Ez az oka, hogy bár Kamilla fejére került a korona, mégis Katalin hercegné a nagy kedvenc

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A brit királyi családdal is rendszeresen foglalkozó társasági magazin, a Tatler a napokban tette közzé, hogy a 2023 decemberi számának címlapján a walesi hercegné szerepel majd. Ez a döntés annak ellenére is biztosan magas eladási számokat eredményez majd, hogy a felhasznált fotókon nem Katalin, hanem a fiatal Diana hercegné mosolyog ránk szomorkásan a címlapról, 1988-ból. Bizonyos szempontból azonban mindegy is, melyiküket látjuk, hiszen a két hercegné történetei néhány ponton szinte elkülöníthetetlenül egymásba folynak. Az egyik ilyen markánsan kirajzolódó terület Katalin és Kamilla királyné kapcsolata, amely sok találgatás tárgya volt az utóbbi években.

Katalin hercegné Károly király koronázásán
Katalin hercegné Károly király koronázásán
Fotó: WPA Pool/Getty Images

A Katalin hercegé és Kamilla királyné közötti állítólagos feszültség elemzése előtt fontos tisztában lennünk azzal, hogy a konfliktusra semmilyen kézzelfogható bizonyíték sincs. Egyikük sem adott interjút, írt könyvet vagy forgatott dokumentumfilmet a témában, hangfelvételek sem szivárogtak ki, így be kell érnünk a spekulációkkal.

Onnan is lehet viszont nézni ezt a helyzetet, hogy épp ezeknek a találgatásoknak a háttere adja a hercegné és a királyné körüli pletykák sava-borsát: annak ugyanis, hogy ezek a történetek elindultak, és megragadták az uralkodóház rajongóinak és kritikusainak képzeletét, izgalmasan komplex okai lehetnek. Ezek az okok - amelyek tehát nem feltétlenül árulják el, hogy valójában milyen Katalin hercegné és Kamilla királyné kapcsolata - mindenképpen rávilágítanak a brit királyi család mint intézmény működésének néhány lényeges vetületére.

Hiába lett királyné Kamillából, Katalin hercegné az angolok kedvence
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Azt például tavaly II. Erzsébet királynő temetésén is számos szimbolikus gesztusban megfigyelhettük, hogy a monarchia a folytonosság fogalma köré szerveződik. A kontinuitás bemutatásának minden uralkodói eseményen kiemelt szerepe van, és az kétségtelen, hogy hiába került a fejére korona, a jelenlegi brit királyi családban ennek Kamilla sokkal kevésbé központi figurája, mint Katalin.

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A magyarázat erre az lehet, hogy míg Kamilla egy volt szeretőből lett második feleség, akinek nincs közös utódja Károly királlyal, Katalin a trónörökös gyermekeinek az édesanyja. Innen nézve a kérdést a monarchia túlélésének biztosítéka szó szerint a walesi hercegné testében fogant meg, Kamilla királyné jelenléte viszont ilyen szempontból nem „produktív” előmozdítója az uralkodóház fennmaradásának. Mindeközben mégis Katalin az, akinek pukedliznie kell a királyné előtt, aki rangban Kamilla alatt áll, és akinek - elméletileg - háttérbe kellene szorulnia vele szemben.

Kamilla ostobának tartotta Katalin hercegnét az életrajzíró szerint

A fent leírt elrendezés már önmagában sok feszültséget rejt. Így aztán nem lehet véletlen, hogy éppen ezen gyújtópontok köré csoportosulnak azok a történetek, amelyek az elmúlt másfél évben számtalan alkalommal felbukkantak a bulvármédiának akár a fősodrában is. Az utóbbi időszakból származó első olyan pletyka, amely Kamilla és Katalin monarchiában betöltött pozícióját érinti, az az a feltételezés, amely szerint az új királyné leszidta a hercegnét II. Erzsébet temetésén, mivel nem fékezte meg a helytelenül viselkedő Sarolta hercegnőt.

Katalin hercegné olyan színű ruhákban jelenik meg, amiben csak a királynők, királynék szoktak
Fotó: Pool/Getty Images

Ehhez a történethez általában csatolnak egy fotót vagy videót is, ahol valóban látszik valamiféle interakció, a köré felépített elbeszélés valódisága azonban kétséges. Hasonlóan nehezen bizonyíthatóak azok a híresztelések, amelyek szerint Kamilla egész életében arra vágyott, hogy királyné lehessen, s ahogy ez bekövetkezett, átvette az irányítást a palotában és megkövetelte az engedelmességet és a pukedlit is a walesi hercegnétől.

Kit veszel előbb észre? Katalin hercegnét vagy Kamilla királynét? Ezt hívják színháborúnak
Fotó: Samir Hussein/Getty Images

Ezeket a Grimm-mesébe illő történeteket Christopher Andersen - egyébként általában megbízhatónak tartott - életrajzíró 2019-ben megjelent, Game of Crowns (Koronák harca) című könyve készítette elő. A szerző azt állította, hogy az irigységtől fűtött Kamilla megpróbálta rábeszélni III. Károlyt, válassza szét a szerelmeseket és ne engedje, hogy a „csinos, de ostoba” Katalin hozzámenjen Vilmos herceghez.

Vajon mi igaz A korona 6. évadából és mit színeztek ki? Szakértő elemezte ki az új évadot

Vajon mi igaz A korona 6. évadából és mit színeztek ki? Szakértő elemezte ki az új évadot

Ez a pletyka azért lehetett különösen eladható, mert Kamillának azon kívül, hogy királyné lett, a monarchia (és a brit osztálytársadalom) logikájában valóban van egy ütőkártyája Vilmos herceg választottjával szemben. A királyné ugyanis a sokszor arisztokrata gyökerekkel és rokonokkal is rendelkező földbirtokos köznemességből származik, míg Katalin hátterét a munkás- illetve középosztály adja.

„Dianával” hintózott Kamilla királyné

A szegény leány és a gonosz mostoha klasszikus párosa - vagy az Anderson által említett Fekete és Fehér Királyné - mindenesetre túlságosan is jól rímel azokra az egyszerű és már-már népmesei feszültségekre, amelyeket a bulvár annyira szeret. Ezzel együtt persze lehetséges, hogy Katalin hercegné és Kamilla királyné valóban ki nem állhatják egymást. Ezek az elbeszélések azonban szinte ettől függetlenül, mindenféle hiteles bizonyíték hiányában is virulnak és terjednek. Az előzmények átgondolása után érdemes lehet ennek a hátterében még egy - valószínűleg kulcsfontosságú - tényezőt is figyelembe venni.

Amikor idén május 6-án, III. Károly koronázásának napján Katalin hercegné - ismét csak állítólag - elmulasztott pukedlizni a királyné előtt, akkor nagyon sok kommentben és egyéb internetes szövegben mindössze ezt a két szót lehetett olvasni: Diana örökké. A szavakhoz sokan valószínűleg azért nem fűztek magyarázatot, mert egyértelműnek tarthatták, hogy egyrészt Katalin szerint is a király első feleségének kellene viselnie a koronát, másrészt pedig Kamilla ezzel a walesi hercegnével is csak rosszul bánhat. Ebben a gondolatmenetben a bátor hercegnét azért is azonosítják szinte az anyósával, mert Katalin királyné később úgy vesz majd revansot, hogy - szintén többek megállapítása szerint - a fia, György herceg Diana vérvonalát viszi majd tovább Windsor-házban.

Itt a bizonyíték, hogy a királyi család egyszerre kifinomult és ravasz

Itt a bizonyíték, hogy a királyi család egyszerre kifinomult és ravasz

A folytonosság központi alakja ilyen módon nemcsak Katalin, hanem Diana is, Kamilla pedig ráadásul nemcsak két hercegné, hanem két szupersztár közé is szorult. Károly király első feleségének megidézése ugyanis nem pusztán a hivatalos szerepéhez köthető. Évek óta teljesen egyértelmű, hogy az udvar nemcsak Katalin, hanem Meghan hercegné esetében is egyértelműen támogatta a Diana által inspirált öltözékeket - akárhogy is, az előző walesi hercegné még mindig annyira népszerű, hogy azt nem lehet nem kiaknázni.

Katalin ráadásul az utóbbi időben rendkívül élénk színeket hord, ami eddig még csak nem is egy királynénak, hanem a királynőnek járt, hiszen fontos volt, hogy őt lássák meg először a tömegben. Így fordulhatott elő, hogy a nyári Trooping the Colour elnevezésű katonai felvonuláson Kamilla királyné egy élénkzöld ruhát viselő, barna hajú Dianával utazott egy hintóban.

A rajongók Dianát „koronázták meg” Kamilla helyett

Hogy Kamillát mennyire zavarta mindez, valójában nem tudhatjuk: a fotók tanúsága szerint kedvesen beszélgetett az előző walesi hercegné lányunokájával, akit egy korábbi történet szerint megrendszabályozott volna. A pletykák azonban nem szűnnek. Az pedig valószínűsíthető, hogy a feszültség feltételezése a Diana-rajongók vagy a Károly házasságtörését elítélők szemében az igazság helyreállításának eszköze is: az új királyné gonosz, hiszen Katalint is bántja, azaz Dianának igaza volt.

Diana hercegné temetésén zseniálisan megírt beszéddel vágott vissza a királyi családnak a hercegné testvére

Diana hercegné temetésén zseniálisan megírt beszéddel vágott vissza a királyi családnak a hercegné testvére

Akiket nagyon zavart, hogy ennek ellenére Kamilla fejére került a korona, azok elárasztották az instagramot a mesterséges intelligencia által megalkotott képekkel egy 60 év körüli, méltóságteljes Diana királynéról. Közben pedig talán arra gondoltak, hogy az idő mindenképpen a két walesi hercegnének dolgozik, hiszen az egyik a másik unokáját - a brit trón örökösét - hordta a szíve alatt.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: A Nyilas kalamajkába keveredik, az Oroszlán ellenállhatatlan lesz - március 4  - március 10.

Heti horoszkóp: A Nyilas kalamajkába keveredik, az Oroszlán ellenállhatatlan lesz - március 4 - március 10.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)