Simon Kornél: „Benedict Cumberbatch egy tökéletes, precíz művészi gépezet”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nagy találkozás: Sherlock Holmes megformálójának viaszmása, Benedict Cumberbatch Bécsből érkezett a Madame Tussauds Budapestbe, ahol a színész állandó magyar hangja, Simon Kornél már várta.

Simon Kornél
Simon Kornél évek óta Benedict Cumberbatch magyar hangja, igaz, még sosem találkoztak személyesen

Simon Kornélnak nem sikerült személyesen összefutnia Benedict Cumberbatch színésszel, aki egy ideig Budapesten forgatott, így kénytelen volt beérni a színész viaszbábújával. Kissé beleborzongott, amikor a szemébe nézett, hiszen ugyanazzal a tekintettel és szemszínnel találkozott, mint amivel a szinkronizáláskor hosszú órákon át szemezett.

A két színész kapcsolata több évre nyúlik már vissza, egy forró nyári napon találkoztak először a szinkron-filmstúdióban, és az ismerkedésük nem volt szokványos.

Egy rovarcsípés miatt nem tudtam állni, ezért egy bárszéken ülve dolgoztam, és a légkondicionáló is elromlott. Nehéz kezdés volt, de örülök, hogy azóta folyamatosan én adhatom a hangját. Benedict Cumberbatch egy tökéletes, precíz művészi gépezet, színészi játékában mindig felfedezhető az empátia és valamiféle angolos távolságtartás furcsa elegye.

Viszonylag gyorsan lett legenda, és szerintem megérdemelte. Érdekes, hogy a befutása óta csináltam olyan produkciókat, amik még a közismertsége előtt készültek. A Sherlock Holmes-os nagy áttörése előtt egy amerikai filmben csak egy három mondatos szerepet, egy katonát alakított. Személy szerint a Kódjátszma a kedvenc filmem tőle.

Tudod, miért téged választottak a magyar hangjának?

Érdekes kérdés, amit sosem tettem fel, ezt ritkán firtatjuk, de köszönet érte a szinkronrendezőnek, Majoros Eszternek. Szerintem egyáltalán nem hasonlít a hangunk, és inkább különbözőek vagyunk, mint hasonlóak. Viccesre véve, talán csak annyi a közös bennünk, hogy mindketten nagyon jó színészek vagyunk…

„A saját dalaimat énekelhetem, így önazonos tudok maradni” - Kocsis Paulina-interjú

„A saját dalaimat énekelhetem, így önazonos tudok maradni” - Kocsis Paulina-interjúSimon Kornél rajong Benedict Cumberbatch színészlegendáért

Találkoztál vele a való életben?

Tavaly, amikor itt forgatott Budapesten, szerettem volna találkozni vele, de nem mozgattam meg minden követ, így nem jött össze. Ha rámenősebben használtam volna a kapcsolataimat, biztosan sikerül személyesen megismerkednünk.

Ő itt forgatott, én itt élek, valószínűleg ennél jobb lehetőségünk nem lesz a találkozásra. Be kell érnem a viaszbábujával, akivel most találkoztam, ő is ideiglenesen tartózkodik Magyarországon.

Megváltozott a külsőd. Mióta viselsz bajuszt?

Nem túl régen, két szerephez is kell, mozifilmeket forgatok április végéig, addig viselem. Bevallom, túlzottan nem kedvelem. Nagy szakállal mentem el otthonról, és bajusszal tértem haza - szerencsére a gyerekek megismertek, biztos a hangom miatt.

Érdekes kísérlet a bajusz, apukámnak is volt, de én már akkor sem szerettem. Ha már szőr kell az arcomra, akkor inkább legyek teljesen szakállas.

Sorozatban is láthatunk? Szereted a kereskedelmi tévézést?

Mostanában biztos nem, sajnos nem forgattam sorozatot. Ha a színész van olyan szerencsés, és bekerül egy heti vagy napi sorozatba, az több szempontból is jó. Egyrészt a rendszeres munka financiálisan komoly hátteret tud biztosítani.

Lékai-Kiss Ramóna üzent a mai magyar nőknek, miközben átalakulásáról mesélt

Lékai-Kiss Ramóna üzent a mai magyar nőknek, miközben átalakulásáról mesélt

Másrészt hirtelen sok ember látóterébe kerül, hiszen hétről-hétre vagy akár estéről-estére találkoznak vele a televízió képernyőjén. Ha szerethető, jó dolgot csinál, akkor megismerik az utcán, megveregetik a vállát, és ez tagadhatatlanul jó érzés. Egyfajta elismerése vagy tükre a munkájának.

A legjobb az egészben, legalábbis számomra, hogy ilyenkor általában csak egy dologra kell és lehet figyelni: a sorozatra, amit éppen forgatok. A napi munka általában tizenkét óra. Reggel négykor felkel az ember, beleveti magát a munkába, este hazamegy, megöleli a családját, majd másnap minden kezdődik elölről heti öt-hat napon át. Szeretem ezt a terhelést, pont úgy, mint az intenzív próbafolyamatot. Szeretek egy dologra koncentrálni.

Amikor valós apa szerepben a gyerekkel töltöd az idődet, akkor is csak rájuk koncentrálsz?

Igen, akkor mindenki hagyjon békén, akkor csak ők léteznek. Este 7 óra magasságában ki szoktam kapcsolni a telefonomat, hacsak nem valami nagyon sűrű időszaknak vagyok a közepén, és csak a vészhívásokra válaszolok.

