Miért volt olyan nehéz Tina Turner életútja? 5 dolog, amit nem tudtál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

83 éves korában, hosszú betegség után meghalt Tina Turner, a rock 'n' roll forradalmi királynője, aki hat évtizedes ikonikus karrierjével zenészek generációit inspirálta. Cikkünkben a legendás énekesnő nehézségekkel teli életútjára emlékezünk.

Tina Turner életútja tele volt nehézségekkel
Tina Turner rengeteg nehézséggel küzdött meg az élete során
Fotó: Paul Natkin/Getty Images

Tina Turner komoly személyes és szakmai akadályokat hagyott maga mögött az élete során. Az énekesnő a hatvanas években robbant be a köztudatba Ike Turner oldalán, akivel 1962 és 1978 között voltak házasok. Súlyosan bántalmazó kapcsolatából kilépve főnixként tért vissza, és a nyolcvanas években olyan örök slágerekkel vált nemzetközi szupersztárrá, mint a What's Love Got To Do With It.

A brit Vogue áprilisban arról kérdezte Tina Turnert, hogy milyen tanácsot adna a fiatalabb önmagának: „Azt mondanám magamnak, hogy maradjak erős, és továbbra is többet akarjak, és küzdjek mindenért! Jönni fog, és érdemes lesz várni rá!” – válaszolta az énekesnő. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie?

Miért volt olyan nehéz Tina Turner életútja?

Tina Turner 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock néven Tennessee államban. 11 éves volt, amikor édesanyja megszökött, hogy megszabaduljon férjével kialakult erőszakos kapcsolatától. 1986-ban megjelent Én, Tina című memoárjában az énekesnő a gyermekkorára visszaemlékezve kijelentette, hogy úgy érezte, az édesanyja „nem akarta őt”, akinek 1999-es temetésére sem ment el.

15 retinába égő fotó Tina Turner legemlékezetesebb divatpillanatairól

15 retinába égő fotó Tina Turner legemlékezetesebb divatpillanatairól

Karrierje akkor indult, amikor 16 évesen éjszakai bárokban kezdett dolgozni blues énekesnőként, majd az ötvenes években csatlakozott Ike Turner bandájához. A férfi segített kialakítani Tina Turner színpadi személyiségét, aki 1960-ban debütált az A Fool In Love című dallal, amelynek sikeréből született az Ike & Tina Turner Revue névre keresztelt formáció: rengeteg slágert adtak ki együtt, és közösen turnéztak az Egyesült Államokban.

A duó 1962-ben házasodott össze, ekkor már megszületett közös gyermekük, Ronnie. Tina Turner örökbe fogadta Ike Turner két fiát, Ike Jr.-t és Michaelt, de volt már fia egy korábbi kapcsolatából is, Raymond Craig. 1967-ben Tina Turner lett az első fekete nő a Rolling Stone címlapján, 1972-ben pedig férjével megosztva elnyerte élete első Grammy-díját is, azonban a színfalak mögött rengeteget szenvedett.

Kokainfüggő férje fizikailag és lelkileg is súlyosan bántalmazta az énekesnőt, akinek 1978-ban sikerült kilépnie a mérgező kapcsolatból. A válás után Tina Turner a semmiből építette újra magát: 1982-ben kiadott Private Dancer című albuma többszörösen platinalemez lett, négy Grammy-díjat nyert, és több mint 20 millió példányban kelt el világszerte, nemzetközi elismertséget hozva a megismételhetetlen hangú énekesnőnek.

Négyből két fia idejekorán távozott: Raymond Craig Turner, az énekesnő legidősebb fia 2018-ban öngyilkos lett, majd 2022-ben második fia, Ronnie Turner rákos megbetegedésben halt meg.

Tina Turner a nehézségek ellenére mindig pozitív életenergiát sugárzott
Fotó: Denize Alain/Getty Images

Tina Turner 2013-ban a német zenei producer, Erwin Bach mellett találta meg a boldogságot, akivel élete végéig együtt maradt: „Szeretem Svájcban tölteni a napjaimat a férjemmel, a hegyekben autózva. Pihentető és nagyon spirituális, ahogy a tó és a gyönyörű természet körbevesz.” – mesélte a brit Vogue-nak. Az évek során az énekesnő a PTSD mellett számos egészségügyi problémával küzdött, mint a szélütés, a bélrák és a veseelégtelenség.

A legendás Tina Turner élete során 12 Grammy-díjat nyert, több mint 100 millió albumot adott el, több filmben is szerepelt, és három bestseller memoárt írt, amelyek közül az egyiket az 1993-as Tina című életrajzi filmhez adaptáltak, Angela Bassett főszereplésével. Arra a kérdésre, hogy milyen a jól megélt élet titka, így válaszolt: „Mit jelent a jól megélt? Az életem teljes volt, de sok szomorú időszakkal teli, amelyeket most már megbocsátok és igyekszek elfelejteni. Talán ez a válasz: az előrehaladás, az elengedés és a törekvés, hogy szeretettel töltsük meg az életet. Ezen a ponton vagyok most, és hálás vagyok érte.

Tudj meg többet a sztárokról:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit megtehetünk a cyber grooming, vagyis a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

glamour plusz ikon Minden, amit megtehetünk a cyber grooming, vagyis a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)