Mégis hogyan illik felöltözni Erzsébet királynő temetésére?

2022. szeptember 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hetven év telt el azóta, hogy utoljára uralkodót temettek az Egyesült Királyságban. Bár Erzsébet királynő temetésének pompája és szertartása sok hasonlóságot mutathat az apja, VI. György király 1952-es temetésével, valószínűleg számos modern újítást is hoz majd a szertartás. Régen volt Európában ilyen kollektív élmény, pláne nem ilyen széles eléréssel, mint amit a mai technológia lehetőve tesz!

Balról jobbra: Erzsébet anyakirálynő, II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő  VI. György király koporsójának érkezésekor a Westminster Hallba, ahol a király teste  a temetés előtt három napig feküdt.
Balról jobbra: Erzsébet anyakirálynő, II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő VI. György király koporsójának érkezésekor a Westminster Hallba, ahol a király teste a temetés előtt három napig feküdt.
Fotó: Getty Images

Erzsébet királynő kétségtelenül az az uralkodó, aki rekordokat döntögető uralkodása során a modern korba vezette Nagy-Britanniát, de ő is hűséges volt a királyi hagyományokhoz, meglehetősen konzervatívan ragaszkodott a szokásokhoz, protokollhoz. A szertartás, amelynek tervezésébe ő maga is beleszólt halála előtt, valószínűleg ezt a szokásrendszert tükrözi majd.

A királynő temetésére a Westminsteri apátságban több mint kétezer vendéget várnak, köztük a külföldi királyi családtagokat, politikusokat és más földi méltóságokat, valamint a királyi család minden felnőtt tagját. Ez az esemény lesz az első állami temetés az Egyesült Királyságban az 1965-ben elhunyt Winston Churchill búcsúztatása óta.

Ami a temetésen való öltözködés körüli protokollt illeti, ugyanez a hagyománytisztelő megközelítés várható. A szertartás lehetőséget ad a királyi divathagyományokra, például a fátyol viselésére, amelyre VI. György temetése óta eltelt évtizedekben nem volt példa. Az egyik legnagyobb kérdés a temetésen viselendő öltözékkel kapcsolatban az, hogy a királyi család magas rangú női tagjai, például a walesi hercegnő és Sussex hercegnéje vajon visel-e fátylat a szertartásra. Ez a fejfedő évtizedekig a királyi temetések alapdarabja volt, Erzsébet királynő, Margit hercegnő, az anyakirálynő és Mária királynő is viselt fátylat VI. György király temetésén. Amikor azonban az anyakirálynő 2002-ben meghalt, a fátylak elmaradtak a temetéséről.

Tudni kell azonban, hogy egy uralkodó állami temetése sokkal hivatalosabb és jelentősebb alkalom az anyakirálynő temetésénél, így itt sokkal szigorúbb protokoll várható. Ennek ellenére kicsit anakronisztikus lenne, ha a királyi család nőtagjai fátylakkal takarva búcsúztatnák II. Erzsébet királynőt. A legtöbb divatszakember arra számít, hogy a modern, dinamikus monarchia jegyében inkább a kalapok dominálják majd a királyi családhoz tartozó nők megjelenését.

Ilyen volt II. Erzsébet királynő ruhatára a divattörténész szerint

Ilyen volt II. Erzsébet királynő ruhatára a divattörténész szerint
VI. György koporsóját a királyi zászlóval beborítva katonák viszik a temetésén, 1952. február 15-én. A koporsó tetején a királyi jelképek, a korona, a jogar és a gömb
Fotó: Getty Images

Mit illik felvenni?

A temetésen a ruházat nagy része olyan lesz, mint amilyenre számíthatunk: a nők komor, fekete ruhát, a férfiak sötét öltönyt viselnek majd. A jelenlévő nőkön természetesen kalap is lesz, de a feltűnőbb darabokat, melyeket ünnepélyeken, esküvőkön viselnek általában, most minden bizonnyal a kalapdobozban hagyják. Nem illik ugyanis feltűnősködni egy ilyen szomorú eseményen!

Rengetegen viselnek majd neves brit kalaptervezőktől származó kalapokat, sok Stephen Jones és Philip Treacy fejfedő vonul majd el a királynő koporsója körül. Vélhetően itt is a fekete szín lesz a meghatározó, és az egyszerűség jellemzi majd a felhasznált alapanyagokban is, hiszen itt nem divatról, hanem a tisztelet kifejezéséről van szó.

HIRDETÉS

Az olyan prominens nők ruhatárában, mint Katalin hercegné és Kamilla királyné, valószínűleg már hónapok, ha nem évek óta ott lapulnak az erre az alkalomra készült ruhadarabok. Katalin hercegné, valamint Meghan Markle, akiknek ruháiról végtelenül sokan beszélnek, dönthetnek úgy, hogy újra felvesznek egy korábban viselt ruhát, ezzel is fontos üzenetet küldve az embereknek.

Uniformis-szabály

A királynő temetése körül felmerült vitás kérdés, hogy vajon a királyi család mely tagjai viselhetnek katonai egyenruhát a szertartáson?A szabály az, hogy csak az aktív szolgálati tagok viselhetik katonai egyenruhájukat az Egyesült Királyságban. Bár az olyan királyi családtagok, mint III. Károly király, a walesi herceg és még az olyan királyi családtagok is, mint Kent és Gloucester hercege, nem aktív szolgálatot teljesítenek, de tiszteletbeli katonai címmel rendelkeznek, ami ugyanezt a kiváltságot biztosítja számukra.

A kialakult vita elsősorban akörül támadt fel, hogy vajon Harry herceg is megteheti-e ugyanezt. Harry herceg egy évtizeden át szolgált a brit hadseregben, sőt két afganisztáni szolgálatot is vállalt, egyike az egyetlen élő királyi családtagoknak, akik harcoltak háborúban. (Ugyan András herceg, York hercege szintén látott aktív harcot a Falkland-szigeteken a 80-as években, de ő is öltönyt fog viselni a temetésen, mivel 2019 végén visszalépett feladataitól, miután Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolata és az ellene felhozott szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak kirobbantak).

Erzsébet királynő halála és temetése a saját veszteségeink felett érzett fájdalmat is felidézheti

Erzsébet királynő halála és temetése a saját veszteségeink felett érzett fájdalmat is felidézheti
Harry herceg érkezik a II. Erzsébet királynő tiszteletére tartott virrasztásra a Westminster Hallba 2022. szeptember 17-én Londonban
Fotó: Getty Images

A sussexi herceg szóvivője közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy Harry herceg öltönyt fog viselni a temetésen, véget vetve a találgatásoknak. „Katonai szolgálatának évtizedét nem az határozza meg, hogy milyen egyenruhát visel, és tisztelettel kérjük, hogy a hangsúly továbbra is Őfelsége, II. Erzsébet királynő életén és örökségén maradjon" - fogalmazott a szóvivő. A virrasztáson Harry herceg mégis az egyenruháját viselte.

Kérdéseid vannak Erzsébet királynőről és a monarchia jövőjéről? Olvasd el szakértőink cikkeit a témában:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szabó Doris: Mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált

glamour plusz ikon Szabó Doris: Mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)