Keleti Andrea: "Nem sovány, hanem egészséges és boldog szeretnék lenni"

Keleti Andrea: "Nem sovány, hanem egészséges és boldog szeretnék lenni"

Könnyen összeegyezteted az apaságot és színészetet? Két fiú édesapja vagy, a kicsi még csak 3 éves...

Az nagyon jó érzés, ha jó ütemben tud váltakozni az apaság és a színészi munka. Nagyon jól ki tudják egészíteni egymást, és nem jó összekeverni az egyiket a másikkal. Most áprilisig színész vagyok, májustól pedig a jelenlegi állás szerint átkapcsolok teljes állású apa üzemmódra.

Nincs szükséged időnként az egyedüllétre, hogy elcsendesedjenek körülötted a dolgok?

Szeretek egyedül lenni. Nemrég azt kértem a családomtól, hadd tölthessek egyedül 3 napot, és elutaztam Mátrafüredre. Elvittem magammal a gitáromat ,és készültem a közelgő koncertünkre. Az egyedüllét az ember kreatív potenciálja, én így tudok új dolgokat kitalálni.

Nagyon jólesett ez a kis egyedüllét, de a harmadik napon azon kaptam magam, hogy Dorkán és a gyerekeken jár az eszem, hogy milyen jól éreznénk magukat együtt. El is határoztam, hogy négyesben is el fogunk oda látogatni.

Vincze Lilla: „Szeretnék ragyogni, igaz már kicsit örökzöldben”

Vincze Lilla: „Szeretnék ragyogni, igaz már kicsit örökzöldben”

Gitár? Van egy együttesed?

Igen, a BOUGHRIS. Több mint negyvenéves álmom teljesült, egy rock együttesben gitározom és énekelek. Május 30-án tartjuk az eső és reméljük nem utolsó koncertünket a Hatszín Teátrumban. Erre a fellépésre gyakoroltam.

Fura téged vad rockerként elképzelni, inkább egy komoly családapát látok benned…

Gyere el a koncertre, és meglátod a másik oldalamat is. Ha úgy adódik, meg tudok őrülni.

Hogy futsz neki a nyárnak, munkával vagy inkább pihenéssel szeretnéd tölteni?

Jó lenne, ha sikerülne összeegyeztetni a kettőt. Ránk fér a pihenés. Én és a feleségem szabadúszó színészek vagyunk, ha nem dolgozunk, nem áll pénz a házhoz. Márpedig a pihenéshez és teljes kikapcsolódáshoz az is szükségeltetik, hogy biztosak legyünk benne, nem kell aggódni a holnap miatt.

Rába Timi: „Egy 50 éves nő is megállja a helyét a munkaerőpiacon”

Rába Timi: „Egy 50 éves nő is megállja a helyét a munkaerőpiacon”

A zenekar egy alternatíva ahhoz, hogy több bevételed legyen, vagy csak hobbi?

Nem játszunk manapság divatos zenét, és az a gyanúm, hogy nem vagyunk elég fiatalok ahhoz, hogy rock vagy pop idol szerepben tündököljünk. Bár ki tudja? Ha Iggy Pop amerika szólóénekesre gondolok, akár... A BOUGHRIS alternatív rock zenét játszik. Ez jelenleg nem a legfelkapottabb zenei műfaj, de nem táthatunk előre semmit. Bízom abban, hogy megtaláljuk a közönségünket, illetve ők minket.

Folytatjátok a közös előadást a feleségeddel, Gryllus Dorkával?

Az Üvegfal című kétszemélyes előadásunk, amely egy toxikus házasság története, továbbra is megy. A sikerén felbuzdulva gondolkodtunk egy másik közös darabon, ami rólunk szólna: hogyan találkoztunk, hogy szerettünk egymásba... Egy szép, kerek mese lenne zenével, énekkel.

Simon Kornél és Gryllus Dorka az életben és szakmai berkekben is egy párt alkot
Fotó: RTL Sajtóklub

„Igenis van jogotok ahhoz, hogy válasszatok!” - Balogh Edina üzent a magyar nőknek, és ezt mindenkinek látnia kell!

„Igenis van jogotok ahhoz, hogy válasszatok!” - Balogh Edina üzent a magyar nőknek, és ezt mindenkinek látnia kell!

Szerinted miért szeretnek titeket ennyire az emberek?

Mert mi is szeretjük őket. Nagy humanista vagyok, és a feleségem az. Hiszek az emberben, másképp nem is lehet. Igyekszünk egymással és mindenkivel kedvesek lenni.

A gyerekeket is ebben a szellemben nevelitek?

Nem is kell erre nevelni őket, nálunk sokkal nyitottabban jöttek a világra. Dorka és én is zárkózottak voltunk gyerekkorunkban, a fiaink nem ilyenek, ők sokkal könnyebben teremtenek kapcsolatot. A kisebbik, Áronka 3 évesen már nagyon vagány, simán helyreteszi az óvodatársait.

Bírod az iramot velük?

Tagnap már lerogytam, hogy nem bírom tovább, a gyerekek mind a ketten kinyúvasztottak. 48 éves vagyok vagyok és nem 26, a kor sajnos ilyen. Áronka nagyon impulzív, néha nehéz teljesíteni a világgal szembeni követeléseit, de igyekszem tartani vele az iramot. Néha ki kell fújni a fáradt gőzt, és utána teljes erővel tudom folytatni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)