzel együtt is előfordulhat azonban, hogy a betegség vagy éppen a kezelések következtében III. Károly hosszú távon nem lesz munkaképes, a monarchiának pedig más megoldást kell találnia. Erről a drámai lehetőségről sokaknak jutott eszébe II. Margit dán királynő szilveszteri lemondása mint precedens. A királynő az életkorára és gerincproblémáira hivatkozva vonult nyugdíjba, így aztán joggal merül fel a kérdés, hogy Károly király sokkal súlyosabb gondjai nem adnak-e alapot egy hasonló döntésre.

Károly király elhagyhatja a kórházat
Fotó: Northfoto

Kiderült, melyik stádiumban van Károly király

Kiderült, melyik stádiumban van Károly király

Nem valószínű, hogy Károly király lemond a trónról

Érthető reakció, hogy a megdöbbenés első hullámainak lecsillapodása után azonnal a monarchia folytonossága kerül előtérbe az újságírók és a brit állampolgárok gondolataiban. Ha Károly király ennek érdekében lemondana, akkor egyszerűen annyit kellene tennie, hogy ezt bejelenti, ezt követően pedig a parlament hozna döntést arról, elfogadja-e a király elhatározását.

Az 1936-os Declaration of Publication Act (Törvény Őfelsége lemondási nyilatkozatáról) értelmében a felsőháznak és az alsóháznak is rá kellene bólintania az uralkodó szándékára. Amennyiben ez megtörténik, úgy a korona a trónöröklés rendjében következő emberre, ebben a helyzetben Vilmosra szállna át. Jelen körülmények között sem valószínű ugyanakkor, hogy ez az eseménysor bekövetkezik.

Tény, hogy ahogy az emberi életkor határai a fejlett világban egyre inkább kitolódnak, gyakori az idős uralkodó látványa az európai trónokon. Ennek a trendnek pedig nem pusztán részese, de egyenesen mintapéldája az az ország, ahol egy 96 éves királynőt egy 73 éves király követett. A kulturális különbségek viszont szintén meghatározóak ebben az esetben.

Fontos ugyanis azt is figyelembe venni, hogy angol uralkodó ritkán mondott le a trónról kényszerítés nélkül. A „ritkán” szó pedig itt valójában egyetlen királyt takar, VIII. Eduárdot, II. Erzsébet nagybátyját. Eduárd azért adta fel a koronát, hogy elvehesse a kétszeresen elvált, amerikai Wallis Simpsont. Ezzel a döntéssel öccsére, az érzékeny idegrendszerű, dadogó VI. Györgyre hagyta az uralkodást, akinek a korai halálát a királyi család a bátyja lemondásához kötötte.

Károlynak ezzel az előképpel és örökséggel is meg kellene birkóznia, ha „rátolná” az uralkodás nehéz terhét a fiára. Emellett a kötelesség teljesítését mint központi életelvet nagyra becsülő brit társadalomban az uralkodó kitartása meghatározó érték. Az elvárást a király nemcsak megérti, hanem valószínűleg személyesen is fontosnak érzi. További szempont lehet, hogy III. Károlyt a koronázása során fel is szentelték, illetve élethosszig tartó szolgálatot ígért a népének.

Erzsébet királynő, és fia, Károly király
Fotó: WPA Pool/Getty Images

Károly király először jelent meg nyilvánosan, mióta bejelentették, hogy rákos

Károly király először jelent meg nyilvánosan, mióta bejelentették, hogy rákos

Akár a király nélkül is dönthetnek a koronáról

Egy olyan szituáció viszont már könnyebben előállhat, amikor Károlynak nem lenne beleszólása abba, hogy mi történik. Abban az esetben ugyanis, ha a király teljesen beszéd- vagy mozgásképtelenné válna, vagy esetleg komoly szellemi hanyatlás következne be nála, életbe léphetne a régenség intézménye.

Ebben az esetben Vilmosból még nem lenne király, azonban az apja helyett ő intézné a királyi teendőket, miközben az államfő hivatalosan továbbra is Károly maradna. Ez egy olyan hosszabb távú, ám visszafordítható elrendezés, amelybe a királynénak, a lordkancellárnak és más hivatalos tisztséget betöltő vezetőknek is bele kellene egyeznie. Egyelőre viszont semmi ilyesmiről nincs szó.

Ideiglenes esetekben pedig (például ha Károlynak műtétre lenne szüksége) az államtanácsosai helyettesíthetik a királyt. Az államtanácsosok jogköre nem egyezik meg az uralkodóéval, de intézhetik a kisebb formátumú papírmunkát, helyettesként szerepelhetnek királyi elfoglaltságok alkalmával, illetve a királyi államtanács megbeszélésein is részt vehetnek.

Ez volt Harry herceg első reakciója, amikor megtudta, hogy Károly király rákos

Ez volt Harry herceg első reakciója, amikor megtudta, hogy Károly király rákos

Jelenleg ilyen tisztséget tölthet be Kamilla királyné, a király két fia és négy testvére, valamint öccsének, András hercegnek az idősebb lánya, Beatrix hercegnő. Mivel azonban Harry herceg, Beatrix és András nem dolgozó tagjai a királyi családnak, ezt a felelősséget nem bízhatják rájuk.

Kamilla királyné évtizedek óta támogatja Károly királyt
Fotó: Rob Jefferies/Getty Images

Nagy űrt jelent Katalin hercegné távolléte

A dolgozó családtagoknak akkor is lényeges szerepük lehet az elkövetkezendő időszakban, ha a fenti megoldásoknak soha nem kell életbe lépniük. A New York Times február 6-ai cikke Elizabeth Holmes brit újságírót idézve hívja fel a figyelmet arra, hogy Kamilla királynének az utóbbi időben minden nap valamilyen királyi elfoglaltsága volt.

Tényleg kómában van Katalin hercegné? A palota válaszolt

Tényleg kómában van Katalin hercegné? A palota válaszolt

Így ő sokkal többet már nem tud majd magára venni Károly helyett, aki kemoterápiát és egyéb, az immunrendszert érintő kezelést kezdett el felvenni a héten. A király húga, Anna hercegnő is nélkülözhetetlen szereplő lesz ebből a szempontból. Viszont mivel neki jobb időkben is tele a naptára, ismét csak tovább kell keresni azt a családtagot, aki átvállal a tennivalókból.

Károly kisebbik öccse, Eduárd herceg mindenképpen szóba jön, valamint Eduárd felesége, Zsófia hercegné is a szokásosnál aktívabban bekapcsolódhat majd a munkába. Azok viszont, akik automatikusan központi szerepet kellene, hogy vállaljanak, kérdéses, mennyi terhet tudnak elvinni most a vállukon. A királyi család legnépszerűbb női alakja, Katalin hercegné hasi műtétből lábadozik, és húsvét előtt semmiképpen nem vesz részt királyi eseményeken.

A fentebb említett cikkben hivatkoznak Vilmos herceg és Katalin kommunikációs titkárára is. Lee Thompson e-mailben megírta a lapnak, hogy a jelenleg feleségét ápoló walesi herceg privátban eddig is folytatta a munkát, mostantól pedig szintén átvesz majd az apja nyilvános feladataiból. Ennek megfelelően a herceg február 7-én egy rövid időre visszatért a nyilvános szereplésekhez. Ezt követően azonban Vilmos ismét visszavonult, hogy a családjára tudjon koncentrálni.

Megszólalt egy barát Károly király rák diagnózisáról, szívszorító dolgokat mesélt az uralkodóról

Megszólalt egy barát Károly király rák diagnózisáról, szívszorító dolgokat mesélt az uralkodórólKároly király betegsége miatt komoly átrendeződés várható a monarchia feladatai körül
Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Károly király dolgozni akar

Egyelőre tehát nem látszik biztosan, hogy Vilmosnak milyen szerepe lesz a közeljövőben. A GB News nevű híroldal szerint a király nem kérte meg az idősebb fiát arra, hogy bármilyen területen a helyébe lépjen. Azt viszont hozzátették, hogy a Kensington-palota és a Buckingham-palota folyamatosan kommunikál arról, a jövőben esetleg miben tudná a trónörökös segíteni az apját.

Ezek az ellentmondások abból is fakadhatnak, hogy a munkamániás Károlynak nagyon nehéz lelassulnia és a privátban végezhető feladatokat most is ő látja el. Így aztán elképzelhető, hogy ő maga más dolgokat tervez az elkövetkezendő időszakra, mint amire a teamje számít. Akárhogy is lesz viszont, valakinek egészen biztosan át kell majd vállalnia a felelősségekből, hiszen a királynak feltétlenül vissza kell fognia a személyes érintkezések számát.

A királyi család radikálisan változtatott ezen az egy szabályon

A királyi család radikálisan változtatott ezen az egy szabályon

Egy ideig teljesen elképzelhetetlen lesz például az az egyébként alapvető látvány, hogy Károly király sorra kezet fog idegenekkel. Ez teljesen ellentmond a monarchia egyik legalapvetőbb parancsának, amelyet II. Erzsébet így fogalmazott meg: Látniuk kell ahhoz, hogy higgyenek bennem.

A királyi családdal szemben a közösségi média korában még tovább fokozódott az az igény, hogy (audio)vizuális információt kapjunk róluk. Így aztán Károly király elűnése a kamerák elől mindenképpen felforgatja majd a rendszert - bár kétségtelenül nem olyan mértékben, mint ha lemondana.Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Szűz hasznot húz, a Rákra erotika vár - február 25.

Napi horoszkóp: A Szűz hasznot húz, a Rákra erotika vár - február 25.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)