Selena Gomez őszintén mesélt a depressziójáról, a szorongásairól és hogy miért használja keveset az Instagramot

2019.március.24.

Selena Gomez igencsak drámai évet tudhat maga mögött. De most végre őszintén mesélt arról, mekkora nyomás nehezedik rá a koncertturnék alatt, hogy milyen érzés újra a stúdióban lenni, és hogy mik azok az egyszerű dolgok, amelyek boldoggá teszik (egy kis segítség: nem az Instagram).

Selena Gomez
Fotó: Phil Poynter

Egy szokatlanul esős és szeles este Los Angelesben Selena Gomez nehéz bevásárlótasakokkal jelenik meg az ajtómban. Úgy döntöttünk, hogy a ma esti vacsora olyan lesz, mint azok a kellemes vasárnapi templom utáni grillezések a texasi gyerekkorából. "Az emberek borzasztóan akarták, hogy önazonos legyek", mondja, miközben ráhelyez egy tortillát a sistergő olajra. "És amikor ez végre megtörtént, akkor nagy kő esett le a szívemről. Nem vagyok más, mint amit mutatok. Nagyon őszinte vagyok a rajongóimmal, és sokszor mondok olyan dolgokat, amit nem kéne. Úgy érzem, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most itt tartok". Nem is várnék mást a 26 éves Selenától, ahogy a 147 millió követője sem Instagramon (Selenatorok, ahogy nevezik magukat). Az őszinte, filter nélküli hangnem felé történő váltást pedig Gomez a 2014-es The Heart Wants What It Wants című balladájához köti, ami egy olyan fiú iránti érzelmeiről szól, akiről tudja, hogy nem való hozzá. Elképzelhető, hogy Justin Bieberre gondolt, akivel hároméves kapcsolatának körülbelül akkor lett vége, amikor a szám megjelent (érdekes fordulat az életében, hogy azóta ismét egymásra találtak, legalábbis minden jel erre utal). Ha 30 fölött vagy és úgy érzed, nem tudod pontosan hova is tenni Gomez sikerét, leszámítva néhány közismert popslágert és egy jelenetet A nagy dobás című filmből, akkor érdemes megnézned a dal klipjét. Mielőtt elkezdődik a szám, Selena remegő hangját halljuk, mintha egy pszichoterápiás beszélgetést vettek volna fel. Vajon színjáték csak? Mindenesetre van benne valami mágikus, amitől úgy érzed, osztozol a fájdalmában. Valahogy működik, mintha nem csupán egy popsláger felvezetője lenne, hanem a valóság, és ki tudja, talán nincs is nagy különbség a kettő között.

Selena Gomez új tetoválása egy nagyon fontos személyt szimbolizál

Selena Gomez új tetoválása egy nagyon fontos személyt szimbolizál

Magányos a csúcson

A csokoládébarna haját bámulva– amiért a Pantene milliókat fizetett – áthúzok a fején egy kötényt és megkötöm hátul a vékony derekán, hirtelen úgy érzem, hogy meg kell védenem, és ahogy később elmerülök a rajongói üzenetében, rájövök, hogy ők már évek óta így éreznek vele kapcsolatban. Még akkor is, amikor erőt és magabiztosságot sugároz, Gomez mindig törékeny marad. "Többször sírtam már a színpadon, mint az meg tudnám számolni, és nem vagyok egy aranyosan síró lány", mondja. Legutolsó turnéját hirtelen félbeszakította, és bevonult egy pszichiátriai intézetbe Tennessee-be. (Ez már a második alkalom volt, hogy Gomez kezelés miatt mondta le a turnéját. 2014 januárjában, nem sokkal azután, hogy lupuszt állapítottak meg nála, két hetet töltött egy arizonai centrumban, ahol már Kate Moss és Tiger Woods is megfordult.) Ennek az oka nem valamilyen függőség vagy éhségzavar volt, hanem kiégés, hogy pontosan fogalmazzunk.

"A turnékon nagyon magányosnak érzem magam" - magyarázza. "Az önbizalmam teljesen összeomlott, depressziós voltam, szorongtam. Pánikrohamaim voltak rögtön mielőtt színpadra kellett lépnem, vagy miután lejöttem róla. Alapvetően úgy éreztem, nem vagyok elég jó, nem vagyok képes végigcsinálni. Úgy éreztem, nem adok semmit a rajongóimnak, és hogy ők ezt látják – ami szerintem egy teljes torzulás volt. Annyira hozzászoktam, hogy gyerekek előtt lépek fel. A koncerteken arra kértem mindenkit, hogy emeljék fel a kisujjukat és ígérjék meg, hogy soha nem hagyják, hogy valaki azt éreztesse velük, hogy nem elég jók. Hirtelen meg azt látom, hogy a srácok cigiznek és isznak a koncertjeimen, 20-30 évesek, és nem tudom, mit mondjak nekik. Nem mondhattam, hogy mindenki ígérje meg, hogy legyen jó magához! Nem így működik, és ezt tudom, mert én is ugyanezzel a szarral küzdök. Amit inkább mondtam volna, hogy az élet annyira stresszes, és azt kívánom, bárcsak elmenkülhetnék előle. De nem tudtam a saját problémáimat feldolgozni, ezért úgy éreztem, nem tudok nekik semmi okosat mondani. És talán azt gondoltam, mindenki azt hiszi, időpocsékolás eljönni megnézni engem".

"Ahonnan mi jövünk, onnan nem igazán tudsz kilépni. Így amikor kezdtem egyre sikeresebb lenni, az magával hozott egy adag bűntudatot. Azon gondolkodtam, vajon tényleg megérdemlem."

2016 augusztusában feltöltött egy fotót Instagramra, ami szinte barokkos drámát vont maga után: Gomez a színpadon feküdt, nem lehetett tudni, hogy a fájdalomtól vagy a boldogságtól, és több mint 1 millió hozzászólás érkezett rá, majd ezután eltűnt 3 hónapra. Elrepült Tennessee-be, leadta a telefonját és féltucat fiatal nőhöz csatlakozott és egyéni, csoportos és lovas terápiák sorozatán vett részt. "Fogalmad sincs, milyen hihetetlen érzés volt csak hat lánnyal lenni", mondja, "igazi emberek, akik magasról tettek rá, hogy ki vagyok, mert ők is az életükért küzdöttek. Az egyik legnehezebb dolog volt, amit valaha csináltam, de a legjobb is egyben". Kilencven napot töltött itt, majd ugyanabban az évben az American Music Awardson tért vissza a nyilvánosság elé, ahol átvette a kedvenc pop-rock előadónak járó díjat és megható beszédében a nehézségeire is kitért.

Selena Gomez
Fotó: Phil Poynter

Sikerre ítélve

A babaarcú sztárt egyszer jó barátja, Taylor Swift így jellemezte, "egyszerre 40 és 7 éves". Texasban nőtt fel egyedülálló anyával, aki 16 éves volt, amikor világra hozta őt. Hétéves korára, miután eltöltött pár évet szépségkirálynő választásokon, megkapta első szerepét a Barney és barátai című gyerekműsorban. Mindössze 12 évesen már a Disney egyik fiatal sztárja volt, és egy év múlva Los Angelesbe költözött az édesanyjával és nevelőapjával, hogy a Varázslók a Waverly helyből főszerepét eljátssza. A show nagyon sikeres volt, és a Disney azt tette, amit a Disney tesz, kiterjesztette Gomez tehetségét a zene- és a filmiparra, miközben anyja, Mandy Teefey továbbra is a menedzsere volt (2014-ben szerződött egy hollywoodi menedzserrel az első idegösszeroppanását követően).

"Szeretném, ha több ember beszélne a terápiáról. Minket, lányokat, arra tanítanak, hogy még erősebbek, még szexibbek, még menőbbek, még lazábbak legyünk. Nekünk is szükségünk van arra, hogy érezzük, néha széteshetünk".

Egyetlen gyereksztárnak sem könnyű átvészelni a tinikort, és Gomez még most is küzd azzal, hogy levetkőzze a cuki, vidám varázslólányos karakterét. "A fiúk lázadhatnak", meséli, "de egy nőnek visszaüthet. Nehéz nem klisésnek lenni, és nem egy csődtömeggé váló gyereksztárrá lenni. Tiszteltem a rajongóimat és amit kaptam, de ugyanakkor próbáltam kitalálni, hogy mit szeretek csinálni és meddig mennék el érte". Amit először tett a Disney után az Harmony Korine sötét Spring Breakers – Csajok szabadon című 2013-as film szexről, drogokról, gyilkosságról.

Visszatekintve, Gomez gyerekkori sikereit mindig megpecsételte a szomorúság. "Az anyukám feladta az egész életét miattam", magyarázza. "Ahonnan mi jövünk, onnan nem igazán tudsz kilépni. Így amikor kezdtem egyre sikeresebb lenni, az magával hozott egy adag bűntudatot. Azon gondolkodtam, vajon tényleg megérdemlem?". Bár elég sok más filmben is feltűnt azóta, Gomez sikere főleg a zeneiparban bontakozott ki. És mégis a zenészek élete merítette ki a legjobban. A forgatásokon felpörög a társaságtól, és attól, ha valaki más bőrébe bújhat, de a koncerteken minden szem rászegeződik. "Fura", mondja, "hogy felmész a színpadra és mindenki tudja, hol voltál tegnap este".

"Teljesen felemésztett az Instagram. Ezzel keltem, ezzel feküdtem. Függő voltam, és olyan érzés volt, mintha olyan dolgokat látnék, amiket nem akarok, olyasmiket ültetett el a fejemben, ami nem kellett volna, hogy érdekeljen. Mindig szarul érzem magam, ha felmegyek Instára. Ezért fogtam vissza magam."

A turnéval és a terápiával a háta mögött Gomez az utóbbi időben különösen nyugodt volt. A 13 Reasons Why Netflix sorozat, aminek producere volt, hamarosan folytatódik, és nagyon sok olyan témát is érint, ami fontos számára, köztük a tiniöngyilkosság és a közösségi média nyomása. Selena közben a stúdióba is vissza-visszatért, most pedig már egy új lemezen is dolgozik. Közben a Coach márkával közös kollekciót tervezett, és a Puma arca is lett. "Azt hiszem, összesen tizenhét ember tudja a telefonszámom, és csak ketten híresek közülük", meséli. Heti ötször jár terapeutához: "szeretném, ha több ember beszélne a terápiáról. Minket, lányokat, arra tanítanak, hogy még erősebbek, még szexibbek, még menőbbek, még lazábbak legyünk. Nekünk is szükségünk van arra, hogy érezzük, néha széteshetünk".

Selena Gomez
Fotó: Phil Poynter

Alig posztol Instagramra, igazából nincs is már az applikáció a telefonján, és a jelszavát sem tudja (az asszisztense kezeli). Néha arról álmodozik, hogy teljesen eltűnik a közösségi oldalakról. "Ahogy én lettem a legtöbb követővel rendelkező személy az Instagramon, kiborultam", mondja Gomez. "Teljesen felemésztett. Ezzel keltem, ezzel feküdtem. Függő voltam, és olyan érzés volt, mintha olyan dolgokat látnék, amiket nem akarok, olyasmiket ültetett el a fejemben, ami nem kellett volna, hogy érdekeljen. Mindig szarul érzem magam, ha felmegyek Instára. Ezért fogtam vissza magam". Azért nem tűnt el teljesen, kapcsolatát The Weeknddel elég nyilvánosan felvállalták a közösségi oldalon. Amikor kérdezem Selenát erről, azt válaszolja, hogy minden, amit korábban mondott a kapcsolatairól visszaütött, és soha többé nem teszi. Ez lehetett a magyarázata annak is, hogy miért voltak annyira titokzatosak mindketten Justin Bieberrel, mikor utoljára összejöttek megint.

Eddig tartott Selena Gomez Instagram-uralkodása, már nem őt követik a legtöbben

Eddig tartott Selena Gomez Instagram-uralkodása, már nem őt követik a legtöbben

Miközben nézi, ahogy körbejárja az asztalt a sajtos krumplija, ez egy szippantás az otthon egyszerűségének öröméből. "Figyelj, szeretem, amit csinálok, de – hogy mondjam ezt anélkül, hogy furának tűnjek? Alig várom, hogy az emberek elfelejtsenek".

Szöveg: Rob Haskell

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2018. márciusi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

„Csak azzal tudok szexelni, aki elég okos" - Mindent a szapioszexualitásról

„Csak azzal tudok szexelni, aki elég okos" - Mindent a szapioszexualitásról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói