Megint lopott, és megint le is bukott az Snapchat

2016.november.14.

Májusban röppent fel a hír, hogy a Snapchat lemásolta egy orosz művész, Alexander Khokhlov munkáját és filterei közé rakta, mint geometrikus maszkot. Vírusként terjedt a hír és felháborodott az egész közösségi média, így a Snapchat kénytelen volt gyorsan eltávolítani az ellopott művön alapuló filtert.

"Egyetértünk abban, hogy ez a filter teljes mértékben hasonlít a művész által festett darabra, így úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk. Tényleg sajnáljuk ezt a zavarbaejtő hibát és figyelni fogunk, hogy ez soha többet ne történjen meg" – állt a Snapchat hivatalosa bocsánatkérésében.

Sajnos azonban újra belefutottak ugyanabba a hibába, de most nem egy képzőművész, hanem egy sminkes munkáját lopták el. Erről több cikket is lehoztak, ennek köszönhetően vette észre Argenis Pinal, sminkes, hogy a hónapokkal ezelőtt, általa készített Joker sminket is tagadhatatlanul lemásolta az felület.

Sajnos a szabadalmi hivatal más művekkel ellentétben, a sminkesek munkáit nem sorolják saját érték, tulajdon kategóriába, ami persze érthető, hiszen nehéz is volna, de vannak esetek, amikor mégis egyértelműen köthető egy smink egy mesterhez.

A hasonlóság tényleg nem lehet a véletlen műve:

"A kreatív folyamatok alatt, elengedhetetlen, hogy valahonnan inspirálódjunk, bár ez soha sem szabad, hogy másolásban mutatkozzon meg. Mindig felülvizsgáljuk a berakott layereket és egy művész másolását soha nem toleráljuk" - áll a Snapchat mostani közleményében.

Bár nem igazán volt bocsánatkérő hangvételű a nyilatkozatuk, de talán egy lépéssel mégis előbbre kerülünk, hiszen a két esetből látható, a felhasználók gyorsan felfedezik a turpisságot.

Ha a Snapchat érdekelt abban, hogy művészek munkáit rakják fel filterként az applikációba, legalább a készítője nevét tüntessék fel, ez lehetne akár csodás kollaborációk kezdete.

Egy másik filter, ami szintén erősen inspirálódott a sminkes művéből:

Ez is érdekelhet

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói