Palvin Barbara életeket ment egy magyar szabadalommal

2013.december.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Startup vállalkozásba kezdett hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb modellje, Palvin Barbara. A WeSaveUs nevű mobilalkalmazás és annak kiegészítője, a Legendary névre keresztelt okoskarkötő magyar fejlesztésű találmány, a projekt finanszírozása pedig közösségi alapon történik. A támogatók közül egyvalaki a világhírű modellel vacsorázhat, a világ bármely pontján.

Társalapítóként és ötletgazdaként jelent meg egy magyar startupnál a hazai modell, Palvin Barbara, aki induló vállalkozásához százezer dollárt, valamivel több, mint 22 millió forintot szeretne összegyűjteni a hónap végéig egy közösségi finanszírozási kampány során. A projekt másik szülőatyja, egyik barátja, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatója, Králik Attila, akivel régóta dolgoznak közösen az ötleten. A saját fejlesztésű és finanszírozású, WeSaveUs nevű, Androidra és iOS-re is elérhető mobilalkalmazás egy olyan okostelefon applikáció, ami életet menthet. Az ötlet nagyon egyszerű: a bajba került felhasználók segélyhívást küldhetnek az alkalmazással, ha megnyomják az aktiváló gombot a WeSaveUs app-ban. A program ezután értesítést küld a GPS pozíciójukhoz legközelebb lévő tíz felhasználónak arról, hogy valaki bajban van. Az üzenet tartalmazza a bajba jutott pontos tartózkodási helyét, fényképét és teljes adatlapját, így többek között a vércsoportját is, vagy azt, hogy mi válthat ki nála allergiás tüneteket. Így akár már a mentők kiérkezése előtt kaphat segítséget valaki.

Az alkalmazásban be lehet állítani olyan személyeket (családtag vagy barát) is, akik veszély esetén minden esetben megkapják az üzenetet, még akkor is, ha nincsenek a közelben. A fejlesztők elmondása szerint az ingyenes alkalmazáson keresztül természetesen csakis megbízható és visszaigazolt felhasználók küldhetnek segélykérést.

"Az ötletnek személyes indíttatása van" – mesél az alkalmazás születéséről Králik Attila. "Édesapámnak szívrohama volt, én nem voltam a közelében, de szerencsére más igen. Egy egyszerű megoldást szerettem volna találni arra az esetre, ha valaki egyedül kerülne bajba. Az ötlet maga már ekkor megszületett, most éppen a megvalósításán dolgozunk Barbival, aki hozzám hasonlóan nem tud és nem is akar elmenni a bajba jutottak mellett. Fontos megjegyezni, hogy ez egy jótékonysági ügy. Ezért is ingyenes az alkalmazás, reklámok sem lesznek benne. Hétmillió siketnéma ember él a földön, akik nem tudnak kiabálni, ha bajba kerülnek, és azt se hallják, ha valaki más a közelükben segítségre szorul. Ez számukra is jó megoldás lehet" – mondja az alkalmazásról, majd hozzáteszi: "Mi most álmodtunk egy nagyot. Reméljük, az emberek támogatnak minket abban, hogy ez az első lépés összejöjjön. A mostani akció egy próba kör, megpróbáljuk felmérni, hogy egyáltalán érdemes-e ezzel foglalkoznunk".

A mobilalkalmazáshoz kapcsolódik egy okoskarkötő is – a letisztult dizájnnal rendelkező Legendary – ami Bluetooth-on keresztül összeköthető a telefonunkkal és különféle értesítések esetén rezeg a tulajdonos karján: jelzi a bejövő hívásokat, az sms-eket, vagy a beérkező emaileket, a Facebook és Twitter üzeneteinket, emlékeztet a naptár bejegyzéseinkre, sőt arról is szól, ha merülőben van a telefonunk. Emellett válogathatunk vele a zenék között, akár biciklizés, akár futás közben, bejelentkezhetünk a FourSquare-re és akár fényképezhetünk is.

És ki ne felejtette volna már otthon, a munkahelyén vagy esetleg egy kávézóban a telefonját? A fejlesztők az ilyen esetekre is gondoltak: a Legendary ugyanis azonnal jelez, ha elhagyjuk telefonunk tíz méteres környezetét. De a legfontosabb tulajdonsága az okoskarkötőnek, hogy egyetlen gomb megnyomásával segítséget tudunk kérni a közelben lévő WeSaveUs felhasználóktól és a beállított ICE (In Case of Emergency - veszély esetén értesítendő) kontaktoktól.

A Legendarynek még csak a prototípusa készült el, a gyártáshoz az ötletgazdák jelenleg az Indiegogo oldalon keresnek támogatókat, ahol december 30-ig tart a pénzgyűjtő kampány. Addig is 60%-os kedvezménnyel lehet előrendelni a Legendary okoskarkötőt az oldalon, ahol ráadásul akár egy vacsorát is lehet nyerni Palvin Barbarával. A modell ugyanis felajánlotta, hogy egy szerencsés támogatót egy vacsorával jutalmaz meg, amit ő maga főz, ám a helyszínt a nyertes választhatja ki: ez lehet akár Miami, akár Hawaii, vagy a támogató saját otthona. És hogy hogyan jut az utazások és a munka mellett minderre ideje Barbinak? "Az embernek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen. Fontosnak tartom ezt az ügyet, így foglalkozom vele. Társalapító vagyok, sok dologba van beleszólásom, igyekszem napi szinten részt venni a munkában, még akkor is, ha külföldön vagyok. Ez az első saját jótékonysági programunk, nem is nevezném cégnek. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy sem Attila, sem én nem kapunk fizetést, sőt egyelőre mi finanszírozzuk a fejlesztéseket. Nem azért hívtuk életre ezt a projektet, mert ebből szeretnénk megélni, sőt azt szeretnénk, hogy a lehető legalacsonyabb áron a lehető legtöbb emberhez eljusson, és kvázi beszerzési áron lehessen megvásárolni a Legendaryket" – mondja Palvin Barbara, aki a támogatók kedvéért elárulta, hogy nagyon szeret főzni, ételspecialitása pedig a "találjunk ki valamit abból, ami éppen van a hűtőmben" koncepción alapul.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)