Magyar színészek, akik Hollywood csillagaivá nőtték ki magukat

2020.szeptember.8.

A 20. század első felében rengeteg magyar színész próbált szerencsét Hollywoodban, ahol olyan komoly sikereket éltek el, hogy még a hírességek sétányán is kaptak csillagot a nevükkel. Mint tudjuk, a hollywoodi filmgyártás már az 1910-es évek óta meghatározó része a filmiparnak, nem is véletlen, hogy rengeteg magyar hagyta el az országot, hogy ott próbáljon szerencsét. Arról nem is beszélve, hogy a két fő stúdiót (Fox és Paramount Pictures) is magyar alapította.

Magyar színészek, akik Hollywood csillagaivá nőtték ki magukat
Fotó: Rexfeatures

Nézzük kik azok a magyar színészek, akik Hollywood csillagaivá nőtték ki magukat:

1. Lugosi Béla

Fotó: Getty Images

A világhírű, magyar származású színész Blaskó Béla néven született 1882-ben Lugos városában. Karrierje az 1910-es években kezdődött először Magyarországon, majd később emigrált Bécsbe és onnan Németországba. Ezután az Egyesült Államokba utazott, ahol kezdetben a nyelvi nehézségek miatt nehezen kapott munkát. Néhány hónappal később azonban sikerült színpadra vinnie az Ember tragédiáját, majd a New York-i Broadway-n is szerepet kapott. 1931-ben az egész világ megismerte a nevét, ugyanis a Universal Pictures leszerződött vele, hogy ő alakítsa Drakulát. Ezután még számos filmben szerepet kapott, 1956-ban hunyt el szívrohamban.

2. Hajmássy Ilona

Fotó: Getty Images

A színésznő külföldön Ilona Massey néven várt ismertté. Először Magyarországon, később Bécsben és Hollywoodban aratott sikereket a filmiparban. Főként az MGM-alkotásokban kapott szerepet. Szerepelt a Balajka című filmben, amelyben Nelson Eddy-vel játszott, de az Új bor (1941) a Láthatatlan ügynök (1942), a Frankenstein találkozik a farkasemberrel (1943) és még számos alkotásban szerepelt. 1974-ben, 64 évesen rákban hunyt el.

3. Lukács Pál

Fotó: Rexfeatures

Születési nevén Munkácsi Pál Oscar- és Golden Globe-díjas magyar színész. Még fiatalkorában örökbe fogadta Munkácsi Adolf őt és testvérét. Pál viszonylag hamar a színpadra a került, - noha korábban kereskedő szeretett volna lenni -, több darabban is szerepelt az 1910-20-as években. 1927-ben Adolph Zukor (aki egyébként szintén magyar származású) Hollywoodba invitálta. Ekkor már hatalmas népszerűségre tett szert a filmiparban. Több mint 60 produkcióban szerepelt, és 1943-ban Oscar-díjat kapott az Őrség a Rajnán című filmben nyújtott alakításáért. 1971-ben Marokkóban járt feleségével, aki váratlanul elhunyt, másnap Pál infarktust kapott, amibe ő is belehalt.

4. Bánky Vilma

Fotó: Rexfeatures

Bánky Vilma az amerikai némafilmek egyik kiemelkedő alakja.
Csakúgy mint az előzőleg felsorolt magyar színészek, ő is csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Több európai országban megfordult, mielőtt az Egyesült Államokba költözött 1925-ben. Rengeteg klasszikus alkotásban láthattuk: A fekete sas vagy A Sejk fia című filmekben is szerepelt. Miután a némafilmek ideje lecsengett, Vilma egyre kevesebb szerepet kapott. Ennek ellenére éveik játszott a Broadway-n férjével. Vilma halálát 1991-ben diszkréten kezelték, ezért csak 1 évvel később értesült a világ a gyászhírről.

5. Gaál Franciska

Franciska már tanulmányai során is a színészi pályára készült. Több magyar színházban is megfordult, majd Európa más országaiban próbálkozott. Az egyik Németországban forgatott filmje például Magyarországon és a Szovjetunióban is hatalmas sikert aratott, éppannyira, hogy Sztálin egyik kedvencévé váljon Franciska. 1937-től viszont már ő is Hollywoodban találta magát, ahol például a Kalózkisasszony című alkotásban is szerepelt. Férje halála után nemigen vállalt szerepeket. 1973-ban egy New York-i szegénykórházban halt meg, ám annyira visszafogott életet élt, hogy sokan úgy hitték, már évekkel azelőtt elhunyt. Bár az ő neve nem szerepelt a Walk of Fame-en, mindenképpen érdemes megemlíteni a nevét.

6. Gábor Zsazsa

Fotó: Rexfeatures

Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar színésznő és modell, Hollywood egyik szexszimbóluma. Őt sokan inkább a "celeb" kategóriában emlegetik, ugyanis nemcsak szépségéről, színészi tehetségéről, de botrányairól is híres volt: egyszer például le is tartóztatták. Arról nem is beszélve, hogy kilenszer volt férjnél. 2002-ben Zsazsa autóbalesetet szenvedett, aminek következtében kerekesszékbe kényszerült. Később agyvérzése volt, majd amputálni kellett jobb lábát térdtől lefele egy fertőzés miatt. Majdnem 100 évig élt, 2016-ban hunyt el Los Angeles-ben.

Ez is érdekelhet

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex