Nem találták megfelelőnek a külsejét, hogy filmezzen, idén két Emmy-díjat is nyerhet – Sydney Sweeney-portré

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nehéz elhinni a babaarcú, meseszép és nem utolsósorban tehetséges színésznőről, hogy nem hittek benne a pályája elején. Sydney Sweeney viszont bebizonyította, igenis helye van a filmiparban. Visszahúzódóbb, mint az Eufóriából megismert arca alapján gondolnánk, viszont annál nagyobb stratéga, aki prezentációval győzte meg a szüleit, miért kell Los Angeles-be költözniük. Bár még csak 24 éves, a színésznő életútja már most szédítően inspiráló.

 Sydney Sweeney idén akár két Emmy-díjat is bezsebelhet: egyet az Eufória második évadában nyújtott alakításáért, egyet pedig A Fehér Lótusz című sorozatért
Fotó: Getty images/Glamour

Kicsoda Sydney Sweeney? Hollywood egyik legújabb fiatal csillaga, a Z-generáció kedvenc sorozatának sztárja, nem mellesleg hobbi autószerelő és küzdősportrajongó. Ha rákeresünk a színésznő nevére a Google-ben, tucatnyi interjút, Eufória és Fehér Lótusz-féle mémet és rajongók által összevágott videót találunk. A fiatal, gyönyörű és nagyon tehetséges Sweeney pedig minden kétséget kizárólag ma Hollywood egyik legkeresettebb és legsikeresebb arca. Honnan indult a karriere és hogyan hódolt be előtte az egész világ alig pár év leforgása alatt? Keservesebben, mint gondolnád!

Volt egyszer egy nehéz kezdet

Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében, az Éles tárgyakban, az Eufóriában, A Fehér Lótuszban és a Szolgálólány meséjében is találkozhattunk már Sydney Sweeney arcával, méghozzá a legkülönbözőbb szerepekben. A rangos díjakra való jelöléseket, az egybehangzó kritikai dicséretet azonban rengeteg nehéz év és lemondások sora előzte meg.

Sydney Sweeney 2019-ben, az HBO-n futó Eufória sorozatban
Fotó: Profimedia

Sweeney a Washington állambeli Spokane kisvárosban töltötte a gyerekkorát, szüleivel és az öccsével együtt közel sem éltek olyan csillogó körülmények között, mint amilyenben a sztár ma él Los Angeles-i villájában. De a színésznő már egészen fiatalon tudta, neki igenis Kaliforniában, a filmipar fellegvárában a helye. Tizenegy éves volt, amikor egy alaposan összerakott prezentációval érvelt a szüleinek amellett, miért költözzön az egész család Los Angelesbe; gyakorlatiasan és stratégaként állt hozzá a show business világához. Pontosan tudta, ahhoz, hogy legyen esélye befutni, nem ingázhatnak többé a két állam között a meghallgatások és pilot forgatások miatt. Sweeney karrierjét sokáig reklámfilmek és háttérstatiszta munkák tették ki, de 2009 körül már nagyobb szerepeket is bezsebelt, például a Hősök és a Gyilkos elmék című sorozatokban. Bár az igazán nagy áttörés csak évekkel később jött el, számára ezek a lehetőségek is sokat jelentettek. Volt azonban egy pont, amikor majdnem feladta kibontakozóban lévő karrierjét. Egy casting vezető ugyanis odavetette neki, hogy sosem fog képernyőn szerepelni, mert szerinte nem rendelkezik a „megfelelő” kinézettel. A fiatal színésznőt akkor mélyen érintette a lesújtó kritika, de ma már legyint és mosolyog a dolgon: „A világ legsikeresebb sorozataiban játszom” – szögezte le egy GQ interjúban, amikor felidézte a régi esetet.

10 Nicole Kidman film, ami bebizonyítja, mennyire zseniális színésznő

10 Nicole Kidman film, ami bebizonyítja, mennyire zseniális színésznő

A motiváció adott volt: visszaszerezni az otthont

Nem ez volt az első, sem az utolsó, hogy valaki megkérdőjelezte volna Sweeney tehetségét és képességeit. Mielőtt az elsöprő hírnévvel (a sajnálatos módon) együttjáró online bullying trollokkal gyűlt volna meg a baja, a saját családjában kellett bizonyítania, hogy több van benne, mint azt mások gondolnák. Gyerekkorától kezdve a küzdősportok, csapatjátékok, lézerharcok nagy szerelmese, állandóan kék-lila foltokkal tért haza edzések után, de másnap ugyanúgy folytatta a játékokat. „Imádom a küzdősportokat és a meglepetés erejét – sose nézték ki belőlem, hogy így harcolok, hogy ilyeneket tudok.” Anyukája egyszer leültette és figyelmeztette, hogy egy fiú sem lesz oda érte, ha a teste folyamatosan zúzódásokkal van tele. Sweeney ekkor határozta el, ha más nem is fogja szeretni, itt az ideje, hogy ő megszeresse magát. Az önmagába vetetett hite még akkor sem ingott meg, amikor a 18. születésnapját betöltve ébredt rá, hogy az eddigi statisztamunkáiból még közel sem gyűlt össze elég, hogy visszavásárolja a szülőházát – de leporolta magát, és folytatta a munkát ott, ahol abbahagyta.

