Most a nőké a főszerep!

2016.január.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Stílusos, igényes, ráadásul most a nők kerülnek a középpontba. Till Attila a TV2-n futó Propaganda című riportműsora egy igazán különleges évvaddal jelentkezik. Ilyen tévéműsorokat mindig érdemes adásról-adásra nyomon követni!

Till Attila
Fotó: Fotó:TV2

Az idei Propaganda című műsorban most a nőké a főszerep. Miért kifejezetten a nők kerülnek előtérbe?

Természetesen mindig szerepeltek nők a műsorban, de soha sem fele-fele arányban a férfiakkal, hanem nálunk is mindig rosszabb arányban jelentek meg. Aztán a tavaszi szériánkban már valahogy csak férfiak szerepeltek. Nem volt ebben semmi koncepció, csak így jött ki a lépés. Erre mondhatnánk azt, hogy ilyen a világ, ez teljesen normális, ez szokott máshol is történni, de mi azt gondoltuk, hogy azért ez így nem jó! Valamit rosszul csináltunk és akaratlanul, de háttérbe szorítottunk egy csomó tehetséges nőt! Ha mi, akik nem is vagyunk hímsoviniszták, még mi is ezt műveljük, akkor elég nagy baj van! Úgyhogy most az őszi-téli menetben megpróbáljuk helyrebillenteni a világ rendjét, illetve azt gondoljuk, hogy akkor működünk jól, ha van figyelmünk az ilyesmire. Az külön érdekes, hogy most megjött a kedvünk ahhoz, hogy tematizáljuk a szezonjainkat.

Miben lesz más ez az évad a többihez képest?

A lényeg ugyanaz, továbbra is érdekes embereket mutatunk be, most történetesen nyolc nőt. Vannak köztük ismertek, Tenki Réka színésznő, Rost Andrea, Tóth Vera és van, akit pedig most fognak megismerni és reményeink szerint meg is kedvelni. Amiatt, hogy csak nőkkel beszélgetek, persze előtérbe kerülnek kifejezetten női témák, mint a terhesség, az anyaság, a család és a munka összeegyeztetésének nehézségei, hátrányos helyzetbe kerülés a férfiak mellett a munkában stb. Számomra is nagyon érdekes és felvillanyozó, hogy a nőkkel egyszerűen könnyebb beszélgetni, sokkal könnyebben beszélnek bármiről, mint a férfiak és sokkal könnyebben lehet velük egyből a lényegről, a legmélyebb dolgokról elmélkedni. Lelki dolgokban nem tartalékolnak, persze nagyon általánosítani mégsem lehet, de nekem jó érzés, hogy könnyen megtörténnek ezek a találkozások.

Mesélj egy kicsit a műsorban bemutatott alanyokról! Miért rájuk esett a választás?

Mindig olyan embereket választunk, akik minket is izgatnak. A Propaganda egy csapatmunka eredménye, tehát mindig valaki mond egy ötletet, ajánl valakit, aztán ezt megvitatjuk, és ha senkinek nincs baja a kiválasztottal, akkor felkérjük egy forgatásra. Mindig próbálunk olyan embereket is bemutatni, akik nem szoktak szerepelni televízióban, ennek az egyik egyszerű oka, hogy mi is szeretünk olyanokkal foglalkozni, akiket még nem ismerünk, akik minket is meglepnek a lényükkel, az eredetiségükkel, a tehetségükkel. Az utolsó két adásban, januárban két nagyon különböző karakter lesz látható. Tóth Verát az egész ország ismeri, de talán nem annyira közelről, mint ahogy a Propagandában lesz jelen. Nála az őszintesége lesz erős a műsorban, egyszerűen a Verában nagyon izgalmasan keveredik valami elemi életösztön, nyers erő, csupa-szívség egy sebzett érzékeny lélekkel. Utána pedig a záró adásban Enyedi Ildikó filmrendező jön, aki bár hatvan éves, mégis teljesen kortalan. Most készülő új játékfilmjében is olyan eleven energiákkal gondolkozik a szerelemről, a férfi-nő kapcsolatról, az emberben rejlő megállíthatatlan, megzabolázhatatlan szenvedélyekről, ami eleve érdekes. Ildikó esetében ugye az is jó téma lesz, hogy nagyon kevés nő foglalkozik filmrendezéssel, de sokszor még azt a keveset is elnyomják a férfiak, például az általuk befolyásolt filmtörténetben.

Van személyes kedvenced?

Na, ez nehéz kérdés, mert mindenkit megkedvelek általában a műsor készítése alatt. Nyilván az emberre hat a személyes érzése, a belső hasonlóság ereje. Egyébként azokat szeretem a legjobban, akik igazán őszinték, akik nem féltik magukat, és akiknek van humora.

Milyennek látod a mai nőket?

Hát, ha azt mondjuk, hogy mai nő, akkor nyilván meg kell vizsgálni a nők jelenlegi helyzetét a mostani kultúránkban. Szerintem sokat fejlődtünk, a nőknek egyre jobb a helyzete, még akkor is, ha nagyon sok felesleges, férfiak által hibernálni próbált rossz beidegződés működik a társadalomban. Mindenre azt szokták mondani, hogy ez a hagyomány, és nyilván van értelme, hogy így van. Meg kéne érteni, hogy a hagyomány is egy változó dolog, mi magunk változtatjuk folyamatosam, illetve korok, divatok, a korszellem óhatatlanul megváltoztat mindet magunk körül, ha tetszik, ha nem. Azt kéne megérteni a férfiaknak, hogy szabadok vagyunk, bármilyen új rendszerben tudunk élni, hiszen ezt csináljuk évezredek óta. Én kvóta párti vagyok, tehát igenis törvénybe iktatnám, hogy muszáj a parlamentben a képviselők felének nőnek lennie, és más területeken is megerősíteném a nőket. Egyszerűen jobb lenne a világ, érzékenyebb, több figyelem fordulna egy csomó fontos témára. Ezt a nők is érzik szerintem, tehát a mai nő öntudatos, és egyre erősebb a kiállása magáért. A leginkább persze a mai nőt is az izgatja, ami a régi nőt, hogy kevés a jó pasi! A férfiak meg azon keseregnek, hogy kevés a jó nő! Komolyan, van az embernél hülyébb állat a földön?

Mit gondolsz, mennyire lehet manapság egy nőnek összhangban tartani az anyaságot és a karrierépítést?

Ez munkahely és tevékenység függő. Egy blogger könnyebben tud otthonról dolgozni, mint egy színésznő. Pontosan kidolgozott stratégia nincs erre szerintem a társadalom részéről. Egyrészt azt akarjuk, hogy szülessen több gyerek, de azt hiszem nincs arra törvény, hogy kötelező visszavenni egy kismamát a régi pozíciójába. Arra is módot kéne teremteni, ha egy családban a férfi szeretne otthon lenni, vagy így jobban megoldható, akkor ez is elfogadott legyen. Ez az egész téma az úgynevezett fejlett nyugaton is rémisztő állapotokat mutat, a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy minél gyorsabban dugjuk be a gyerekeket a bölcsibe, és húzzunk vissza dolgozni. Ezen a téren sem leszünk örökre rabszolgák, csak most egy olyan fázisban van a világunk, hogy sok egyéb más probléma eltereli a figyelmünket, de ez váratlanul fel fog bukkanni és lesz változás.

Csáti Melinda

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezért fontos, hogy mindig megmelegítsd a maradék ételt, mielőtt megeszed

Ezért fontos, hogy mindig megmelegítsd a maradék ételt, mielőtt megeszed

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)