Korábban a családja ugyanis nehéz anyagi körülményeket élt meg, és kénytelenek voltak eladni a spokane-i házukat; egy ideig nem tudtak máshol lakbért sem fizetni, így a szülők a gyerekekkel együtt kilenc hónapra az egyik közeli Holiday Inn motelba költöztek, míg kitalálták, hogyan tovább. Annak ellenére, hogy abban az időszakban óriási volt az egzisztenciális bizonytalanság, nosztalgiával tud visszaemlékezni a hotelban eltöltött hónapokra. Azt viszont egy életre eldöntötte, hogy addig fog dolgozni, hogy a jövendőbeli gyerekeinek sose kelljen megtapasztalniuk hasonlót. Ma már fényűző, hollywood-i sztárokhoz méltó életet él, a villáját mégis egyedül újította fel és tartja rendben, a festést és tapétázást is saját maga csinálta. Nem áll messze tőle a kétkezi munka, imád különböző elfoglaltságokban elveszni, legutóbb az autószerelős TikTok videóival vált internetes szenzációvá. Sweeney, a szőke hajával és porcelán baba arcával újra és újra rácáfol a fiatal színésznőket övező klasszikus sztereotípiákra: a hobbi barkácsolás mellett ideje nagy részét is szívesebben tölti otthon; az Eufóriában alakított Cassie Howarddal ellentétben sosem iszik, és elmondása szerint drogokat sem használt még soha, ő egyszerűen egy „öreg lélek”.

Fotó: Profimedia

Millie Bobby Brown élete nagy dobására készülhet a Stranger Things után

Millie Bobby Brown élete nagy dobására készülhet a Stranger Things után

Az Eufória második évada virális mémek szempontjából kifejezetten termékeny volt, és ezek mellett Sweeney-nek briliáns alakításával sikerült megszereznie első Emmy-jelöléseit is. Nem is csoda: a sorozatban Cassie személyiségfejlődése az egyik legizgalmasabb szál, és a második évadban szinte kivétel nélkül neki köszönhetjük a legkaotikusabb jeleneteket. A Z-generáció néhol botrányos mindennapjait, kapcsolatait bemutató sorozatban Sweeney karakterének bőven kijutott a „bevállalósabb” jelenetekből, amelyekről nem félt a nyilvánosság előtt beszélni; Sam Levinsonnal, a sorozat rendezőjével voltak komolyabb beszélgetéseik, amikor újragondolták, hogy egy-egy topless jelenet valóban organikusan hozzájárul-e a történet alakulásához, vagy pedig könnyen elhagyható. „Egyszer sem éreztem úgy, hogy Sam erőltette volna a dolgot, vagy hogy mindenképpen be akart volna tenni a meztelen jelenetetek egy HBO sorozatba... Sokáig nem beszéltek a kritikusok az alakításomról, pusztán azért, mert levetkőztem, de én kifejezetten büszke vagyok a sorozatra.”

Lehetőséget ad a női alkotóknak

Sweeney, akit mindig is vonzott a filmipar másik oldala, nemrégen belevágott a saját produkciós házának, a Fifty-Fifty Films építésébe. Már javában zajlik első projektjük, a The Player’s Table című sorozat forgatása, amiben a főszerepben Sweeney mellett az énekes Halsey-t is láthatjuk. A sorozatot Jessica Goodman They Wish They Were Us című regényéből adaptálják. Sweeney külön missziójának tartja, hogy a vezetése alatt működő produkciós ház elsőkötetes női szerzők történeteit vigye képernyőre, méghozzá női rendezők és forgatókönyvírók kreatív kollaborációja által. Számomra fontos, hogy mindenki úgy érezhesse, van hangja, van helye.

Sydney Sweeney az IMDb fotóstúdiójában pózol a 2022-es Independent Spirit Awards díjátadón 2022. március 6-án a kaliforniai Santa Monicában
Fotó: Getty images/Glamour

Lili Reinhart új Netflix-filmjét minden nőnek látnia kell

Lili Reinhart új Netflix-filmjét minden nőnek látnia kell

Ma már lehetetlen elmenni szó nélkül a Sydney Sweeney-jelenség mellett. Az internet és a kritikusok is egyaránt ódákat zengtek az Eufória és A Fehér Lótuszban nyújtott alakításáról – idén két Emmy-díjra is jelölték, mindkét sorozatért a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Sweeney az élő példa, hogy a legkritikusabb pillanatokban, amikor minden összedőlni látszik, a magunkba vetett hit az egyetlen adott dolog, ami biztos forgatókönyv a folytatáshoz. A lassan egy évtizede egyengetett, felfelé ívelő karrierjéből nem hiányoztak a mélypontok, viszont visszatekintve minden kudarcnak és áldozatnak megvan a helye a nagy egészben – hiszen már 2019-ben, egy tarot kártya olvasáson megmondták neki: „Karnyújtásnyira van tőled a siker – rengeteg, elképesztő siker.”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

glamour plusz ikon A tanítás egy párbeszéd, interaktív folyamat - beszélgetés Pizarro-Iványi Júlia iskolaigazgatóval

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)